Putin afviser indblanding i amerikansk valgkamp efter møde med Trump

Det var særdeles positive toner, der lød fra de to præsidenter efter dagens topmøde. Begge afviste, at Rusland har blandet sig i det amerikanske valg.

Ifølge den amerikanske præsident, Donald Trump, er forholdet mellem USA og Rusland blevet meget bedre efter dagens topmøde mellem ham selv og hans russiske kollega Vladimir Putin.

- Vores uenigheder er velkendte, og vi diskuterer dem grundigt i dag. Vores forhold har aldrig været værre, men det ændrede sig for fire timer siden, sagde Donald Trump på pressemødet efter topmødet.

De to præsidenter fortalte, at de havde diskuteret spørgsmålet om russisk indblanding i den amerikanske valgkamp og, begge afviste, at det havde fundet sted.

- Jeg gentager, hvad jeg har sagt flere gange. Nemlig at den russiske regering aldrig har blandet sig - og aldrig vil blande sig - i interne amerikanske affærer, herunder det amerikanske valg, sagde Vladimir Putin.

Donald Trump understregede, at han havde rejst spørgsmålet over Vladimir Putin, og at de talte længe om det – men at der stadig ikke er nogen beviser for, at Rusland blandede sig i det amerikanske valg.

- Undersøgelsen af dette har været en katastrofe, og hele sagen har haft en dårlig indflydelse på forholdet mellem vores to lande. Der var ingen indblanding, sagde Donald Trump

Forholdet i fokus

Forud for dagens møde  forudsĂĄ præsidenterne, at dagens samtale - og de samtaler, der vil følge i fremtiden - vil forbedre de to landes indbyrdes forhold.

- Jeg tror, vi har store muligheder sammen som to lande, men vi har ikke enedes så godt de seneste år. Jeg har ikke været her så længe, men det nærmer sig to år. Jeg tror, vi ender med at få et fantastisk forhold, sagde Donald Trump lige før mødet.

Den russiske præsident nævnte også forholdet mellem de to lande som et emne, der presser sig på.

- Det er absolut på tide at tale udførligt om vores indbyrdes forhold og om forskellige brændpunkter i verden, lød det fra Vladimir Putin.

Og efter mødet var begge præsidenter tilfredse med, at de havde haft lejlighed til at tale længe sammen ansigt til ansigt.

De fortalte, at de havde talt indgĂĄende om vĂĄbenkontrol - ikke mindst fordi de to lande ifølge Donald Trump tilsammen kontrollerer "90 procent" af verdens atomvĂĄben.

- Det er åbenlyst for enhver, at de internationale relationer har gennemgået en vanskelig periode. Den Kolde Krig er endt for længe siden, og verdenssituationen har ændret sig drastisk. Rusland og USA står nu overfor helt andre udfordringer, sagde Vladimir Putin.

-Vi har et fælles ønske om at genskabe tilliden. Som de førende atommagter har vi et særligt ansvar, sagde han.

 

Svenning Dalgaard: 'Verden vil spørge, hvorfor der ikke blev opnået noget'

"Hvorfor opnĂĄede vi ikke noget?"

Der var imidlertid mange emner, der ikke blev berørt. TV2s internationale korrespondent Svenning Dalgaard hæfter sig ved, at centrale emner tilsyneladende kun er blevet diskuteret overfladisk:

- Jeg tror, man rundt omkring i verden vil sige: "Hvorfor opnĂĄede vi ikke noget som helst?" Putin har ikke accepteret USA's brud pĂĄ aftalen med Iran om, at Iran skal holde op med at lave atomvĂĄben. Der er ikke noget som helst konkret pĂĄ Syrien. Der er ikke nogen løfter og heller ikke nogen trusler, hvad angĂĄr Ukraine. Donald Trump havde jo muligheden for at sige meget klart, at Rusland ikke mĂĄtte angribe sine nabolande. Det hørte vi heller ikke, siger Svenning Dalgaard.

- Det eneste er, at nu synes de, den anden er en fin fyr, siger han.

"Amerikanske tĂĄbeligheder"

Allerede fra morgenstunden tweetede Donald Trump om emnet.

- Vores forhold til Rusland har ALDRIG været værre, takket være mange ĂĄrs amerikanske tĂĄbeligheder og dumhed, og nu den uærlige heksejagt! skrev præsidenten og henviser med heksejagt til den igangværende undersøgelse af mulige forbindelser mellem Rusland og Donald Trumps kampagnestab under valgkampen i 2016.

Netop ruslandsundersøgelsen var et af de emner, flere håbede, at Donald Trump ville konfrontere Vladimir Putin med, efter at 12 navngivne russiske efterretningsofficerer fredag blev tiltalt for at have hacket det demokratiske parti under den amerikanske præsidentvalgkamp.

Travl uge i Europa

Dagens topmøde i Helsinki mellem Trump og Putin kommer efter en særdeles begivenhedsrig uge for den amerikanske præsident.

Først stod den på NATO-topmøde i Bruxelles, hvor Donald Trump blandt andet langede kraftigt ud efter den tyske kansler, Angela Merkel, for Tysklands, efter Trumps mening, lidt for tætte energiforbindelser med Rusland.

Donald Trump blev i forbindelse med NATO-mødet også mindet af formanden for det Europæiske Råd, Donald Tusk, om at USA skal huske, hvem der er landets allierede, og værne om dem.

Konklusionen på NATO-topmødet blev, at samtlige medlemmer enedes om at hæve forsvarsudgifterne. Et ønske som den amerikanske præsident har gentaget i flere år.

Inden topmødet med Vladimir Putin i Helsinki i dag nĂĄede Donald Trump ogsĂĄ til Storbritannien, hvor han mødtes med premierminister Theresa May og drak te med den britiske Dronning Elisabeth.

Donald Trump flyver i aften hjem til USA.