Udland

Demonstrant skaber uro kort før pressemøde mellem Trump og Putin

De to regeringsledere har blandt andet diskuteret Ruslands indblanding i den amerikanske valgkamp og atomvåben, lyder det på pressemøde.

Blot få minutter før den amerikanske præsident, Donald Trump, og den russiske statsleder, Vladimir Putin, indledte et stort anlagt pressemøde for at fortælle hele verden om de flere timers lange samtaler, de to regeringsledere har haft mandag, skabte én mand uro blandt pressekorpset.

En ældre mand, angiveligt en amerikansk journalist, rejste sig og viste et stykke papir med ordene "Nuclear Weapons Ban Treaty" - traktat for forbud mod atomvåben - frem.

Manden blev hurtigt pågrebet, og mens han knugede papiret ind til brystet, blev han ført væk af sikkerhedsfolk.

Putin og Trump diskuterer atomvåben

Begge regeringsledere har brugt mandagens topmøde i Helsinki på at tale om netop atomvåben.

Donald Trump siger på pressemødet i Helsinki, at han er sikker på, at Putin og Rusland gerne vil gøre en ende på problemet om hastig vækst i atomvåben, mens Vladimir Putin understreger, at samtalen var konstruktiv, og der blev vist gode takter, da samtalen faldt på atomvåben.

Det var ifølge Donald Trump et af målene for dagen at italesætte supermagternes atomvåbenarsenal.

- Vi er de to store supermagter. Vi har 90 procent af det atomare. Det er ikke godt, det er skidt. Det kan vi forhåbentlig gøre noget ved. For det er ikke en positiv styrke, den er negativ. Så det vil vi blandt andet tale om, lød det fra Trump før topmødet.

Rusland benægter indblanding i valgkamp

Vladimir Putin har desuden forsikret den amerikanske præsident om, at Rusland ikke på noget tidspunkt har blandet sig i den amerikanske valgkamp; et emne, som især den amerikanske del af de fremmødte journalister havde en del spørgsmål til.

Donald Trump oplyser, at de to statsledere brugte lang tid på at tale om den formodede indblanding.

- Jeg følte, der var noget, der bedst skulle siges ansigt til ansigt, lyder det fra pressemødet i Helsinki.

På pressemødet lyder det, at "de to lande kan analysere det sammen", og Putin foreslår en fælles arbejdsgruppe om cybersikkerhed mellem de to lande.

Ifølge det russiske statsmedie Russia Today skulle Vladimir Putin dog have indrømmet på pressemødet, at han ønskede, at Donald Trump ville vinde valget i 2016, da hans sejr ville være med til at "normalisere forholdet mellem USA og Rusland".