BLOG: Havkatten i NATO’s hyttefad

16x9
Den tyske kansler Angela Merkel og den amerikanske præsident Donald Trump under det - noget mislykkede - G7-møde Foto: Handout . / Ritzau Scanpix

Donald Tusk sætter Donald Trump på plads og sætter rammen for NATOs topmøde

”Kære Amerika, sæt pris på jeres venner. Når alt kommer til alt, så har I jo ikke så mange….”

Sådan lyder det, når der er en diplomatisk havkat i hyttefadet.

Sådan lød ordene fra Europas Donald til Amerikas Donald.

Præsidenten for EU's ministerråd, Donald Tusk, mødtes med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, for at rulle Europas røde løber for Donald Trump og Nato topmødet, der starter onsdag i Bruxelles.

Men det blev ikke de sædvanlige intetsigende høfligheder, verdenspressen blev mødt med efter mødet.

Donald Tusk brugte sin solide baggrund som tidligere statsminister i Polen, USA's stærkeste allierede i Østeuropa, til at sige et par sandheder. Nok er USA og landets præsident den uomgængelige leder af Nato. Men set med europæiske og især med østeuropæiske øjne syntes Donald J. Trump at have brug for et par sandheder her ganske få dage, før han sætter sig sammen med Ruslands præsident Putin.

Europas Donald tilføjede:

- Det er altid værd at vide, hvem der er ens strategiske ven og hvem der ens strategiske problem.

Og da Amerikas Donald konstant forlanger flere militærudgifter hos europæerne, så ridsede Tusk lige det reelle styrkeforhold op:

- Europæerne bruger mange gange flere penge på forsvar end Rusland. 

Det lød, som om budskabet var, at europæerne om nødvendigt kan klare sig alene over for Rusland – hvis Trump skulle bryde alliancen.

Sådan går det i de bedste familier. Men det var ikke lige den start på topmødet, generalsekretær Jens Stoltenberg havde håbet på.

Nato skal styrkes

For Natos ledelse har ét altoverskyggende mål med topmødet: Enighed frem for alt. Nato skal styrkes, ikke svækkes. Sidste år vidste Donald Trump ikke lige, om han var med på alliancens grundlæggende princip om solidaritet og sammenhold; det, der står i alliancens artikel 5. For han var blevet valgt på at sige, at alliancen var forældet og ubrugelig.

Nu har Trump lagt sine forbehold til side, men forlanger til gengæld, at alle medlemmer går med til at øge deres forsvarsbudgetter til at udgøre mindste to procent af bruttonationalproduktet. Derfor er håbet i hovedkvarteret, at Trump vil rejse videre til sit møde med Vladimir Putin i Helsingfors næste mandag med et psykologisk Nato-fællesskab i lommen.

De europæiske Nato-lande frygter nemlig, at Trump vil søge et fællesskab med Putin, hvis topmødet i Bruxelles slutter akavet. For både europæerne og USA's forsvarsminister James Mattis ser Vladimir Putin som en fjende og minder om Ruslands angreb på Ukraine med annektering af Krim og besættelse af Øst-Ukraine, Rusland overfald på Georgien og cyber-krig mod demokratiske lande i Nato. Men præsident Trump har antydet, at han accepterer annekteringen af Krim. Og det skulle han nødigt gentage over for Putin.

Det vestlige spor

Men også de amerikanske embedsmænd her i Nato har forsøgt at holde USA i det vestlige spor og undgå, at Bruxelles bliver lige så stor en russisk sejr, som G7 topmødet i Canada i sidste måned.

Her gik Trump på mødet med til en sluterklæring med pæne ord om frihandel, som de andre seks økonomiske stormagter var glade for. Men under flyveturen hjem til USA løb han fra alle sine tilsagn og tog de første skridt ud i den handelskrig, han har ført videre de seneste uger.

Det var storslået – set fra Moskva. Den vestlige verden blev splittet, netop da den skulle fejre, at den står sammen.

Så derfor har de amerikanske embedsmænd i Nato arbejdet hårdt på at undgå enhver uenighed på dette topmøde. Det har de gjort ved at overtale samtlige ambassadører til at sørge for at den sluterklæring, der skal komme ud torsdag eftermiddag, var skrevet færdig og godkendt ned til hvert eneste komma allerede i sidste uge – helt præcist klokken 3 natten til lørdag.

Der skal ikke leveres en ny ufrivillig sejr til Vladimir Putin fra dette topmøde. Men naturligvis kan ingen diplomat i dag garanterer, at Trump ikke i sidste øjeblik skifter mening. Under forhandlingerne har amerikanerne flere gange skiftet hold og har nedlagt veto mod noget, som de selv har foreslået på et tidligere tidspunkt.

Så hvem ved?

Putin kan stadig håbe på, at han i Helsingfors får et lige så hjerteligt forhold til Donald Trump som Nordkoreas Kim Jong-Un fik det i Singapore. Her fik Nordkorea Trump til at droppe de vigtigste militære manøvrer mellem USA og Sydkorea.

Så hvem ved?

'Ingen ny ulykke'

Men hvis det alligevel skulle ske, så bliver det i hvert fald ikke en ny G7-ulykke, der er årsagen. Så meget kan de amerikanske embedsmænd forsikre. I hvert fald her før topmødet.

Der er ikke behov for flere havkatte i hyttefadet.

Så hvis ingen fortæller den amerikanske præsident, hvad EU-præsidenten har givet ham af gode råd, er der stadig håb for topmødet. Imens venter Vladimir Putin på et hjerteligt møde med Donald Trump næste mandag i Helsingfors.