Udland

Efter skænderier og kritik siger Elon Musk undskyld til grottedykker

Tesla-bagmanden var med til at udvikle en mini-ubåd, der skulle hjælpe de indespærrede thailandske drenge.

Stormvejret omkring Tesla-ejer Elon Musk blev alligevel for meget for rigmanden. Onsdag morgen dansk tid siger han undskyld.

Beklagelsen falder på Twitter og er henvendt til flere, men især dykkeren Vern Unsworth, som Musk har kaldt pædofil.

- Hans handlinger retfærdiggør ikke mine over for ham, og derfor undskylder jeg til hr. Unsworth og de firmaer, jeg repræsenterer som leder. Skylden er min og min alene, skriver han på Twitter.

Det hele begyndte i grotten

Undskyldningen kan blive enden på en lang debat med Tesla-grundlæggeren i centrum, som reelt har sit epicenter et helt andet sted: I en grotte i Thailand. Her sad et thailandsk drengefodboldhold og deres træner fanget i ugevis, mens det nationale redningsmandskab kæmpede for at nå ind i den over fire kilometer lange grotte.

Monsunregnen besværliggjorde redningsaktionen, og en dykker mistede livet undervejs. 

Her meldte Elon Musk sig som mulig redningsmand, og sammen med sine firmaer begyndte han arbejdet for at udvikle en holdbar løsning, da det var tvivlsomt, om de thailandske drenge kunne foretage de svære dyk, det krævede at komme ud af den oversvømmede grotte.

Elon Musk sendte eksperter til Thailand, og på Twitter annoncerede han pludselig, at en mini-ubåd var testet og klar til at blive sendt til landet. 

- Stik din ubåd op

Dagen efter den offentliggørelse gik den lokale redningsaktion igang og endte vellykket. Alle thailandske drenge kom ud i god behold, men her sluttede sagen ikke. For Elon Musk var til stede i Thailand og tilbød angiveligt at bruge sin mini-ubåd, mens drengene stadig var i grotten, men han blev bedt om at forlade stedet.

- Han kan stikke sin ubåd derop, hvor det gør ondt, sagde dykkeren Vern Unsworth, der var en del af redningsaktionen, i et interview med CNN.

- Der var absolut ingen chance for, at det ville virke. Han havde ingen anelse om, hvordan passagen gennem grotten var, tilføjede den britiske dykker.

Kontroversielt tweet slettet men gemt

Dykkeren kaldte det et PR-stunt, og der gik ikke lang tid, før Elon Musk skød tilbage. Han kaldte dykkeren pædofil.

- Vi sender mini-ubåden gennem grotte 5 uden problemer. Undskyld "pædo"-fyr, men du bad selv om det, skrev han på Twitter.

Tweetet blev sidenhen slettet, men det blev foreviget på internettet, og det var blandt andet det, som tog kritikken af Musk til nye højder.

Mandag var en dårlig dag for Tesla-aktien, der faldt fire procent på Børsen, og natten til tirsdag dansk tid gik en chef for et stort investeringsfirma, Gene Munster, ind i sagen: I et åbent brev til Elon Musk skrev Munster på vegne af en række investorer og bad Musk om at undskylde og ændre adfærd efter en række uheldige sager det seneste halve år.

Og det er det, Elon Musk nu gør.

- Mine ord blev formuleret i raseri efter hr. Unsworth sagde en række usandheder og foreslog, at jeg havde seksuel omgang med mini-ubåden, som var bygget i en velmenende tanke og i samhørighed med dykkerlederen, skriver Elon Musk på Twitter.