Udland

USA sender krigsskibe gennem Taiwanstrædet

Det er skibe af typen Arleigh Burke-class guided-missile destroyer, som den på billedet, der er sejlet igennem det forkætrede Taiwanstræde. Garrett Zopfi / Ritzau Scanpix

Udviklingen finder sted samtidig med, at handelskrigen mellem USA og Kina er eskaleret.

Ikke siden juli 2017 er et amerikansk skib sejlet igennem Taiwanstrædet, der breder sig fra øen Taiwans vestkyst og mod den kinesiske østkyst.

Men nu er de to destroyere USS Mustin og USS Benfold gået igennem strædet. En handling som i Beijing formentlig bliver tolket som en amerikansk støtteerklæring til styret i Taipei, vurderer Japan Times.

Hændelsen sker i kølvandet på den nyligt opståede handelskrig mellem USA og Kina samt efter den senere tids spændinger mellem Taiwan og Kina.

Kaptajn Charlie Brown, der er talsmand for den amerikanske Stillehavsflåde, har bekræftet de to krigsskibes rute, men nedtonet dens betydning.

- Amerikanske flådeskibe sejler mellem Det Sydkineske Hav og Det Østkinesiske Hav og har gjort det i mange år.

- Overvåger situationen

Taiwans forsvarsministerium havde da også annonceret flådefartøjernes bevægelser, inden de fandt sted.

- Militæret overvåger situationen i de omkringliggende områder og har evnerne og viljen til at opretholde stabiliteten i regionen og forsvare nationens sikkerhed, lød det i en erklæring fra ministeriet.

Den kinesiske regering har ikke haft nogen kommentar til episoden, men landet har optrappet sin militære tilstedeværelse i området omkring Taiwan i de senere måneder, og blandt andet er Kinas eneste hangarskib sejlet igennem Taiwanstrædet.

Der har desuden været afholdt store øvelser i nærheden af øen.

Årelang strid

Striden mellem styret i Taiwan, der officielt hedder Republikken Kina, bunder i den kinesiske borgerkrig, der fandt sted fra 1911 og til efter Anden Verdenskrig.

Politiske kræfter, der kæmpede imod kommunisterne søgte i 1949 tilflugt på Taiwan, hvor de svor at tilbageerobre fastlandet.

Siden har fulgt en årelang konflikt mellem styret i byen Taipei på Taiwan og regeringen på det kinesiske fastland i Beijing, uden at Taiwan nogensinde har forsøgt at løsrive sig officielt.

Så sent som 2005 vedtog Folkerepublikken Kina, altså styret i Beijing, at det vil angribe, hvis Taiwan erklærer sig uafhængig.

På grund af amerikanske interesser i Det Sydkinesiske Hav har USA siden 1949 støttet Taiwan i større eller mindre grad.

USA har i dag ikke formelle diplomatiske bånd til styret i Taiwan, men er dets mest magtfulde allierede og primære våbenleverandør, skriver Japan Times.

Den amerikanske flåde har ikke sejlet et hangarskib igennem strædet siden 2007.