Udland

Tesla-bagmand vil hjælpe drenge i grotte: Har børne-ubåd klar om få timer

Elon Musk har haft tæt dialog med grotteeksperter.

Der kan snart være ekstraordinær hjælp på vej til det drengefodboldhold, der sidder fanget i en thailandsk grotte på tredje uge.

Tesla-grundlægger og rigmand Elon Musk udtalte tidligere på ugen, at han ville gøre, hvad han kunne for at hjælpe, og lørdag aften dansk tid fortæller han via Twitter, at byggeriet af en miniubåd allerede er i gang.

Her skriver Elon Musk, at ubåden kan være færdig tidlig søndag morgen dansk tid. Herefter venter 17 timers fragt til stedet, hvor den store redningsaktion er i gang.

En let ubåd, der kan bæres af dykkere

Han uddyber på Twitter, at han har haft god dialog med thailandske grotteeksperter. Mini-ubåden vil ifølge Musk være så let, at den kan transporteres af to dykkere og lille nok til at komme igennem selv de mest smalle steder i grotten.

- Den er ekstrem robust, skriver han om ubåden i "børnestørrelse".

Ifølge Elon Musk er ubåden udviklet i samarbejde med SpaceX i Los Angeles, og børneubåden er ikke det eneste, der her er forsøgt udviklet.

- Vi bygger også et oppusteligt rør med luftsluse, skriver han, men tilføjer, at virkningen af den endnu er usikker.

Kamp mod uret

Ansatte fra både SpaceX og The Boring Company, som begge ledes af Elon Musk, landede allerede lørdag morgen i Thailand for at komme tæt på redningsaktionen. 

På Twitter glæder mange sig over nyheden fra Elon Musk, men mange spørger også til om der er tilstrækkelig med tid. Og det er der en god grund til, for tiden er knap, hvis drengene skal klare sig.

Mængden af ilt i den oversvømmede grotte svinder således konstant ind. Faktisk er iltniveauet på det sted, hvor det strandede fodboldhold befinder sig, nu nede på 15 procent, fortæller Narongsak Osatanakorn, som er guvernør i Chiang Rai-provinsen.

Iltniveauet uden for grotten ligger på 20 procent. 

- Hvis iltniveauet falder til under 12 procent, vil det påvirke hjernens tilstand og dem inde i grotten. De kan gå i chok, siger Osatanakorn.

Svære dyk

Da de thailandske drenge blev fundet i live, var jublen stor. Herefter hed det sig, at de skulle lære at dykke for at komme ud, men den snævre og flere kilometer lange grotte gør det meget kompliceret at komme ud. 

En af de dykkere, der arbejdede på at redde 12 thailandske fodbolddrenge og deres træner ud fra en grotte i Thailand, døde tidligere på ugen af iltmangel under et dyk. Der er tale om en tidligere dykker fra eliteenheden Navy Seals, som er flådens specialstyrke. 

Den afdøde dykker var en del af det massive redningshold. Han havde forladt flåden, men vendte tilbage som frivillig for at hjælpe med at redde det strandede fodboldhold.

Turen ind til fodboldholdet i grotten tager seks timer for dykkerne, mens turen tilbage tager en time mindre.

18 af hullerne er lovende, lyder det. Video: Ulrik Scheibye