Udland

Jeg rådgav May om brexit, men hun lyttede ikke til mig, siger Trump

Premierminister Theresa Mays brexit-plan vil "dræbe" udsigterne til en handelsaftale med USA, siger Trump.

Det skulle oprindelig have været et statsbesøg med hele pivtøjet af karetkørsel med dronningen, fotos med en jublende befolkning og tale for politikerne i de to kamre i det britiske parlament. 

Men den amerikanske præsident Donald Trumps igangværende besøg i England er nu ændret til betegnelsen 'arbejdsvisit' - angiveligt på grund af for meget arbejdspres. 

Torsdag ankom Trump til London, hvor det officielle besøg primært finder sted. Torsdag aften spiste han middag med blandt andre Theresa May på Blenheim Palace 100 kilometer nordvest for London, og den britiske premierminister har formentlig skulle gøre sig endog rigtig meget umage for at finde en passende grimasse under serveringerne. 

Tidligere torsdag gav Trump nemlig et interview til det britiske medie The Sun, og her lagde den amerikanske præsident vanen tro ikke fingre imellem i sine udtalelser.  

- May gik den modsatte vej

Trump kritiserer i klare vendinger den britiske brexit-plan for at "dræbe" udsigterne til en mulig handelsaftale med USA. Kritikken kommer, efter at den britiske regering torsdag fremlagde over 104 sider med sine ønsker til fremtidens forhold til EU. 

Trump uddyber, at Theresa May og hendes regering - imod hans råd -  har valgt en blød brexit-strategi.

Storbritannien vil blandt andet gerne holde fast i en fælles regelbog med Bruxelles om varer og landbrugsprodukter med henblik på at holde toldgrænserne åbne med EU. Den samlede hvidbog indikerer, at briterne på en lang række områder håber på et nært forhold til EU, når brexit er en realitet. 

- Hvis de (briterne, red.) laver sådan en aftale, vil vi hellere handle med EU i stedet for med briterne, så det vil sandsynligvis forpurre en aftale med os, siger Donald Trump.  

- Hun (Theresa May, red.) ønskede at gå en anden vej, end jeg rådede hende til. Jeg vil faktisk sige, at hun sikkert gik den totalt modsatte vej. Og det er okay. Hun bør forhandle på den måde, hun bedst kan finde ud af.

- Men det er meget uheldigt, hvad der sker. Hendes plan vil helt sikkert påvirke handlen med USA i en negativ retning, siger præsidenten til The Sun. 

Kaos i Storbritannien

Forud for Trumps første officielle besøg i Storbritannien, har han tilbragt to dage i Bruxelles, hvor den også har stået på kontante udmeldinger og intense forhandlinger med NATO-landene. 

Her siger Trump, at han har landet en aftale, der indebærer, at NATO inden for få år vil hæve deres forsvarsudgifter til at udgøre to procent af bruttonationalproduktet (BNP).

Nu er den amerikanske præsident så landet i London, hvor Theresa May forsøger at holde sammen på sin regering, der er ramt af intern uro og strid om planerne for det kommende brexit. Senest har både den britiske udenrigsminister Boris Johnson og brexit-minister David Davis trukket sig fra deres embeder. 

I interviewet med The Sun går Trump i kødet på den aftale, Theresa May er ved at indgå med EU.

- Aftalen er meget anderledes end den, det britiske folk stemte om for to år siden. Der er så mange i England, der ikke kan lide den aftale. Når en aftale tager så lang tid at indgå, så ender det aldrig rigtig godt, siger Donald Trump. 

Oppustelig dukke byder Trump velkommen

For at gøre ondt værre siger den amerikanske præsident også til avisen, at han synes, at Theresa May er "en venlig person".

Samtidig siger han, at Boris Johnson efter hans mening ville være en fantastisk premierminister. 

- Jeg siger ikke, at den ene er bedre end den anden. Jeg siger bare, at jeg tror, at han ville være en fantastisk premierminister. Jeg tror, at han har det, der kræves, siger Trump. 

I interviewet når han også at lange ud efter borgmesteren i London, Sadiq Khan, som Trump mener "har udøvet sit job på en forfærdelig måde". 

Sadiq Khan har i øvrigt givet tilladelse til, at en seks meter høj oppustelig babylignende ballondukke af Donald Trump må svæve over den engelske hovedstad under den amerikanske præsidents besøg.

Til te-aftale hos dronningen

Gummidukken er fremstillet af en gruppe aktivister i Storbritannien, som er blandt de forventede titusinder af demonstranter, der fredag vil gøre opmærksom på deres utilfredshed med Trump. 

- Donald Trump er en stor, vred baby med et skrøbeligt ego og små hænder, siger aktivisterne i en erklæring. 

Den amerikanske præsident skal i løbet af fredagen igen mødes med Theresa May, denne gang på landstedet Chequers, der er premierministerens officielle sommerbolig.

Senere går Trump ombord i en helikopter, som vil flyve ham til Windsor Castle, hvor han skal drikke te med dronning Elizabeth II.  

Derefter flyver Trump videre til Skotland på et privat ophold i to dage. Flere britiske medier har for længst gjort en pointe ud af, at Donald Trumps officielle ophold i London og omegn faktisk er kortere end hans besøg i Skotland, hvor han ejer to golfbaner.