Dansker midt i svensk brandområde: - Jeg er bange

For at hjælpe med at bekæmpe brandene er to italienske vandfly ankommet til Sverige onsdag.

Sverige står flere steder i brand, og mens beredskabet arbejder på højtryk for at slukke ilden, truer et uvejr nu med at forværre situationen.

Ligesom i Danmark har Sverige gennem en længere periode været ramt af høje temperaturer og ingen regn, og det har antændt flere naturbrande. Brandene er især opstået i Midt- og Nordsverige. Ifølge de svenske medier kæmper man lige nu mod mindst 32 naturbrande.

Assistance ankommet fra Italien

For at hjælpe med at bekæmpe brandene er to italienske vandfly ankommet til Sverige. Det ene fly skal bekæmpe brande i Jämtland, mens det andet skal assistere i Gävleborg.

I forbindelse med de italienske flys arbejde har Redningstjenesten i Jämtland sendt en advarsel ud om, at folk i området skal holde sig væk fra søerne i området, fordi flyene vil indsamle vand der.

Ifølge redningstjenesten er det vigtigt, at ingen befinder sig i vandet, når flyene opsamler vand, og at man ikke må flyve med droner eller andre flyvende objekter i området.

Dansker midt i brande: - Jeg er bange

En af de danskere, der befinder sig midt i brandene, er Dorthe Suwala, der bor i Lillhärdal i Jämtland. Hun ved endnu ikke, om hun skal evakueres fra det hus, som hun og hendes nu afdøde mand købte sammen for kun halvandet år siden.

- Jeg er bange. Jeg er meget bange. Det er ikke sjovt at skulle forlade vores hus. Jeg har fire hunde, som jeg skal have med. Jeg har også to katte og tre høns, som jeg ingen mulighed har for at få med mig, siger hun, da TV 2 ringer hende op på Skype.

Dorthe Suwala er bekymret for, at ændringer i vejret kommer til at betyde, at situationen bliver værre. 

En helikopter deltager i slukningsarbejdet ved Ljusdal.
En helikopter deltager i slukningsarbejdet ved Ljusdal. Foto: 10300 Maja Suslin/tt / Ritzau Scanpix

- Det blæser, og der er blevet lovet lyn og torden i eftermiddag. Alt er meget tørt. Hvis træerne bliver ramt af lyn, så bliver det rigtigt slemt, siger hun.

Fra sine naboer og i radioen har Dorthe Suwala hørt, at hvis der ikke kommer styr på situationen inden i aften, så vil området blive evakueret. Hun har derfor pakket sin bil med tøj, hundemad, brød, vand og de fotos og billeder, som hun ikke vil miste.

Hun sætter nu sin lid til at de italienske fly, som er ankommet til området, kan være med til at få styr på branden.

- Angsten kan ikke beskrives. Vi må tro på, at myndighederne kan hjælpe os. Det er det eneste, vi kan håbe på.

Torden og lyn kan skabe flere problemer

Ligesom i Danmark har nogle egne af Sverige dog fået regn inden for det seneste døgn. Men langt fra nok til at det vil have en egentlig effekt på de mange naturbrande, fortæller meteorolog Ingrid Eronn hos det svenske Foreca til Aftonbladet.

I Midtsverige, hvor Dorthe Suwala befinder sig, forventes der også lyn og torden i løbet af onsdagen, hvilket kan give yderligere problemer.

- Der er jo altid en øget risiko med lynnedslag, når et område er ramt af tørke, siger Ingrid Eronn.

Skovbrande i Sverige