Udland

Myndigheder: Drenge i grotte skal helst ud inden for fire dage

Forsøg på at redde fodboldtræner og 12 drenge ud af oversvømmet grotte i Thailand kompliceres på flere planer.

Tiden begynder at rinde ud for de 12 drenge og deres fodboldtræner, som i 14 dage har været fanget omkring fire kilometer inde i Tham Luang-klippehulen i i det nordlige Thailand.

Flere faktorer gør nemlig, at de thailandske myndigheder, i tæt samarbejde med internationale grottedykkere, står over for en række svære valg i de kommende timer og dage. 

For det første svinder mængden af ilt i den oversvømmede grotte konstant ind. Faktisk er iltniveauet på det sted, hvor det strandede fodboldhold befinder sig, nu nede på 15 procent, fortæller Narongsak Osatanakorn, som er guvernør i Chiang Rai-provinsen, på et pressemøde. Et sundt iltniveau ligger på 21 procent. 

- Hvis iltniveauet falder til under 12 procent, vil det påvirke hjernens tilstand og dem inde i grotten. De kan gå i chok, siger Osatanakorn, som også oplyser, at koncentration af kuldioxid i hulen er steget til et kritisk niveau, fordi kuldioxiden er blevet udåndet inde i klippesystemet af de hundredvis af dykkere, som har deltaget i redningsoperationen i og omkring grotten. 

Den anden store udfordring for de thailandske myndigheder er, at vejrudsigten for Chiang Rai bebuder, at der er monsunregn på vej, hvilket vil oversvømme grotten yderligere.

- De kommende tre til fire dage er de mest gunstige for at iværksætte operationen og redningsmissionen. Hvis vi venter for længe, ved vi ikke, hvor meget regnvand der vil komme, siger Narongsak Osatanakorn på pressemødet ifølge The Guardian.

Fundet af grottedykkere

Det thailandske fodboldhold har været spærret inde i Tham Luang-klippehulen siden den 23. juni. De søgte ly fra den kraftige regn, men hulen endte med at blive oversvømmet.

Der gik 10 dage, før fodboldholdet gav de første livstegn fra sig.

Mandag blev de fundet af britiske grottedykkere, og siden har dykkere og redningsfolk hjulpet dem dybt inde i mørket, hvor de sidder på en mudderbanke - fanget på grund af den høje vandstand.

Det menes, at myndighederne vil forsøge at lære drengene de nødvendige dykkeregenskaber, for at de kan komme ud med hjælp fra de mange grottedykkere, som hjælper til i redningsaktionen. 

Fredag lykkedes det at rydde så meget vand fra klippesystemet, at det blev muligt at gå gennem grotten til et hulrum, der befinder sig blot 1,7 kilometer fra fodbolddrengene, uden at dykke.

Men redningsoperationen er sårbar. 

Guvernør Narongsak Osatanakorn siger, at den voldsomme mængde regn, der faldt i området i sidste uge, havde en effekt som en "tsunami" inde i det smalle og kuperede klippesystem.

Hjælp fra flere sider

Over 1000 personer deltager i redningsarbejdet i forsøget på at få de 12 drenge, som er i alderen 11 til 16 år, og deres 25-årige fodboldtræner Ekkapol Chantawong ud.

Der er blandt andet kommet hjælp fra Kina, Japan, Australien, Laos og Myanmar, og senest har den amerikanske milliardær Elon Musk, der blandt andet ejer Tesla og SpaceX, tilbudt sin hjælp.

Musks egen tunnel-entreprenør, The Boring Company, er i kontakt med den thailandske regering og har sendt mandskab til landet for at hjælpe med evakueringen.

Også den danske huledykker Ivan Karadzic er taget til Tham Luang-klippehulen for at assistere myndighederne med udstyr og sin ekspertise i redningsaktionen.

Han forudser, at der bliver brug for ekstra mange luftflasker for at få de utrænede teenagedrenge ud af grotten.

- De dykkerhold, som har været inde i hulesystemet, har foreløbig placeret et sted mellem 200-300 luftflasker for at sikre sig, at der er nok til at få drengene ud. Da de ikke er vant til at dykke, vil det kræve ekstra mængder. Der er kun én vej ud af hulesystemet, og det er ikke noget stort dyk for en trænet dykker, men det vil det være for drengene her, sagde Ivan Karadzic forleden til TV 2. 

Mere nedbør på vej

Samlet set danner der sig derfor et billede af en kompleks og uforudsigelig redningsaktion, hvor alt skal gå op i en højere enhed, hvis de strandede fodbolddrenge skal komme ud i god behold. 

En ekspert i aktioner af denne type Anmar Mirza siger til CNN, at dykning med de 12 drenge er den farligste løsning.

- Det kan udsætte dykkerne for fare, men den største risiko er for børnene selv.

- Grottedykning er utroligt farligt for personer, der har stor erfaring, og her taler vi om at tage mennesker, der slet ikke har erfaring eller meget lidt erfaring med dykning og sætte dem i en situation, hvor de ikke kan se noget, hvor de er afhængige af en regulator (mundstykket som man trækker vejret, når man dykker, red.) og en luftflaske for at kunne trække vejret. Hvis de mister den regulator i bare et minut eller to, kan det være fatalt, siger han. 

Seneste nyt fra de thailandske myndigheder er, at man pumper mere end 1,6 millioner liter vand ud af grotten i timen i et forsøg på at dræne den passage, drengene og deres fodboldtræner har begivet sig ind i klippesystemet af.

Man gør også alt, man kan, for at kontrollere vandstanden i grotten. Men det spås altså, at der er voldsomme mængder nedbør på vej i Chiang Rai, og derfor kan myndighederne blive tvunget til at reagere, før de egentlig har fået alt på plads i redningsaktionen. 

- Hvis risikoen i grotten fra enten luften eller vandet stiger til et punkt, vi ikke kan acceptere, så træffer vi en beslutning.

- Vi er i et kapløb med tiden, og vi tager alle muligheder i brug, siger guvernør Narongsak Osatanakorn.