Udland

Enige eksperter overrasket over Trumps udtalelser: - Det er illoyalt

Det har vakt enorm opsigt, at Donald Trump tilsyneladende ikke stoler på sine egne efterretningsfolk i sagen om russisk indblanding i valgkamp.

Den amerikanske præsident Donald Trump kan se frem til en storm af kritik, når han vender hjem til USA.

Det siger TV 2’s USA-korrespondent Jesper Steinmetz, der kalder Trumps afvisning af enhver russisk indblanding i den amerikanske valgkamp for ’opsigtsvækkende’ og ’ekstremt illoyalt’.

- Jeg synes det er horribelt at sidde og lytte til, og det tror jeg også, bliver reaktionen hjemme i Washington. Jeg kan kun sige god fornøjelse med at lande der om otte-ni timer. Det bliver en meget varm velkomst han får derhjemme, siger Jesper Steinmetz.

- Tænk sig at have USA's præsident, der på et klokkeklart spørgsmål fra en journalist om russisk indblanding svarer: ’Ja, min egen efterretningschef har sagt til mig, at det var russerne. Men Putin sidder nu meget, meget bastant og afviser, at det er dem. Jeg ved ikke, hvem af dem jeg skal tro på’.

- Vi har en amerikansk præsident, der ikke ved, om han skal tro på sin egen efterretningstjeneste. Det er jo en grad af illoyalitet over for de mennesker, der skal tjene præsidenten, siger han.

Vrede i USA

I sit svar på pressemødet siger Donald Trump, at ’præsident Putin siger, at det ikke var Rusland. Jeg kan ikke se nogen grund til, at det skulle være det’.

Hjemme i USA har det allerede afstedekommet mange vrede kommentarer fra politikere og efterretningsfolk. Blandt andet har den tidligere CIA-direktør John O. Brennan været ude og kalde Donald Trumps udtalelser på pressemødet for 'forræderiske' og imbecile'.

Præsident Trump har da også allerede været ude på sit favorit-medie Twitter og trække i land

Her skriver han blandt andet:

'Jeg har STOR tiltro til MINE efterretningsfolk'.

'Det skal handle om ham'

Danske eksperter, der dagen igennem har fulgt topmødet mellem Donald Trump og Vladimir Putin, er enige i, at udtalelserne på pressemødet er  højst usædvanlige:

- At russerne blandede sig i valgkampen i 2016 er noget, der går amerikanerne rigtig meget på. Deres demokrati er grundpillen i det amerikanske samfund og noget af det, de er mest stolte af. Og det har russerne været inde og pille ved.

- Trump lader til totalt ukritisk at tage Putins benægtelse for gode varer. Han vil ikke gå ham på klingen. Han drejer det lynhurtigt over på demokraterne. Det er det, han gerne vil tale om. Han drejer det hele tiden væk fra det generelle spørgsmål om russernes indblanding til spørgsmålet om, hvilken betydning det har for hans person. Det er narcissisten i ham. Det skal helst handle om ham, siger Philip Christian Ulrich, der er udenrigsredaktør på Kongressen.com.

Putin tog sagen op

Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, noterer sig, at de to præsidenter nærmest samarbejdede om at få taget luften ud af det kontroversielle spørgsmål:

- En af de ting, der var bemærkelsesværdige ved pressemødet i dag var, at det var Putin, der tog sagen op først og sagde, at Trump havde brugt meget tid på sagen undervejs på deres møde. Det illustrerer jo, at begge to vidste, at sagen vil blive bragt op ved pressemødet. De havde begge en interesse i at få taget luften ud af denne sag, og Putin skyndte sig så at sige: ’Jeres præsident grillede mig virkeligt hårdt på dette spørgsmål. Han har gjort sin pligt, men jeg måtte også fortælle ham, at vi ikke har noget med det at gøre’, siger Flemming Splidsboel Hansen.

'Det har de!'

TV 2’s internationale korrespondent Svenning Dalgaard siger, at Donald Trump går imod viden, der er almindelig anerkendt i USA:

- Nu har Donald Trump accepteret Putins ide om, at han ikke har blandet sig i den amerikanske valgkamp. Og det er vel egentlig ting, der er fuldstændigt sikkert på forhånd: ’At det har de’, siger Svenning Dalgaard.