Udland

Fire drenge ude af thailandsk grotte - indstiller redningsaktion for nu

Redningsmandskabet har brug for mindst 10 timer til at forberede næste aktion i grotten.

Den omfattende og dybt komplekse redningsaktion af de 12 drenge og deres fodboldtræner, som har siddet indespærret i over 14 dage i en grotte i det nordlige Thailand, er i fuld gang, og flere drenge er nu reddet ud.

Med ti minutters mellemrum blev de to første drenge reddet ud søndag kort efter klokken 13.45 dansk tid.

- Vi er i gang med at undersøge deres fysiske tilstand, siger Tossathep Boonthong, som er chef for Chiang Rai-provinsens sundhedsafdeling og en del af redningsaktionen, til Reuters.

Omkring klokken 14.55 kom yderligere to drenge ud af grotten. Alle fire drenge er blevet tilset af en læge på et hospital i Chiang Rai-regionen, oplyser guvernør Narongsak Asotthanakorn, som også siger, at aktionen er "gået bedre end forventet".

Det er de fire sundeste drenge, der er blevet hentet ud først, skriver AP.

Det står fast, at 13 internationale dykkere og fem thailandske Navy Seals er inde i grottesystemet for at redde fodboldholdet ud. Samtidig arbejder et større mandskab på at klargøre passagen inde i grotten. Der er tale om 90 mand stort mandskab, hvoraf 50 er udlændinge og de resterende 40 personer er thai.

- Vi sætter stor pris på hele holdets indsats, lyder det fra guvernøren.

Redningsaktionen er midlertidigt indstillet søndag eftermiddag dansk tid, da redningsholdene har brug for mindst 10 timer til at forberede den næste aktion i grotten, men der kan sagtens gå længere tid.

Ifølge lederen af redningsaktionen har dykkerne "brugt alt ilten" og den næsten 12 timer længe aktion har været meget udmattende for redningsholdet.

Stort område ryddet ved indgangen til grotten

Det har hidtil taget dykkerne seks timer at komme frem til drengene og fem timer at komme ud igen.

Men dykkerne har søndag formået at foretage færden gennem grotten på kortere tid, da de to første drenge er blevet reddet ud små to timer før, det var beregnet. Angiveligt har vandstanden i grotten været lavere søndag, og derfor har dykkerne kunnet få drengene ud hurtigere end anslået.

Thailandske drenge fanget i grotte

De 12 drenge og deres fodboldtræner har i over 14 dage befundet sig omkring fire kilometer inde i en grotte. De bevægede sig ind klippesystemet og blev overrasket af buldrende regn, der oversvømmede grotten.

Mandag blev de fundet af britiske grottedykkere, og siden har dykkere og redningsfolk hjulpet dem dybt inde i mørket, hvor de sidder på en mudderbanke - fanget på grund af den høje vandstand.

Træneren og drengene fra holdet har tidligere været på adskillige ture ind i Tham Luang-klippesystemet, men denne gang gik det altså galt. 

Drengene er i alderen 11 til 16 år. Træneren er 25 år. 

Udenfor selve Tham Luang-klippesystemet har de thailandske myndigheder ryddet et større område, hvor op mod 1000 mennesker - både frivillige og officielle myndighedspersoner - ellers har været del af redningsaktionen.

Nu står i stedet 13 fuldt bemandede lægehold klar til at tage imod drengene og deres træner.

En af de første opgaver for lægerne er at undersøge drengenes vejrtrækning, se efter tegn på underafkøling og såkaldt grottesyge, som er en særlig lungeinfektion, som kan forårsages af ekskrementer fra flagermus eller fugle.

Mens thailandske soldater afspærrer store dele af det bjergrige område, transporteres mad, lufttanke og andre nødvendigheder til stedet. Ruten til hospitalet er blandt andet afspærret for at sikre, at ambulancerne med drengene kan komme hurtigt frem.

Grotten, hvor fodbolddrengene og deres træner har siddet indespærret i over 14 dage, ligger i den thailandske Chiang Rai-provins nær grænsen til Myanmar. 

Pårørende til fodboldholdet befinder sig angiveligt tæt på indgangen til Tham Luang-klippesystemet. Mange lokale er også taget til området for at bede for de strandede drenge. 

Sådan foregår redningsaktionen

Flere medier rapporterede tidligere søndag, at de professionelle grottedykkere ville forsøge at få drengene ud i fire grupper. Den første gruppe skulle indeholde fire drenge, mens de tre næste grupper skal rumme tre hver. Drengenes træner, den 25-årige Ekkapol Chantawong, skal befinde sig i den gruppe, der sidst føres gennem grotten.

En dansk dykkerinstruktør, Thomas Ryge, forklarer til TV 2, at redningsaktionen er "ekstremt kompleks", og at det er som "at dykke i cafe latte" inde i det mudrede grottesystem.

Redningen af drengene og deres træner har været en kamp mod tiden, fordi monsunregn senere søndag sætter ind og sender mere vand ind i grotten. 

En australsk læge og dykker, Richard Harris, var angiveligt lørdag inde i grotten for at tilse de 12 fodbolddrenge og deres træner og har herefter sagt god for, at man kunne sætte redningsaktionen i gang. 

Søndag blev hver af de fire drenge ledt ud af grotten af to dykkere. De var forbundet med en line til den forreste dykker, som også bar drengenes luftflaske. Sammen skulle de fire drenge svømme, dykke og gå den omkring fire kilometer lange tur ud af grotten.

Nyhedsmediet Channel News Asia har desuden lavet en overskuelig grafik, som viser forholdene inde i grotten. 

De mange tilrejsende internationale pressefolk har måttet fortrække til et område, hvor man har oprettet et pressecenter, nærved Tham Luang-grotten. Her kan man se, at regnen er begyndt at falde over området.

Hospital står klar til at tage imod fodbolddrengene

Ved indgangen til grotten står 13 fuldt bemandede lægehold klar til at tage imod drengene og deres træner. Hver dreng har fået tildelt en læge, en paramediciner, to sygeplejersker, en ambulance og en helikopter, skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Efter et indledende tjek uden for klippesystemet vil fodboldholdet, hvis de alle reddes ud med livet i behold, blive kørt med ambulancer til et andet område, hvor 13 helikoptere står klar til at flyve dem til et hospital i Chang Rai omkring 70 kilometer væk.

Der er tale om Chiangrai Prachanukroh-hospitalet, og også her har de thailandske myndigheder afspærret et større område.

 Flere af redningsfolkene bliver allerede hyldet for deres indsats på de sociale medier: