Udland

Trump inden hemmeligt møde med Putin: - Vi skal gøre noget ved atomvåben

Alt fra handel til Kina til atomvåben er i spil under Donald Trumps møde med Vladimir Putin, siger han.

USA’s præsident, Donald Trump, sidder netop nu i et lukket møde med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Helsinki.

Mødet har ingen dagsorden, og det er specielt, fordi de to statsledere ikke har selskab af andre end to tolke.

På vej ind til mødet løftede Donald Trump lidt af sløret for, hvad han gerne vil tale med sin russiske kollega om.

- Vi skal diskutere alt fra handel til militær til missiler til atomvåben til Kina, sagde han om den brede vifte af emner, der tilsyneladende er på bordet.

Men som Donald Trump allerede tweetede mandag morgen, er det også et mål at få bedre forhold.

- Jeg tror, vi har store muligheder sammen som to lande, men vi har ikke enedes så godt de seneste år. Jeg har ikke været her så længe, men det nærmer sig to år. Jeg tror, vi ender med at få et fantastisk forhold, sagde Donald Trump

- Jeg har sagt, og det har du nok hørt i årenes løb under min kampagne, at det er en god ting, ikke en dårlig ting, at enes med Rusland, fortsatte han.

Den russiske præsident nævnte også forholdet mellem de to lande som et emne, der presser sig på.

- Det er absolut på tide at tale udførligt om vores indbyrdes forhold og om forskellige brændpunkter i verden, lød det fra Vladimir Putin.

Der har op til mødet været stor spænding om, hvad de to ledere ville tale om, og ikke mindst hvad Donald Trump kunne finde på at indgå af aftaler med Putin, når de to sidder alene til et møde.

Putin: USA og Rusland holder konstant kontakten Video: Michael Rathje

Vil se nærmere på atomspørgsmålet

Inden mødet nævnte Donald Trump, at han gerne ville snakke om landenes arsenaler af atomvåben.

- Vi er de to store supermagter. Vi har 90 procent af det atomare. Det er ikke godt, det er skidt. Det kan vi forhåbentlig gøre noget ved. For det er ikke en positiv styrke, den er negativ. Så det vil vi blandt andet tale om, lød det fra Trump.

TV 2s internationale korrespondent Svenning Dalgaard fortæller, at det ikke er en ny ide, og at det kan være en strømpil for, at man skal sænke forventningerne til mødets udfald.

- Det har de to foregående præsidenter også forsøgt, og Putin var ikke interesseret dengang, siger Svenning Dalgaard.

- Trump nævner en række emner, som han ikke lægger skjul på må være meget vigtige, for eksempel at finde ud af det sammen. Men hvis man ser på alle de emner, der ikke blev nævnt, så var det alle de vigtige emner, i hvert fald set med europæiske øjne. Hvad med Ukraine? Hvad med Iran? Hvad med krigen i Syrien? spørger Svenning Dalgaard.

Efter små to timers møde på tomandshånd får Donald Trump og Vladimir Putin selskab af deres rådgivere, diplomater og ministre, og mødet fortsætter derefter.

Dagen afsluttes efter planen med et fælles pressemøde, hvor de to statsledere vil fortælle om møderne.