Udland

Nato-lande blev enige om 'én for alle' - men Trump truede med fordobling

Den amerikanske præsident er i disse dage i Bruxelles til NATO-topmøde.

Donald Trump har i forbindelse med NATO-topmødet foreslået, at medlemslandene bruger fire procent af deres BNP på forsvar i stedet for de nuværende to procent.

Sarah Sanders, som er talskvinde i Det Hvide Hus, bekræfter ifølge det tyske nyhedsbureau dpa, at Trump på mødet stillede forslaget om fire procent. Han nævnte det også i maj. 

I forvejen kæmper landene med at nå målet på to procent. Indtil videre er det kun otte medlemslande, der vil være i nærheden af de to procent i 2018. Danmark bruger i år 1,21 procent, hvilket forventes at stige til 1,3 procent i 2023.

Deruodver er alle lande blevet enige om den såkaldte musketered under topmødet, som regnes for kernen i den transatlantiske forsvarsalliance.

- Ethvert angreb på en allieret vil blive betragtet som et angreb på os alle, hedder det i erklæringen fra Bruxelles. 

"Strøbemærkning"

Men trods musketereden har Trump ytret utilfredshed med Nato-landenes forsvarsbudgetter.

Spørger man TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, så skal man ikke lægge for meget i præsidentens ønske om fire procent.

- Vi skal holde for øje, at der er forskel på, hvad Trump siger officielt, og hvad der er en strøbemærkning. De fire procent vil jeg kategorisere som en strøbemærkning, siger han.

Jesper Steinmetz mener blot, at Donald Trump snakker om at fordoble landenes forsvarbudgetter for at få dem til at "få pengene hurtigere op ad lommen."

Noget andet står i slutdokument

Alle 29 NATO-lande er netop nået til enighed om et slutdokument, og heri står der ingenting om, at landene skal fordoble deres forsvarsbudgetter.

- To procent er specifikt nævnt i den fælles erklæring, som samtlige 29 lande er enige om - også Donald Trump, fortæller Jesper Steinmetz.