Udland

Donald Trumps anbefaling til Theresa May: - Sagsøg EU

Theresa May er ikke enig med sin amerikanske kollega og ønsker at fortsætte brexit-forhandlingerne.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, fortæller, at USA's præsident, Donald Trump, har rådgivet hende til at gå i retten og "sagsøge EU - og ikke indgå i forhandlinger" som en del af landets brexit-strategi.

Den opsigtsvækkende melding kom Donald Trump med under deres møde på premierministerens landsted i Chequers nordvest for London denne weekend.

Det siger hun søndag til BBC.

May: - For brutalt

Forslaget fra USA's præsident er dog, med Theresa Mays egne ord, "for brutalt", og premierministeren ønsker at fortsætte brexit-forhandlingerne med EU.

Ifølge Theresa May vil det være bedst for Storbritannien, hvis landet søger at indgå i samhandel med EU.

Nedgjorde brexit-planer

Op til mødet med Theresa May torsdag og fredag i denne uge havde Donald Trump kritiseret sin kollega i skarpe vendinger.

Trump havde i et interview med The Sun nedgjort den britiske brexit-plan og mente, at den kunne "kuldsejle" udsigterne til en mulig handelsaftale med USA.

Kritikken kommer, efter at den britiske regering torsdag fremlagde en hvidbog på over 104 sider med sine ønsker til fremtidens forhold til EU.

Den amerikanske præsident mener, at Theresa May og hendes regering - imod hans råd -  har valgt en blød brexit-strategi.

To ministre trådte tilbage

Den omtalte hvidbog indeholder detaljerne i den aftale, som den britiske regering er nået frem til i forhold til, hvordan brexit skal forhandles.

Storbritannien vil blandt andet gerne holde fast i fælles regler med Bruxelles om varer og landbrugsprodukter med henblik på at holde toldgrænserne åbne med EU. Den samlede hvidbog indikerer, at briterne på en lang række områder håber på et nært forhold til EU, når brexit er en realitet.

Og disse politiske valg og prioriteringer har i den grad skabt røre internt i den britiske regering.

Tidligere på ugen valgte to højtstående ministre - brexit-minister David Davis og udenrigsminister Boris Johnson - at fratræde deres respektive poster i Mays regering.

Det skete i protest mod den linje, som Theresa May ønsker i forhold til brexit-forhandlingerne.

For "blød" linje over for EU

Både Davis og Johnson fandt ligesom Donald Trump premierministerens fremtidige linje over for EU for "blød", da begge de nu forhenværende ministre ønskede en klar afstandtagen til det europæiske samarbejde.

Ifølge Boris Johnson vil Mays strategi og planer ikke levere det brexit, som folket havde stemt for ved folkeafstemningen i juni 2016.

- Drømmen om brexit er døende, kvalt af unødvendig tvivl på os selv, udtalte Boris Johnson i sin afskedssalut.

Han har argumenteret for et mere definitivt farvel til EU, selvom det vil begrænse adgangen til de europæiske markeder.