Udland

Her er turen ud af grotten - og det er ved at spidse til

Det tager dykkere seks timer at komme frem til drengene og fem timer at komme ud igen.

Presset på redningsarbejdet i Thailand, hvor man forsøger at få 12 drenge og deres træner ud af den grotte, hvor de har været indespærret i 14 dage, stiger.

Drengene er lige nu cirka fire kilometer inde i grotten, og som grafikken nedenfor viser, er store dele af grotten fyldt med vand. Og netop vandstanden, er der stor frygt for, vil stige yderligere.

De thailandske myndigheder forventer således monsunregn indenfor de næste par dage.

- Myndighederne har sagt, at drengene ikke kan sidde der længere end tre dage mere, da det er for farligt for dem. Den kraftige regn, der venter i næste uge, gør, at hele grotten vil blive oversvømmet, fortæller TV 2s udsendte i området, Sanne Lau Pedersen.

Kommer drengene ikke ud, inden monsunregnen falder, kan de risikere at være fanget i grotten helt til november.

Lange dyk

Vandstanden er allerede steget i løbet af de seneste 14 dage. Man forsøger at pumpe vand ud af grotten i håb om, at drengene til sidst måske kan gå ud.

Lykkes det ikke, skal dykkere hente dem ud. Sådan en opgave er omfattende, da det tager dykkere seks timer at nå frem til drengene og fem timer at komme tilbage igen.

Derudover er der lange stræk med dyk, og nogle steder skal man også bruge klatreudstyr.

Tham Luang-grotten

Ifølge den lokale guvernør, Narongsak Osottanakorn, kan drengene ikke dykke på nuværende tidspunkt, men det er man i gang med at lære dem.

Iltniveauet falder

Tilstandene hos drengene og deres træner er også begyndt at være kritisk, når det kommer til iltmangel, fortæller Sanne Lau Pedersen.

Lørdag oplyser thailandske myndigheder ifølge AFP, at også et forhøjet niveau af kuldioxid øger presset på redningsholdet for at få drengene ud.

Både for lidt ilt og for meget kuldioxid i luften kan nemlig være skadeligt, forklarer professor i lungemedicin på SDU og Vejle Sygehus, Ole Hilberg.

- Forhøjede mængder af kuldioxid i blodet kan gøre én uklar i hovedet, og i sidste ende kan man blive bevidstløs. Man dør ikke umiddelbart af det, men man bliver uklar af det, siger han.

- Lavt iltindhold påvirker kroppen på mange måder. Det mest alvorlige er, når hjernen bliver påvirket. Men allerede inden da sker en sammentrækning af nyrekarrene og af lungekarrene, og man kan få højere blodtryk, forklarer han.

Redningsfolkenes tegning over hulesystemet.

Uvist hvornår og hvordan man vil redde drengene

Iltniveauet er allerede faldet til 15 procent.

Her burde der ifølge Ole Hilberg ikke være nogle sundhedsskadelige problemer, men hvis iltniveauet når ned mellem 13 og 10 procent, begynder symptomerne at blive alvorlige. 

Kommer det meget længere ned, bliver man bevidstløs, forklarer Ole Hilberg.

Ved jordoverfladen er iltniveauet på 20 procent.

- Det er stadig uvist, hvornår og hvordan man vil forsøge at redde drengene ud, fortæller Sanne Lau Pedersen.