Udland

Elon Musks redningsubåd blev fravalgt af indsatsleder

Rigmanden har bygget en ubåd af raketdele for at redde thailandske drenge ud Tham Luang-klippehulen. Men den kom ikke i brug.

Et cirka to meter langt rør fra en rumraket stod til det sidste klar til en spektakulær redningsaktion i det nordlige Thailand, hvor de sidste fire af 12 drenge samt deres træner tirsdag blev reddet ud af en oversvømmet grotte.

Hvis jeg er narcissist, er jeg i det mindste en brugbar en

Elon Musk, rigmand

Røret er bygget om til en miniubåd, der kan dykke inde i den grotte, hvor de 12 fodbolddrenge og deres træner har siddet indespærret siden den 23. juni.

Miniubåden er bygget af milliardæren Elon Musk, der har doneret den til brug ved redningsaktionen i Tham Luang-hulesystemet.

Rigmanden, der blandt andet står bag firmaerne Space X og Tesla Motors, besluttede sig for at deltage i redningsaktionen, efter en bruger på Twitter bad ham om hjælp til at redde de 12 drenge og deres træner, der på det tidspunkt sad fanget dybt nede under jorden, mens vandet steg i klippehulen.

Elon Musk satte sine ingeniører i gang, og i løbet af få dage havde de en løsning.

Rigmandens bidrag til redningsaktionen blev en miniubåd fremstillet af en tank til flydende ilt fra en af hans rumraketter. 

Ubåden vejer kun 40 kilo, og de thailandske drenge kan ligge inde i røret, mens dykkere på ydersiden trækker dem ud af hulen.

Den 8. juli var ubåden klar til test i en swimmingpool i Los Angeles.

Derefter gik turen til Thailand,

Elon Musk ankom selv med ubåden.

På plads i Hule 3

Han landede i Chiang Rai i mandags, og mødtes med lederen af Thailands militærjunta Prayuth Chan-ocha i en halv times tid, inden han begav sig mod hulesystemet.

Klokken 5 tirsdag morgen, lokal tid, lagde han billeder inde fra klippehulen op på sin Instagram-profil.

- Er netop tilbage fra Hule 3. Miniubåden er klar, hvis der er behov. Den er lavet af raketdele og navngivet Vildsvinet efter drengenes fodboldhold. Jeg efterlader den her, i fald den bliver brugbar i fremtiden. Thailand er så smukt, skrev Elon Musk på sin profil.

Og Hule 3 er sandsynligvis så langt som ubåden nogensinde når.

Indsatslederen for redningsaktionen, Narongsak Osottanakorn, sagde nemlig forud for tirsdagens afsluttende redningsindsats til det thailandske medie Khaosod, at ubåden ikke ville komme i brug.

- Det udstyr, han gav os, er upraktisk i forhold til vores mission, siger Narongsak Osottanakorn.

- Hans udstyr er teknologisk komplekst og avanceret, men vi kan ikke tage det med ind i hulen til denne mission, siger han.

Og nu er Elon Musks rejse til Thailand blevet et varmt emne på de sociale medier.

Et PR-stunt?

Der er allerede over 90.000 tweets om rigmandens redningsaktion.

Og brugerne er uenige om Elon Musks motiver.

For er han et venligt geni - eller er bruger han tragedien i klippehulen til et enormt PR-stunt?

De fleste tweets fra Thailand giver udtryk for det første.

En af de positive røster er twitterbrugeren Saigon Bear.

- Elon Musk, som hele verden hylder som en ægte jernmand, kom personligt i stilhed for at give os en ubåd til Vildsvinene. Han havde i stilhed planer om at redde børnene, og han tog endda afsted i stilhed, skriver han.

Andre mener ikke, at rigmandens mission var så stille endda.

Den amerikanske forfatter, skuespiller og tv-producer John Levenstein skriver:

- Elon Musk gør et stort nummer ud af at gribe efter tegnebogen, efter regningen er blevet betalt, skriver han.

Bloggeren J. R. Hennessy mener også, at rigmandens hjælp til drengene kunne have været løst bedre.

- Elon Musk tweeter om den seje ubåd, han er ved at bygge for at redde børnene, mens der er folk som faktisk bevæger sig ind i hulen for at redde børnene. Det er sandsynligvis den mest Elon Musk-agtige ting, der nogensinde er sket, skriver han.

Shafik Mandhai, der er ansat ved tv-stationen Al Jazeera, illustrerer situationen med en fiktiv dialog.

Elon Musk selv har svaret på kritikken.

- Hvis jeg er en narcissist (hvilket måske er sandt), er jeg i det mindste en brugbar en, skriver han på Twitter.

Hvad der skal ske med ubåden, nu, hvor dykkerne har fået de sidste drenge og deres træner ud af hulen, er endnu ikke afgjort.

Men som Twitter-brugeren Emir Canlas skriver, gemmer sagen om miniubåden også på en historie om noget andet - nemlig, hvilken utrolig verden vi lever i.

- Vi lever i FREMTIDEN! Folk fra Thailand behøvede hjælp, nogen brugte internettet til at kontakte et milliardær-geni. Han byggede en miniubåd på få dage, og er der nu for at hjælpe. HVILKEN VERDEN, VI LEVER I, skriver han.

De sidste af de 12 drenge i grotten blev tirsdag først på eftermiddagen reddet ud af dykkere fra Navy Seals.