Udland

Kvinde forgiftet af Novichok er død

Kvinden og hendes samlever blev begge forgiftet i slutningen af juni. Antiterrorpolitiet kæder hændelsen sammen med angrebet mod russisk eks-spion.

Den 44-årige britiske kvinde Dawn Sturgess, der i den forløbne uge blev udsat for nervegiften Novichok i byen Amesbury, er død. Det oplyser Metropolitan Police i en pressemeddelelse.

Nervegiften er den samme som eks-spionen Sergej Skripal blev ramt af i begyndelsen af marts.

Den britiske premierminister Theresa May udtaler ifølge nyhedsbureauet Press Association, at hun er "forfærdet og chokeret" over nyheden.

Dawn Sturgess blev indlagt på hospitalet sammen med sin samlever, den 45-årige Charlie Rowley, den 30. juni. Undersøgelser bekræftede få dage senere, at de begge var blevet udsat for den dødelige nervegift.

- Det er chokerende og tragisk nyt. Dawn efterlader sin familie, inklusiv tre børn, og vores tanker går til dem i denne ekstremt svære tid, udtaler Neil Basu, der er souschef for det britiske antiterrorpoliti, om dødsfaldet.

Politi advarer: Saml ikke noget op

Det britiske antiterrorpoliti arbejder ud fra en teori om, at parret er blevet udsat for resterne efter det giftangreb, som den russiske eks-spion Sergej Skripal og datteren Julia blev ramt af i nabobyen Salisbury i begyndelsen af marts.

- De forfærdelige nyheder styrker blot vores ønske om at identificere og bringe de ansvarlige til ansvar for det, jeg kun kan beskrive som en uhyrlig, hensynsløs og barbarisk handling, siger Neil Basu.

Charlie Rowley er stadig i kritisk tilstand, oplyser politiet.

Parret blev udsat for giften, da de samlede noget op fra jorden med hænderne. Derfor advarer de britiske myndigheder borgerne mod at samle ukendte genstande op fra jorden.

Rusland afviser indblanding i angreb

Storbritannien har hele tiden peget på Rusland som den skyldige, da Sergej Skripal var tidligere russisk agent, der kom til England som led i en udveksling af spioner, men Rusland afviser al skyld i de to angreb.

I stedet fyger det tilbage med beskyldninger mod den britiske regering.

Torsdag lød det i en officiel udtalelse fra Kreml, at man håber, ofrene snart kommer sig, men at Rusland ikke har nogen rolle i sagen.

- Rusland har kategorisk afvist og fortsætter kategorisk med at benægte muligheden for nogen form for involvering i, hvad der er sket i Amesbury, lød det fra præsident Vladimir Putins talsmand, Dmitry Peskov.

100 britiske antiterrorbetjente arbejder i øjeblikket med efterforskningen af sagen. Ingen andre er indtil videre blevet indlagt med lignende symptomer.