Kampen om rettighederne er begyndt: - Grottehistorien skal ikke laves i Hollywood
Den dramatiske redning af de 12 thailandske fodbolddrenge bliver filmatiseret. På engelsk? Eller måske på kinesisk?
Hele verden har fulgt med i de seneste uger, mens den dramatiske redningsaktion af 12 fodbolddrenge og deres 25-årige træner har udfoldet sig i det nordlige Thailand.
Og det giver nærmest sig selv, at flere produktionsselskaber allerede er i gang med at forberede forskellige spillefilm om den nervepirrende redning af fodboldholdet fra en oversvømmet grotte i Thailand.
Først meldte det amerikanske selskab Pure Flix ud, at man vil lave en spillefilm baseret på redningsaktionen.
Michael Scott, partner i selskabet, er bosiddende i Thailand og befandt sig uden for grotten i Chiang Rai, da fodbolddrengene blev reddet ud.
- Jeg kunne ikke være mere begejstret. Denne historie har betydet så meget for mig, mens jeg har fulgt med i Thailand denne sommer, siger Scott i en video optaget ved Tham Luang-klippesystemet.
Nægter en Hollywood-film
Siden kom et andet filmselskab, Ivanhoe Pictures, på banen. Instruktøren Jon M. Chu fra selskabet oplyste til flere amerikanske brancheblade, at han også var i gang med at sikre sig rettighederne til at fortælle den dramatiske historie på det store lærred.
Og Chu har tilsyneladende ikke tænkt sig at trække sig uden kamp. Han skriver i hvert fald på Twitter, at han vil gøre alt for, at filmen ikke bliver lavet på klassisk Hollywood-manér med hvide skuespillere og engelsk-talende stjerner.
- Jeg nægter at lade Hollywood 'whitewashe' grottehistorien fra Thailand! Det bliver ikke aktuelt. Ikke på vores vagt! Hvis det sker, gør vi helvede hedt for dem. Det her er en smuk historie om mennesker, som redder andre mennesker, så alle, som vil lave historien, bør gå til den på den rette måde og med respekt, skriver han.
Redningen af fodbolddrengene og deres træner er selvsagt en historie, som har alle ingredienser til at kunne blive en medrivende film.
Drengene fra fodboldholdet var den 23. juni gået ind gennem indgangen i Tham Luang-klippesystemet sammen med deres fodboldtræner, Ekapol Chanthawong, da de pludselig blev overrumplet af et voldsomt uvejr.
De havde efterladt deres cykler, sko og tasker uden for indgangen, da store mængder regn tvang dem dybere og dybere ned i grotten.
Ville de drukne eller overleve?
Her var det første element til en fængende historie. Ville vi overhovedet finde dem i live, spurgte mange nok sig selv om. Hvorfor var de gået ind i grotten? Og ville de drukne i den oversvømmede hule?
Da vandstanden ved indgangen faldt en smule, fandt de thailandske myndigheder spor, som viste, at drengene og deres træner var trukket flere kilometer ind i grotten. Og så begyndte den store eftersøgning.
Efter 10 dage blev de fundet af britiske dykkere siddende på en klippeafsats i bælgravende mørke, blot et par meter over det kolde vand. Et lille håb, en lille flig af en dør åbnede sig.
Med ét var hele verdens opmærksomhed rettet mod grotten i den nordlige del af Thailand nær grænsen til Myanmar.
I de følgende dage oprulledes et drama, hvor virkeligheden nærmest overgik fiktionen.
Den 25-årige fodboldtræner og hans unge disciple havde overlevet alle de dage nede i grotten ved at spise medbragte snacks. De havde drukket vand fra en åbning i grottevæggen. Oven i det havde de mediteret i fællesskab i mørket.
Og samtidig truede nye regnmængder med igen at oversvømme grotten.
Heltelægen trådte til
Dag for dag spidsede dramaet mere og mere til, mens nye ingredienser føjede sig til fortællingen.
Tesla-milliardæren Elon Musk trådte til med et forslag om at sende gummibåde ind i grotten for at redde drengene ud.
Den australske anæstesilæge Richard Harris, som tilfældigvis også er dykker, afbrød sin ferie i Thailand og satte kursen mod grotten, hvor han risikerede sit eget liv for at redde drengene ud.
En anden dykker, en tidligere thailandsk Navy Seal, satte også kursen mod Tham Luang-klippesystemet for at tage del i redningsaktionen, selvom han var pensioneret og nu arbejdede som sikkerhedsvagt i en lufthavn. På egen hånd drog han de fire kilometer ned i mørket, men da han løb tør for ilt i de oversvømmede, smalle, klæbrige grotte-passager, døde han.
Læg dertil, at mange af de thailandske drenge i alderen 11 til 16 år end ikke kunne svømme eller dykke. Når selv en erfaren Navy Seal kunne drukne i den oversvømmede grotte, hvordan skulle drengene så kunne komme ud med livet i behold?
Filmselskaber i dialog med myndighederne
Flere internationale medier har pointeret, at fortællingen om fodbolddrengene har en række lighedspunkter med redningen af 33 chilenske minearbejdere, der i 2010 blev reddet efter 69 dage fanget under jorden.
Den redningsaktion blev i 2015 til filmen 'The 33' med Antonio Banderas i hovedrollen.
Førnævnte filmproducer Michael Scott fra selskabet Pure Flix siger, at redningen af de thailandske fodbolddrenge er oplagt at filmatisere.
- Min kone voksede faktisk op sammen med den thailandske flådesoldat, der døde i grotten. At se det heroiske mod i grotten og dykkerne komme ud er en rørende begivenhed for mig, siger Scott.
Han er dog i skarp konkurrence med Jon M. Chu fra Ivanhoe Pictures, som allerede er i dialog med myndighederne i Thailand.
Chu er født og opvokset i USA, men har kinesiske rødder. Ivanhoe Pictures har kontorer i både USA og Asien og er ifølge Reuters blevet udpeget af den thailandske flåde og regering til at stå for produktionen af en film om redningsaktionen.
- Alle begyndte at græde
Tilbage står så, om filmen om fodbolddrengene bliver på thai? Eller på engelsk? Eller måske kinesisk?
Under alle omstændigheder får den garanteret - lige som i virkeligheden - en happy ending.
Dykkere befriede søndag, mandag og tirsdag de 12 drenge og deres træner fra grotten, hvor de havde været fanget i mere end to uger.
Og som Tanawat Viboonrungruang, der er far til en af drengene, den 11-årige Titun, sagde til CNN, da han så sin søn gennem en glasrude på det hospital i Chiang Rai, hvor han og de andre drenge fortsat er indlagt:
- Jeg begyndte at græde. Alle begyndte at græde. Jeg vil sige tak til dem, der reddede min dreng. Og hjalp ham til at få et nyt liv. Det er som en genfødsel.