Udland

Terrordømte på fri fod truer Frankrig

På toårsdagen for terrorangrebet i Nice, der kostede 86 mennesker livet, står Frankrig over for en ny alvorlig terrortrussel.

40 dømte terrorister er på vej ud i friheden.

Inden udgangen af 2019 vil de, sammen med 400 radikaliserede fanger, have afsonet deres fængselsstraf og blive løsladt. En del af dem er stadig farlige, lyder det fra Frankrigs premierminister, Edouard Philippe, fredag.

Han kalder det ”en helt ny udfordring”.

Den franske statsanklager er mere direkte i mælet:

- Vi står over for en kæmpe fare, nemlig at dem, der bliver løsladt, slet ikke er blevet omvendt, men måske endda er blevet endnu mere radikaliserede i fængslet, siger Francois Molins.

Hjernevasket og radikaliseret

Lige siden midten af 1990’erne har islamistisk motiveret terror ramt Frankrig med jævne mellemrum.

Men truslen har ændret karakter.

Dengang - og frem til og med de store angreb i Paris på koncertstedet Bataclan og cafeer i Paris – blev terroristerne fortrinsvis fjernstyret fra terrororganisationer som den algeriske GIA, al-Qaeda og Islamisk Stat uden for Frankrigs grænser. Nu kommer truslen indefra, siger premierministeren.

Nu er det især småkriminelle eller psykisk skrøbelige, der er blevet hjernevasket eller radikaliseret i fængslerne, som er potentielle terrorister. Folk som hurtigt kan omsætte ekstremistiske ideer til terror, og som går til angreb med alt, der kan bruges som våben; fra lastbiler til køkkenknive. Og folk som efterretningstjenesterne har svært ved at spotte i tide.

Vil adskille islamister fra andre fanger

En ny national anti-terrorplan i Frankrig skal tage hånd om problemet.

Løsladte terrordømte og radikaliserede skal overvåges tættere, fængslerne skal være bedre til at vurdere de indsattes farlighed, og der skal nedsættes en særlig anti-terror-domstol.

Havde jeg haft chancen for at dræbe dig, havde jeg gjort det uden at tøve

David Vallat, terrordømt

'Smittefaren' fra terrordømte islamister over for de andre indsatte skal elimineres. Det skal blandt andet ske ved en større individuel vurdering af fangerne og ved at adskille islamisterne fra dem, der sidder inde for ikke-terrorrelateret kriminalitet.

- En alvorlig fejl, lyder det fra en terrordømt, franskmanden David Vallat.

Truet af både al-Qaeda og IS

TV 2 har mødt ham på et hemmeligt sted, på et hotel i en sydfransk by. Stedet var blevet sikkerhedsclearet på forhånd. For Vallat har to dødstrusler hængende over sig. Én fra Islamisk Stat. Én fra al-Qaeda. Han har nemlig vendt dem ryggen. Det er de vrede over.

- Man kan ikke komme ud af en radikaliseret gruppe, hvis man er sammen med den. Det er umuligt, siger Vallat.

I midthalvfemserne var han islamist og med i terrororganisationen GIA, Groupe Islamique Armée, der stod bag bomben i den parisiske metro i 1995, hvor otte mennesker blev dræbt.

Bomben var den første i den bølge af islamistisk terror, der siden har ramt Frankrig.

Gerningsmændene bag metrobomben stod senere bag radikaliseringen og rekrutteringen af de terrorister, der udførte flere angreb i Paris i 2015.

- Dem må man godt slå ihjel

Vallat blev efter metroangrebet fundet skyldig i terror og idømt fem års fængsel.

Dengang havde Vallat – og GIA – en dødsliste, med folk, der var legitime at dræbe.

- Journalister, dommere, præfekter, militærfolk, repræsentanter for staten, offentligt ansatte, embedsfolk, parlamentarikere, folkevalgte, ministre – dem må man godt slå ihjel, siger han.

- Havde jeg haft chancen for at dræbe dig, havde jeg gjort det uden at tøve, siger han henvendt til TV 2s journalist.

Fængslet afradikaliserede ham.

- Jeg var overbevist om, at jeg ville blive tortureret og henrettet. Men man torturerer mig ikke. Man behandler mig menneskeligt. Der er ikke noget Guantanamo i mit forløb. Havde jeg været i Guantanamo, tror jeg aldrig, jeg var sluppet ud af denne ideologi, siger Vallat.

Anger ikke

Selv bruger David Vallat ikke ordet ”afradikaliseret”.

- Jeg foretrækker ordet ’frigjort’. For jeg har løsrevet mig fra den militante side. Men jeg har ikke løsrevet mig fra mig selv.

Men kan du forsikre mig, at du aldrig igen bliver islamist?

- Hvis jeg havde villet det, tror du så ikke, at jeg havde haft mulighed for at gøre det i over 20 år, svarer han prompte.

David Vallat angrer ikke.

- Jeg fortryder ikke min fortid. Jeg tager ansvar for den. På et tidspunkt har jeg vel betalt min gæld til samfundet. Jeg blev dømt, jeg har afsonet min straf.

Sender 110.000 politifolk på gaden

I dag er han en fri mand.

Snart får han følgeskab af 40 andre terrordømte. Om fængslet så også har afradikaliseret dem, må tiden vise.

De franske myndigheder anerkender, at der ikke er noget, der hedder nul risiko.

- I og med man ikke kan se ind i folks sjæl, kan man jo ikke vide, hvornår en person er fuldkommen afradikaliseret, siger Youssef Badr, den franske justitsministers talsmand, til TV 2.

I weekenden tager de franske myndigheder ingen chancer.

110.000 politifolk er på gaden for at sikre, at ingen får held til at omsætte ekstremistiske ideer til islamistisk vold, når titusindvis af franskmænd er samlet offentligt for at fejre nationaldagen og VM-finalen i fodbold

Se minidokumentaren ”Terroristens dødsliste” om den terrordømte franskmand David Vallat på TV 2 PLAY: