Udland

Drenge fanget i grotte har sendt håndskrevne beskeder til forældre

En fodboldtræner og 12 drenge er nu på 14. døgn fanget i en grotte i det nordlige Thailand.

Den 25-årige fodboldtræner, som siden den 23. juni har siddet fanget en grotte i Tham Luang-klippehulen i det nordlige Thailand sammen med 12 drenge fra hans fodboldhold, undskylder over for drengenes forældre. 

Det skriver han i et brev. 

- Til drengenes forældre: Lige nu har børnene det fint. Redningsmandskabet tager sig godt af dem. Jeg lover, at jeg også vil tage mig af dem, så godt som jeg overhovedet kan. 

- Jeg vil gerne sige tak for al støtten, og jeg vil gerne undskylde til forældrene, skriver træneren Ekkapol Chantawong ifølge nyhedsbureauet AP.

En af dykkerne, der medvirker i redningsaktionen i grotten, har også videregivet en håndskrevet besked fra drengene. 

- De siger, at man ikke skal være bekymret for dem. De er alle sammen stærke. De har lyst til at spise alle mulige ting. De vil gerne hjem til deres familier, så snart de er ude. Og så har de en bøn til deres skolelærere om ikke at give dem for mange lektier, når de er ude igen, skriver dykkeren. 

Flere håndskrevne sedler er kommet ud af grotten.

- Der er lidt koldt

I flere af de håndskrevne beskeder fra drengene og deres fodboldtræner, forlyder det, at drengene, som er i alderen 11 til 16 år, har det godt, og at de savner deres familier. 

- I skal ikke bekymre jer far og mor, skriver en af drengene, der kalder sig 'Bew'. 

- Jeg har været væk i to uger, men jeg kommer hjem og hjælper jer med at sælge ting, skriver han videre til sine forældre, som er butiksindehavere. 

En anden dreng, som underskriver sig 'Dom', skriver, at han har det "fint", men at det er "lidt koldt" i klippehulen.

Fundet af britiske dykkere

De 12 drenge og deres fodboldtræner har i 13 dage befundet sig omkring fire kilometer inde i grotten. De bevægede sig ind i Tham Luang-klippehulen og blev overrasket af buldrende regn, der oversvømmede grotten.

Mandag blev de fundet af britiske grottedykkere, og siden har dykkere og redningsfolk hjulpet dem dybt inde i mørket, hvor de sidder på en mudderbanke - fanget på grund af den høje vandstand.

Redningsaktionen har pådraget sig stor international opmærksomhed, og adskillige nyhedsmedier har i de seneste mange dage rapporteret fra Chiang Rai-provinsen, hvor i alt 1000 personer nu deltager i redningsarbejdet. 

Det menes, at myndighederne vil forsøge at lære drengene de nødvendige dykkeregenskaber for, at de kan komme ud med hjælp fra de uddannede dykkere.

Vandet ventes først at trække sig tilbage fra grotten om fire måneder, når regntiden i Thailand slutter.

Et udsnit af de strandede drenges håndskrevne beskeder, som er ført ud med redningsmandskabet.

Fanget i klippehulen

Den 25-årige fodboldtræner Ekapol Chanthawong - kaldet Aek - blev forældreløs i en alder af 10 år, da en epidemi hærgede hans landsby i 2003 og tog livet af hans mor, far og lillebror.

Det har hans tante, Umporn Sriwichai, fortalt til avisen The Australian.

Siden voksede han op i et tempel i det nordlige Thailand, før han blev træner for fodboldholdet 'De Vilde Vildsvin'. 

Han og drengene fra holdet har tidligere været på adskillige ture ind i Tham Luang-klippehulen, men denne gang gik det altså galt. 

En af de thailandske elitesoldater, der har besøgt det strandede fodboldhold, fortæller til mediet Sanook, at træneren er den af de 13, der er ved dårligst helbred, fordi han lod drengene spise og drikke, før han selv tog noget.

I alt skulle der gå 10 dage, før de første livstegn kom fra gruppen.

Siden har man blandt andet forsøgt at træne drengene i at svømme og dykke, så de kan komme ud af grotten igen. 

Redningsmandskab ses ved Tham Luang-klippehulen.

Turen ud tager fem timer

Udover den 25-årige træner Ekapol Chanthawong lider to af drengene ifølge The Guardian af underernæring og udmattelse, hvilket kan vanskeliggøre redningsforsøget.

Turen ind til fodboldholdet i grotten tager seks timer for dykkerne, mens turen tilbage tager en time mindre. 

Tidligt fredag omkom en redningsdykker på grund af iltmangel, da han arbejdede med at bringe luftflasker ind i grotten, hvor iltniveauet er begyndt at falde.

- Vi bliver nødt til at prøve alt, lyder det fra Thailands flådekommandør Apakorn Yookongkaew ifølge den britiske avis.

Hvis vandniveauet i grotten stiger yderligere, kan det ende med, at man må lade drengene blive i grotten til efter regntiden. Altså i fire måneder.