Udland

May advarer modstandere: - Det her kan ende med ingen Brexit overhovedet

Den britiske regering fremlagde i den forgangne uge en hvidbog for tilbagetrækningen fra EU. Og ikke alle har været lige begejstrede for Mays planer.

- Hvis vi ikke holder tungen lige i munden, så risikerer vi at tabe det hele på gulvet.

Sådan advarer den britiske premierminister Theresa May i et blogindlæg i den britiske avis Daily Mail kritikerne af de Brexit-forhandlinger, der foregår netop nu.

I den kommende uge skal det britiske underhus stemme om en kommende handelsaftale, og angiveligt er der flere, der planlægger at stemme for en forfatningsændring, der kommer til at binde Storbritannien til en permanent toldunion med EU.

- Dette vil være det ultimative forræderi, når det gælder Brexit. Det vil fuldstændigt fjerne vores muligheder for at få en selvstændig handelsaftale, skriver Theresa May, og tilføjer, at det vil sætte briternes jobs og levebrød på spil.

- Som jeg har sagt mange gange før, så kan vi få en god aftale, og det er, hvad der er bedst for Storbritannien. Men vi skal også forberede os på muligheden for, at der ikke falder en aftale på plads. Hvis vi ikke gør det, er det højst uansvarligt. Jeg opfordrer parlamentarikere på alle sider til at overveje det, når de stemmer.

May slår i sit blogindlæg fast, at der ikke er tale om en 'enten eller-situation'.

- Folket har stemt for at sætte en stopper for den frie bevægelighed. Så fri bevægelighed vil høre op. Folket stemte for at ophæve reglerne for EU's retssystem i vores land, og det kommer vi også til at gennemføre. Vi vil forlade fællesmarkedet og toldunionen, og sige farvel til den fælles landbrugs- og fiskeripolitik. Vi kommer til at have en selvstændig handelspolitik og en ny aftale om frihandel mellem EU og Storbritannien. Vi vil fastholde et tæt samarbejde med EU om sikkerhed for at holde vores befolkning sikker, mens vi opretholder vores egen udenrigspolitik og handelspolitik. Ingen af disse ting kan debatteres, slår Theresa May fast.

Hvidbog for tilbagetrækning får blandet modtagelse

Det er to år siden, briterne stemte for at forlade EU, og torsdag offentliggjorde den britiske regering endelig en såkaldt hvidbog for, hvordan tilbagetrækningen skal foregå, hvis det står til dem.

De mest centrale forslag i hvidbogen er:

 1. Fri bevægelighed for varer

  Den centrale nytænkning i hvidbogen er et bud på, hvordan Storbritannien kan forlade det indre marked og toldunionen og samtidig forblive i tæt samarbejde, så der ikke er behov for grænsekontrol af varer ved grænsen mellem Irland og Nordirland. Forslaget kaldes ’Facilitated Customs Arrangement’ (FCA) og indebærer fælles standarder for godkendelse af for eksempel landbrugsprodukter, så godkendte produkter kan sælges frit på begge markeder – både i EU og i Storbritannien. Den britiske regering forestiller sig, at Storbritannien finder en højteknologisk metode til at toldbehandle alle varer ved landets ydre grænse. Så vil man opkræve én toldsats for de varer, der skal videre til EU, og en anden for de varer, der skal ende i Storbritannien. EU’s andel af toldpengene sender Storbritannien så videre til EU.

 2. Fri bevægelighed for serviceydelser

  Serviceydelser som banksektoren og finanssektoren er blandt de vigtigste i Storbritannien. Storbritannien ønsker ikke en tilsvarende tæt koordinering på serviceområdet som på vareområdet, fordi landet ønsker "frihed til at gå sine egne veje". Så der vil ikke i fremtiden være samme frie adgang til at gøre forretninger mellem EU og Storbritannien.

 3. Fri bevægelighed for arbejdskraft

  Hvidbogen vil sætte en stopper for EU-borgeres fri adgang til Storbritannien. Men den åbner samtidig op for, at Storbritannien suverænt selv kan vedtage regler, der giver EU-borgere adgang til det britiske arbejdsmarked, når det er i britisk interesse. Undtagelserne skal sikre, at Storbritannien stadig kan modtage 'de bedste af de bedste', som man udtrykker det. Det vil også betyde, at EU-borgere kan komme til Storbritannien uden visa som turister, på kortvarige arbejdsbesøg eller i forbindelse med studier.

 4. EU-domstolen

  EU-domstolen har været et centralt angrebspunkt for de britiske tilhængere af Brexit, fordi de ser domstolen som et symbol på knægtelsen af Storbritanniens ret til selvbestemmelse. Hvidbogen vil gøre op med EU-domstolens magt og siger, at alle afgørelser fremover skal traffes af britiske domstole. Der står dog også, at man i Storbritannien vil holde øje med afgørelserne fra EU-domstolen.

 5. Kemikalier, luftfat og medicin

  På nogle helt konkrete områder vil Storbritannien forblive i EU-samarbejdsprogrammer, acceptere reglerne og betale sin andel af udgifterne, selv om landet ikke længere har medbestemmelse som EU-medlem. Det gælder for eksempel kemikalieagenturet, agenturet for luftfartssikkerhed, agenturet for lægemidler og det europæiske satellitprogram Galileo.  

 6. Sikkerhed

  Den britiske regering ønsker, at Storbritannien forbliver i det fælles politisamarbejde Europol og samarbejdet mellem landenes anklagemyndigheder i Eurojust. Det betyder, at Storbritannien vil acceptere reglerne for disse samarbejder og betale deres del af udgifterne - også i fremtiden. Briterne vil ikke deltage i EU’s forsvarspolitik, udenrigspolitik eller sikkerhedspolitik. Men man forestiller sig et tæt samarbejde med EU i udenrigspolitiske og forsvarsmæssige spørgsmål.

Modtagelsen af hvidbogen har dog været blandet.

Den irske premierminister Leo Varadkar, der er en af de EU-ledere, der har mest i klemme ved Storbritanniens udtræden af EU, kaldte tidligere forslaget for 'et godt grundlag for forhandlinger'.

Anonyme EU-kilder har til gengæld sagt til den britiske avis The Guardian, at forslagene i hvidbogen vil møde modstand hos EU’s forhandlere. EU vil stå fast på det indre markeds ’fire friheder’ – nemlig fri bevægelighed for arbejdskraft, for varer, for serviceydelser og for kapital.

Noget af den skarpeste kritik kommer dog fra Mays eget konservative regeringsparti.

En af de førende Brexit-tilhængere hos de konservative, Jacob Rees-Mogg, kalder hvidbogen ’det værste knæfald’ i britisk historie, siden en britisk konge tilbage i 1200-tallet underkastede sig en udenlandsk regent.

- Samlet set, så genskaber dette mange af de værste ting ved det EU, som det britiske folk stemte for at forlade. Dette respekterer ikke afstemningsresultatet, siger Jacob Rees-Mogg.

Flere politikere har trukket sig i protest

Mays Brexit-politik har i den forgangne uge også fået flere politikere til at smække med døren og forlade deres poster i britisk politik.

Mandag måtte Theresa May sige farvel til to centrale ministre, da brexitminister David Davis og udenrigsminister Boris Johnson trak sig.

Og tirsdag meddelte to konservative parlamentarikere - Ben Bradley og Maria Caulfield - at de trak sig fra deres poster i det britiske konservative parti i protest mod Mays brexitpolitik.