Udland

Nordkorea beskylder USA for gangstermetoder - 'så er verden en gangster,' svarer USA

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, er positiv, men Nordkorea beskylder USA for at bruge ufine metoder.

USA og Nordkorea ser helt forskelligt på de seneste dages forhandlinger i Pyongyang.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, siger, at hans besøg i Nordkorea har været "meget produktivt".

- Det gælder komplicerede spørgsmål. Men vi gør fremskridt på næsten alle centrale spørgsmål. På visse områder meget store fremskridt, mens der på andre mangler arbejde, siger Pompeo.

Derimod kalder Nordkorea forhandlingerne med Pompeo "beklagelige".

- Gangsterlignende metoder

Nordkorea beskylder USA for ensidigt at bruge "gangsterlignende metoder" i et forsøg på at presse nordkoreanerne til at opgive landets atomraketter. Det skriver det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA.

- Den attitude og holdning, som USA mødte op med til mødet, er uden tvivl beklagelig. Vores forventninger og håb forud for mødet var så naive, at det kan betegnes som dumt, oplyser Nordkoreas udenrigsministerium, få timer efter at Pompeo afsluttede weekendens forhandlinger med nordkoreanerne.

Af udtalelsen fremgår det, at landet mener, at USA forrådte ånden fra det nylige topmøde i Singapore mellem USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Mike Pompeo fejede dog de anklager til side overfor CNN med en udtalelse om, at ”hvis de anmodninger var gangsterlignende, så er verden en gangster.”

- Folk kommer med løse kommentarer efter møder, sagde han om Nordkoreas påstand.

- Hvis jeg gik op i, hvad pressen skriver, ville jeg blive skør. Jeg er fast besluttet på at nå de forpligtelser, som præsident Trump har fremsat, og jeg regner med, at formand Kim vil være fast besluttet på at følge op på de forpligtelser, han fremsatte.

Udenrigsministeren påpegede desuden, at FN’s sikkerhedsråd har været meget tydelige omkring, hvilke krav Nordkorea skal imødekomme.

Opretholder sanktioner

Pompeo er søndag fløjet til Tokyo for at drøfte de foregående dages forhandlinger med de sydkoreanske og japanske udenrigsministre.

I Tokyo gjorde den amerikanske udenrigsminister det klart, at selv om hans samtaler med nordkoreanerne blev gennemført i god tro, og at den højtplacerede nordkoreanske politiker Kim Yong-chol bekræftede deres forpligtelser om at opgive kernevåben, så forbliver de amerikanske sanktioner mod landet på plads.

- Vi har detaljerede, konkrete samtaler om de næste skridt mod en fuldstændig åben og komplet atomafvænning, sagde Pompeo til CNN.

Mødet er det første på højt niveau, siden Trump mødtes med den nordkoreanske leder den 12. juni.

Kim Yong-chol spillede en nøglerolle sammen med Pompeo for at arrangere Trumps møde med Kim i Singapore.

Pompeo siger, at nye møder er aftalt den 12. juli. De skal dreje sig om udlevering af jordiske rester af amerikanske soldater, som faldt under Koreakrigen fra 1950 til 1953.