Udland

13 helikoptere står klar til at hjælpe fodbolddrenge og deres træner

Redningsaktionen af det thailandske fodboldhold er ekstremt kompleks, siger dansk dykkerinstruktør.

13 internationale dykkere og fem thailandske navy seals er netop nu ved at bevæge sig ind gennem et grottesystem i det nordlige Thailand, hvor de er i gang med en af de mest vanskelige redningsaktioner, man kan forestille sig. 

Dykkerne og de thailandske navy seals skal redde de 12 drenge  - i alderen 11 til 16 år - samt deres 25-årige fodboldtræner, Ekkapol Chantawong, der sidder indespærret, ud i live. 

Opgaven er ikke en sag for sarte sjæle.

Fodboldholdet har været fanget i bælgravende mørke fire kilometer inde i Tham Luang-klippesystemet i over to uger, flere af drengene er ved dårligt fysisk helbred, der er risiko for infektioner og drengene kan hverken svømme eller dykke.

Oveni det er dele af grotteformationerne oversvømmet af muddervand med lav eller ingen sigtbarhed, på flere steder er passagerne så snævre som 38 centimeter og andre steder skal dykkerne have deres udstyr af og klatre op ad glatte klippevægge. Mens de fører drengene gennem det kolde vand.

- I dag er D-dag. Skæbnedagen, siger Narongsak Osatanakorn, den tidligere provinsguvernør, som leder redningsaktionen ved Tham Luang-grotten.

En medicinsk enhed til hver dreng

Turen ind til fodboldholdet i grotten tager seks timer for dykkerne, mens turen tilbage tager omkring fem timer. 

Redningsaktionen kan samlet set vare 3-4 dage, og den første gruppe af drengene kan tidligst være ude af grotten klokken 21 lokal tid (klokken 16 dansk tid). 

Thailandske drenge fanget i grotte

De 12 drenge og deres fodboldtræner har i over 14 dage befundet sig omkring fire kilometer inde i en grotte. De bevægede sig ind klippesystemet og blev overrasket af buldrende regn, der oversvømmede grotten.

Mandag blev de fundet af britiske grottedykkere, og siden har dykkere og redningsfolk hjulpet dem dybt inde i mørket, hvor de sidder på en mudderbanke - fanget på grund af den høje vandstand.

Træneren og drengene fra holdet har tidligere været på adskillige ture ind i Tham Luang-klippesystemet, men denne gang gik det altså galt. 

Drengene er i alderen 11 til 16 år. Træneren er 25 år. 

Men det er kun, hvis alt går godt. 

Udenfor selve klippesystemet har de thailandske myndigheder derfor søndag morgen ryddet et større område, hvor op mod 1000 mennesker ellers har været del af redningsaktionen. Lige som et stort antal tilrejsende fra den internationale presse også har opholdt sig her. 

Nu står i stedet 13 fuldt bemandede lægehold klar til at tage imod drengene og deres træner. Hver dreng har fået tildelt en læge, en paramediciner, to sygeplejersker, en ambulance og en helikopter, skriver nyhedsbureauet Reuters. 

- Vi har oprettet 13 hold - et til hvert af dem, siger Pramote Imwattana, som er direktør i den thailandske hærs medicinske enhed.

På et pressemøde forklarede de thailandske myndigheder om aktionen for at redde fodbolddrengene. Video: Marie Jensen

Risiko for grottesyge

Håbet er, naturligvis, at fodbolddrengene og deres træner kommer ud af grotten i live. I så fald vil lægerne på stedet fokusere på drengenes vejrtrækning, tegn på hypotermi (nedkøling af kroppen, red.) og grottesyge, en luftbåren lungebetændelse, der kan være livsfarlig.

Efter et indledende tjek uden for Tham Luang-klippesystemet vil fodboldholdet blive kørt med ambulancer til et andet område, hvor de 13 helikoptere står klar til at flyve dem til et hospital i Chang Rai omkring 70 kilometer væk.

- Det tager 10 minutter at komme fra vores lægetelte til helikopterne og omkring 15 minutter i luften til hospitalet, siger Pramote Imwattana. 

For at få en forståelse af, hvad det er de thailandske drenge og deres fodboldtræner går igennem lige nu, så kan man selv forestille sig, hvordan man ville have det, hvis man havde siddet indespærret i en kold grotte uden lys i over 14 dage, med lav iltbeholdning og nærmest ingen mad at spise. 

Derfor, siger lægerne på stedet i Thailand, er der også risiko for, at fodboldholdet, hvis de bliver reddet, efterfølgende kan komme til at lide af søvnløshed, depression eller posttraumatisk stress. 

Tham Luang-grotten

Kompleks dykkeraktion

Det er en ting. En ganske anden er, at de 12 drenge og deres træner først skal ud fra grotten.

Som den danske dykkerinstruktør Thomas Ryge siger det til TV 2, så er er redningsaktionen "ekstremt kompleks".

- Dykkerne har mindst 40 kilo på ryggen, de skal dykke gennem passager som ikke er mere end 38 centimeter brede, de har en regulator i munden, og de kan ikke se noget. Det her er som at dykke i cafe latte.

- Samtidig har de en dreng, der ikke kan svømme, siddende på deres mave, og nogle steder skal de skubbe drengen igennem. Normalt tager det tre til fire hele dage at lære at lave et dyk. Men det kan ikke sammenlignes. Dykkernes forudsætninger er så besværliggjort her, siger Thomas Ryge, som tilføjer, at "panik er rigtig farlig at have med at gøre i et lukket rum". 

Redningsaktionen er med andre ord så langt fra som en idyllisk tur på et koralrev som tænkes kan. 

En anden dansk dykker, grottedykkeren Ivan Karadzic, som selv  er taget til Tham Luang-klippesystemet, forudså tidligere på ugen, at der bliver brug for ekstra mange luftflasker for at få de utrænede teenagedrenge ud.

- De dykkerhold, som har været inde i hulesystemet, har foreløbig placeret et sted mellem 200-300 luftflasker for at sikre sig, at der er nok til at få drengene ud. Da de ikke er vant til at dykke, vil det kræve ekstra mængder. Der er kun én vej ud af hulesystemet, og det er ikke noget stort dyk for en trænet dykker, men det vil det være for drengene her, sagde Ivan Karadzic til TV 2 forleden.

Tsunami-lignende bølge kan oversvømme grotten

Ifølge Narongsak Osatanakorn, som leder redningsaktionen, har man tidligt søndag iværksat redningsaktionen, fordi et vejrsystem med monsunregn senere i dag vil ramme området ved Chiang Rai.

Det kan i værste fald medføre en tsunami-lignende bølge som vil oversvømme den klippeafsats i grotten, hvor drengene befinder sig.

Drengene bliver derfor netop nu parret op med en navy seal og en professionel grottedykker hver især, som vil forsøge at svømme med dem hele vejen ud. Omkring 1,5 kilometer inde i grottesystemet i et kammer, som ikke er oversvømmet, har dykkerne desuden sat en ekstra 'station' op, som man udfører hvert dyk fra.

- Drengene og deres træner er klar til at komme ud. På nogle dele af passagerne inde i grotten vil de også kunne gå. Aktionen afhænger dog også af vejret og af vandniveauet. Hvis der sker noget, så stopper vi. Men jeg forventer, at aktionen kan afsluttes i løbet af de næste par dage, siger Osatanakorn.

Svære dyk

En af de dykkere, der arbejdede på at redde de 12 thailandske fodbolddrenge og deres træner ud fra grotten, døde tidligere på ugen af iltmangel under et dyk.

Der er tale om en tidligere dykker fra eliteenheden navy seals, som er flådens specialstyrke. 

Den afdøde dykker var en del af det massive redningshold. Han havde forladt flåden, men vendte tilbage som frivillig for at hjælpe med at redde det strandede fodboldhold.