Udland

Ferieparadis forbyder solcreme, der skader koralrev

Loven, der forbyder salg af skadelige solcremer, træder i kraft den 1. januar 2021. Yuriko Nakao / Scanpix Denmark

Den amerikanske delstat Hawaii forbyder solcremer, som indeholder kemikalier, der gør skade på koralrev.

I fremtiden vil udvalget af solcremer på de lokale butikshylder i Hawaii være langt mere begrænset, end det er i dag

Kongressen i den solbeskinnede amerikanske delstat har længe villet forhindre folk i at købe bestemte typer af solcreme på øerne. Det skyldes, at forskning viser, at de indeholder kemikalier, der kan gøre alvorlig skade på koralrev, som er en stor turistmagnet for området.

Det er nu blevet en realitet, efter at Hawaiis guvernør, David Ige, for nyligt underskrev en lov, der forbyder to skadelige kemikalier.

Det skriver The Washington Post.

Kan dræbe koraller

Det er kemikalierne oxybenzone og octinoxate, der har vist sig at skade korallerne.

De fungerer som et UV-filter og findes i 3500 forskellige solcremer på verdensplan.

For unge koraller kan stoffet være dødbringende, og for ældre koraller er det skadeligt i høje koncentrationer, viser forskning.

Tidligere undersøgelser har vist, at der hvert år ender mellem 6000 og 14.000 ton solcreme i verdens koralrev, og en stor del af det indeholder de to kemikalier.

Kemikaliernes skadelige effekt kan ses selv i meget små mængder – helt ned til 62 dele per billion, hvilket svarer til en dråbe vand i 6,5 swimmingpools på OL-størrelse.

Derfor kan det potentielt være fatalt, når tusindvis af turister smører sig med en beskyttende solcreme, inden de hopper i vandet for at snorkle eller bade langs Hawaiis kyster.

Frygter hudkræft

Selvom det nye lovforslag er godt nyt for Hawaiis koralrev, møder den nye lov også kritik fra flere sider.

Blandt andet forudser The Hawaii Medical Association og Consumer Healthcare Products Association, som repræsenterer solcremeproducenterne i USA, at forbuddet kan få betydning for antallet af hudkræfttilfælde.

- Vi fjerner et produkt, eller flere produkter, som over tid har vist sig at være sikre og effektive mod hudkræft og solskader, siger Jay Sirois, der er direktør for reguleringssager i interesseorganisationen, til den amerikanske radiostation NPR

- Et skridt i den rigtige retning

Hawaiis guvernør understreger dog, at den nye lov er et godt tiltag.

- Naturen er skrøbelig, og vores indblanding kan have varige konsekvenser. Denne nye lov er kun et skridt i den rigtige retning for Hawaiis koralrev, siger David Ige ifølge The Washington Post.

Det er dog ikke helt slut med at bruge solcreme, der indeholder de to kemikalier. For det er kun salg og distribution af solcremer, der indeholder oxybenzone eller octinoxate, der bliver ulovlig. Turister må stadig gerne have solcremer med fra deres hjemlande.

Samtidig er der et par år til at udvikle nye typer af solcremer, der overholder de nye regler. Loven træder først i kraft den 1. januar 2021.