Udland

Boris Johnson smækker med døren: - Drømmen om Brexit er døende

Den forhenværende udenrigsminister mener, at Storbritannien står i en vanvittig situation i forhold til det forestående brexit.

Storbritanniens udenrigsminister, Boris Johnson, forlader regeringen.

Den nu forhenværende udenrigsminister kritiserer i sit afskedsbrev i skarpe vendinger den plan for brexit, som premierminister Theresa May fremlagde for sit kabinet fredag den 6. juli.

Brexit er betegnelsen for den proces, som Storbritannien i øjeblikket er i gang med i forhold til at løsrive sig fra EU efter briterne i 2016 stemte for at forlade EU.

Der er ministre over bord, og skibet synker

Jeremy Corbyn, leder af Labour

Ifølge BBC skriver han blandt andet følgende i brevet:

- Brexit skulle omhandle muligheder og håb. Det skulle være en chance for at agere anderledes - til at være mere smidig og dynamisk og maksimere de særlige britiske fordele i en åben, udadvendt global økonomi.

- Men drømmen om brexit er døende, kvalt af unødvendig tvivl på os selv, mener Boris Johnson.

Det er endnu uklart, hvem der skal afløse Boris Johnson på posten som udenrigsminister, men Theresa May sagde tidligere mandag, at der ville komme en hurtig afklaring på spørgsmålet.

- Vi er på vej mod en status som koloni

Boris Johnson har længe argumenteret for et mere definitivt farvel til EU, selv om det vil begrænse adgangen til de europæiske markeder.

Han mener, at Storbritannien nu står i en vanvittig situation, hvor briterne vil acceptere store mængder af EU's lovgivning uden at kunne ændre det mindste og uden at have indflydelse på lovene.

- På den måde er vi i sandhed på vej mod en status som koloni, og mange vil have svært ved at se den økonomiske eller politiske fordel ved sådan en aftale, skriver Boris Johnson i brevet.

Anden minister til at forlade regeringen

Boris Johnson har flere gange udtalt sig imod premierministerens linje angående brexit. Hans afgang kommer, samme døgn som David Davis trådte tilbage som brexitminister.

David Davis' opsigelse kom blot to dage efter, at premierministeren fredag den 6. juli vandt opbakning fra en dybt splittet regering til en plan for Storbritanniens fremtid uden for EU. Davis gik i protest mod regeringens planer om et tæt handelssamarbejde med EU - og ikke mindst EU's toldunion.

Mandag blev Dominic Raab udnævnt som ny brexitminister af premierminister Theresa May. Raab skal sørge for at få forhandlet briternes farvel til EU endelig på plads.

Corbyn: - Skibet synker

Theresa May siger mandag under en debat i det britiske parlament, at "hun ønsker at hylde David Davis og Boris Johnson for deres arbejde de seneste to år" og indrømmer, at de ikke har været enige om, hvordan brexit skulle forhandles.

Leder af Labour-partiet, Jeremy Corbyn, mener, at der med Johnsons afgang hersker en "krise i regeringen" og beskriver den nuværende situation med ordlyden:

- Der er ministre over bord, og skibet synker - på det værst tænkelige tidspunkt, siger han.

Jeremy Corbyn mener, det står klart, at "regeringen ikke kan sikre en god aftale for Storbritannien" og siger endvidere, at "vi har brug for en regering, der er i stand til at styre og forhandle for Storbritannien".

Hylder Johnson

Udmeldingen om Boris Johnsons opsigelse vækker glæde hos den tidligere leder af det EU-kritiske parti UKIP, Nigel Farage.

Nigel Farage har tidligere udtalt, at Boris Johnson ville "være en helt", hvis han forlod sin post som udenrigsminister, og på Twitter hylder han den nu forhenværende udenrigsministers beslutning med ordene:

- Bravo Boris. Nu kan vi slippe af med den forfærdelige Theresa May og få brexit tilbage på sporet.

EU-præsident Donald Tusk har ligeledes kommenteret Boris Johnsons afgang fra den britiske regering.

Han minder om, at briternes brexit-udfordringer ikke er forsvundet med afgangen af de to ministre inden for et døgn.

- Politikere kommer og går, men de problemer, de har skabt for andre, bliver. Jeg kan kun ærgre mig over, at ideen om brexit ikke er forsvundet med Davis og Johnson. Men... hvem ved?, skriver EU-præsident Donald Tusk på Twitter.

Forsøg på at vælte May

TV 2s internationale korrespondent Svenning Dalgaard mener, at Boris Johnsons afgang som udenrigsminister er første forsøg på at vælte Theresa May som premierminister.

- Begge afgåede ministre har ambitioner om at efterfølge hende. David Davis har længe ønsket at vælte hende, mens Boris Johnson også har ønske om at overtage premierministerposten.

Men Svenning Dalgaard tror ikke, at opsigelserne fra de to ministre er koordineret:

- Det har længe været klart, at David Davis mente, at Theresa Mays projekt var umuligt, og at Storbritannien ikke kunne vælge den løsning. Han har selv sagt, at han ikke ville kunne forhandle brexit, når han ikke tror på den løsning, Theresa May har præsenteret.

- David Davis vil ikke ødelægge sit ry blandt brexit-tilhængere ved at tvinges til at forhandle noget, han ikke står inde for, siger Svenning Dalgaard.

Han mener ikke, at der nu er en anden vej tilbage for Theresa May.

- Hun skal køre det her igennem og holde styr på sit kabinet, og heldigvis for hende kræver det ganske meget at vælte hende.

- I Bruxelles vil man krydse fingre for, at Theresa May bliver siddende, fordi hun har været til at forhandle med, mens David Davis har været doven og uengageret.

Der er blot ni måneder til, at briterne efter planen skal forlade EU den 29. marts 2019.