Udland

Stærke reaktioner efter Trumps pressemøde - kaldes 'forræderisk' og 'skammelig'

Donald Trump er mandag aften fløjet hjem til USA, og der venter præsidenten massiv kritik i hjemlandet, mener TV 2s korrespondent.

På dagens topmøde mellem USA's præsident, Donald Trump, og hans russiske kollega, Vladimir Putin, var Ruslands mulige indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016 et vigtig tema.

Vladimir Putin fastslog på det efterfølgende pressemøde, at Rusland på ingen måde har forsøgt at påvirke valgresultatet, hvilket Donald Trump gav ham ret i.

- Der var slet ikke nogen sammensværgelse. Det ved alle. Det er latterligt. Det er latterligt, hvad der foregår med denne undersøgelse, sagde Trump, og rettede kritikken mod Robert Mueller, der er leder af den igangværende efterforskning.

Og denne udtalelse har i den grad skabt røre i hjemlandet. Blandt andet fra den tidligere CIA-direktør John O. Brennan.

- Donald Trumps præstation på pressekonferencen i Helsinki var intet mindre end forræderisk. Trumps kommentarer var ikke bare tåbelige, han er helt og aldeles i lommen på Putin. Republikanske patrioter: Hvor er I???, skriver han blandt andet på Twitter.

Skammeligt

Kort efter kom den republikanske senator fra Arizona, Jeff Flake, CIA-direktøren til undsætning.

Som en af Donalds Trumps førende kritikere i Washington skriver Jeff Flake:

- Jeg troede aldrig, jeg ville opleve den dag, hvor vores amerikanske præsident ville stå på scenen med den russiske præsident og placere skylden for russisk aggression på USA. Det er skammeligt.

Skandaløs forestilling

Heller ikke den tidligere senator, republikanske John McCain, lægger fingrene imellem i sin kritik af Trump.

- Mødet med Putin var en tragisk fejl. Trump mislykkedes med at forsvare USA, siger han og fortsætter:

- Topmødet mellem Trump og Putin markerer et nyligt lavpunkt i historien for amerikanske præsidenter.

John McCain afslutter sin sønderlemmende kritik af Trump med at kalde præsidentens opførsel for "en af de mest vanærende optrædener af en amerikansk præsident i mands minde."

Modsiger Trump

Også formand for Repræsentanternes Hus, republikanske Paul Ryan, har været ude at kritisere Donald Trump for hans udtalelser på pressemødet med Putin i Helsinki.

Han modsiger præsidentens ord og udtaler blandt andet:

- Der er ingen tvivl om, at Rusland blandede sig i vores valg, og at landet fortsætter med at forsøge at underminere vores demokrati her og rundt om i verden. Præsidenten skal anerkende, at Rusland ikke er vores allierede. USA må fokusere på at holde Rusland ansvarlig og stoppe landets afskyelige angreb på demokratier.

Stor tillid til efterretningsfolk

Donald Trump er almindeligvis hurtig til at give sine kritikkere svar på tiltale på Twitter, men mandag aften dansk tid virker præsidenten ikke til at søge en konfrontation med sine mange kritikkere og partifæller.

I den første kommentar til kritikken forsøger Trump at nedtone uenighederne fremfor at skabe større splid.

- Som jeg sagde i dag og mange gange før, har jeg stor tillid til mine efterretningsfolk. Men jeg erkender også, at for at skabe en lysere fremtid kan vi ikke udelukkende fokusere på fortiden - som verdens to største atommagter må vi enes!, siger Donald Trump.

Skal nyde sin tur tilbage på flyet

Donald Trump er oven på mødet med Vladimir Putin fløjet hjem til USA mandag aften efter sin Europa-turné.

Og der venter præsident Trump en hård landing, når han igen sætter foden på amerikansk jord. Det mener TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

- Donald Trump skal nyde sin tur tilbage på flyet, for når han lander, vil han blive mødt af massiv kritik.

Jesper Steinmetz: Trump er ekstremt illoyal overfor sine egne efterretningsfolk

Topmålet af illoyalitet

Han kalder det uhørt og uden fortilfælde, at USA's præsident åbent og ærligt siger på pressemødet, at han ikke ved, om han skal tro på sin egen efterretningschef, eller om han skal tro på Putins benægtelse af, at russerne havde noget som helst at gøre med det det amerikanske præsidentvalg i 2016.

- Det er toppen af illoyalitet, og det gør ikke ønsket om at undersøge dette til bunds mindre, siger Jesper Steinmetz.

Han mener, at det var Vladimir Putin, der fik mest ud af mødet mellem de to præsidenter.

- Som tidligere KGB-agent leverede Putin kvikke svar og havde selvtillid. Putin fik præcis det, han gik efter, han fik nemlig Trump til at gå i en fælde, mener Jesper Steinmetz.

Fredag den 13. juli rejste USA en officiel tiltale mod 12 russiske efterretningsofficerer med anklager om, at de skulle have hacket det demokratiske partis computernetværk, da Hillary Clinton var præsidentkandidat i 2016.