Udland

Amerikansk storby indfører bøde på 1500 kroner for at bruge plastiksugerør

Flere steder i USA sættes der nu hårdt mod hårdt i kampen mod plastforurening.

Det kommer nu til at koste, hvis en restaurant, café eller lignende i den amerikanske by Seattle udleverer plastiksugerør eller engangsbestik i plastik til deres kunder. 

Som den første by i USA indfører Seattle nemlig et nyt forbud, der gør det ulovligt at bruge sugerør eller bestik i plastik. Bøden for at overtræde forbuddet står i 250 dollar, hvilket svarer til godt 1500 danske kroner. 

Forbuddet trådte i kraft søndag og gælder også købmands-butikker, delikatesseforretninger, cafeterier og madboder.

Restaurationsvirksomheder i Seattle kan dog fortsat udlevere sugerør og andre produkter lavet i miljøvenlige materialer som papir og bambus. 

- Det her handler om at tage stilling til plastforurening. Og virkelig tage det standpunkt, at der skal være et generelt forbud mod alle engangsbrugsprodukter i plastik, siger Kate Melges fra miljøorganisationen Greenpeace til en gren af CNN med navnet KIRO.

Plastiksupper i havene

Flere amerikanske stater - heriblandt Florida og New Jersey - har også indført forbud mod brugen af sugerør i plastik, men har endnu ikke sat ind overfor engangsbestik i plastik. 

Også herhjemme har der længe været fokus på at gøre op med plastforurening, som siden starten af 1950'erne er vokset med voldsom hast.

Den danske organisation Plastic Change har ved flere lejligheder gjort opmærksom på, at en stor del af plastforureningen samles i store 'plastiksupper', der flyder rundt på verdenshavene, og at plastik påvirker dyr i alle led af fødekæden - fra små krebsdyr til hvaler.

Hvert år hældes mindst otte millioner ton plastik i verdenshavene. Det svarer ifølge Huffington Post til, at en skraldevogn tømmer hele sin last ud i havet én gang i minuttet.

I 2017 blev medlemslandene i FN’s Miljøforsamling da også enige om, at de ville sætte en stopper for forureningen.

Stop for engangsbestik i plastik - også i Danmark

TV 2 NYHEDERNE har ligeledes i de seneste måneder sat fokus på plastikforurening.

Her er det blandt andet kommet frem, at flere kommuner i Danmark ikke samler plastaffald ved husstandene. I stedet ender det hele på forbrændingen. 

I Stillehavet flyder en ø af affald rundt, der består af flere billioner stykker plastik og strækker sig over et areal, der er mere end dobbelt så stort som Frankrig.

Affaldsøen er hele 16 gange større, end man hidtil havde troet, og mængden af plastikaffald i oceanerne vil blive tredoblet i løbet af et årti, viser en rapport fra det britiske videnskabsministerium. 

Mange danske virksomheder har da også i den seneste tid aktivt indført ændringer, som skal være med til at forandre vores forbrug af plastik.

Fra nytår stopper supermarkedskæden Føtex eksempelvis alt salg af engangsbestik af plastik. Beslutningen gælder plastikbestik, tallerkner og glas samt sugerør.

Initiativet, der er taget i samarbejde med Verdensnaturfonden, kommer til at fjerne 25 millioner stykker engangsplastik hvert år.

Se her, hvad du kan gøre i hverdagen for at sikre, at mindre plastik ender i havene. 

Det kan du selv gøre for at mindske dit plastikforbrug

 1. Dit indkøb

  Når køleskabet skal fyldes op, så medbring muleposen eller genbrug den plastikpose, du købte, sidst du var nede at handle. Ofte holder de til mange ture. 

  Når du nu er i supermarkedet, så vælg for eksempel den mælk, der ikke har plastikskruelåg, de vatpinde, hvor pinden er lavet af træ, og de løse bananer fremfor dem i plastikemballage.

   

 2. Din karklud

  Når du skal tørre bordet af efter aftensmaden, så brug en bomuldsklud eller en plastfri klud.

  De billige, pastelfarvede engangskarklude, som du sikkert kender, indeholder nemlig mikroplast. Når du vasker dem i vaskemaskinen, ryger plastikken direkte i kloakken og videre ud i havet. 

 3. Din vandflaske

  Når du skal bruge en dunk til træning, eller ungerne skal have vand til madpakken, så sørg for, at det er en drikkedunk af enten glas eller plastik, som du kan vaske og bruge igen og igen. 

  Mange griber måske en brugt halvlitersflaske i farten, men selvom der er pant på plastikflasker, så er en genbrugelig drikkedunk stadig bedre for miljøet. 

 4. Din sæbe, tandpasta, creme og kosmetik

  Når din tandpasta har en frisk farve, eller din bodyscrub får huden til at føles blød, så skyldes det ofte mikroplast. Når du spytter ud i vasken eller skyller scrubben af i badet, ender plastikken i kloakken og føres ud i havet. 

  Du kan finde ud af, om der er mikroplastik i de produkter, du køber og bruger, ved at kigge på ingredienslisten. Betegnelserne polyethylen og polypropylen indikerer, at der er plastik i produktet.

  Du kan eventuelt hente appen 'Beat The Microbead' som hjælp. Den findes på dansk, og her kan du scanne dine produkter og se, om de indeholder mikroplastik, og om producenten er på vej til at udfase det af produktet.

 5. Din kaffe og te

  Trækker du mange kopper kaffe eller te i automaten på arbejdet, så sørg for at købe en kop, du genbruger, så du undgår at bruge engangskopper af plastik.

  Køber du dine varme drikke på farten, for eksempel på tanken eller stationen, så anskaf dig en to-go-kop, der kan vaskes og genbruges igen og igen. 

 6. Din drink

  Når du er ude og gøre byen usikker, så bed bartenderen om at springe sugerøret i din drink over. Det er ofte unødigt plastikaffald.  

 7. Din madindpakning

  Du har sikkert en eller flere ruller plastikposer, husholdningsfilm og lignende i dit køkken, men spring dem over, når du pakker madpakke eller skal gemme resterne fra aftensmaden.

  Vil du hjælpe miljøet, kan du i stedet pakke maden i en madkasse, plastikbøtter eller eksempelvis syltetøjsglas. 

 8. Dit tøj

  Når du går på shopping, så gå så vidt muligt efter nyt tøj i bomuld eller andre naturlige materialer.

  Problemet med syntetisk tøj er lidt det samme som med engangskarklude.

  Stoffer som for eksempel polyester og elastan indeholder mikroplast, og når du vasker det i vaskemaskinen, skylles plastikken ud af tøjet, ned i kloakken og videre ud i havet.

 9. Dit affald

  Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvordan husholdningsaffaldet sorteres. Men har du mulighed for det, så sorter dit plastikaffald fra, så det kan genanvendes.

  Sortering eller ej kan du give plastiktingene en ekstra tanke, inden du smider dem i skraldespanden. Måske kan engangposen anvendes en gang mere, eller du kan måske prøve at reparere plastikdimsen til blenderen, inden du smider den i skraldespanden og køber en ny.

 10. Din gåtur

  Når du er ude at nyde naturen, så gør dit for, at andre også kan gøre det samme. 

  Støder du på en plastikpose, der er ramt ved siden af skraldespanden, så saml den op. Også selvom du ikke selv har smidt den. 

  Når plastik først ender i naturen, så kan det ligge der rigtig længe. Det tager for eksempel naturen op til 500 år at nedbryde en plastikpose.