Udland

Redningshold i Thailand kæmper mod tiden - prøver nu at finde ny vej ind i grotte

Milliardær tilbyder nu sin hjælp for at sikre, at det thailandske fodboldhold og dets træner kommer ud af grotten, inden det er for sent.

Der er både godt nyt og dårligt nyt fra Thailand.

Den dårlige nyhed er, at mængden af ilt i Tham Luang-klippehulen, hvor et ungdomshold i fodbold sidder indespærret på 13. døgn, svinder ind time for time.

Weekendens forestående monsunregn lover heller ikke godt for de 12 teenagere og deres træner.

Den gode nyhed er, at de thailandske redningstjenester arbejder i døgndrift på at nå frem til gruppen, og fredag lykkedes det at rydde så meget vand fra hulen, at det nu er muligt at vade gennem grotten til et hulrum, der befinder sig blot 1,7 kilometer fra fodbolddrengene, uden at dykke.

Andre redningshold har tæsket sig gennem regnskoven ovenpå det omfattende grottesystem i Khun Nam Nang Non Forest Park i håb om at finde en alternativ vej ind i hulen.

- Vi vil finde en vej ned, og jeg tror på, at vi nærmer os, siger lederen af en ingeniørgruppe, Thanes Weerasiri, til nyhedsbureauet Reuters, mens helikoptere brummede over trætoppene for at hjælpe med at give et overblik.

Frivillige står i kø for at hjælpe

Den anden gode nyhed er, at snart hele verden står klar til at få dem ud.

Siden drengene og deres træner blev fundet i live, har flere frivillige således stået i kø for at få lov til at give en hjælpende hånd.

Den seneste i rækken er milliardæren Elon Musk, som blandt andet ejer Tesla og SpaceX.

Efter en række refleksioner over situationen i Thailand på Twitter tidligere fredag, meddelte milliardærens egen tunnel-entreprenør, The Boring Company, at selskabet er i kontakt med den thailandske regering og har sendt mandskab til landet for at hjælpe med evakueringen.

- Lige så snart vi har fået bekræftet, hvad præcis der vil være en hjælp for redningsmandskabet, så gør vi det, lyder det fra en talsmand fra The Boring Company ifølge The Guardian.

Selv siger den fysikuddannede Elon Musk, at han forventer, at "der vil være mange indviklede forhold, som er svære at forudsige uden at være der selv".

Også den danske huledykker Ivan Karadzic er taget til Tham Luang-klippehulen for at assistere myndighederne med udstyr og sin ekspertise i redningsaktionen.

Han forudser, at der bliver brug for ekstra mange luftflasker for at få de utrænede teenagedrenge ud af grotten.

- De dykkerhold, som har været inde i hulesystemet, har foreløbig placeret et sted mellem 200-300 luftflasker for at sikre sig, at der er nok til at få drengene ud. Da de ikke er vant til at dykke, vil det kræve ekstra mængder. Der er kun én vej ud af hulesystemet, og det er ikke noget stort dyk for en trænet dykker, men det vil det være for drengene her, sagde Ivan Karadzic til TV 2 forleden.

En dykker fra flådestyrken Navy Seals Thai døde natten til fredag dansk tid af iltmangel under et dyk. Dykkeren var på vej ud af grotten, efter han havde leveret iltbeholdere til det strandede fodboldhold, da han selv løb tør for ilt. Video: Anne Brandbjerg

Elitesoldat omkommet under dyk

Alligevel er dykkene bestemt ikke helt ufarlige - heller ikke for de professionelle.

En dykker fra flådestyrken Navy Seals Thai døde natten til fredag dansk tid af iltmangel under et dyk.

Dykkeren var på vej ud af grotten, efter han havde leveret iltbeholdere til det strandede fodboldhold, da han selv løb tør for ilt.

Det thailandske fodboldhold har været spærret inde i Tham Luang-klippehulen siden den 23. juni. De søgte ly fra den kraftige regn, men hulen endte med at blive oversvømmet.

10 dage gik der, før gruppen gav de første livstegn fra sig.