Udland

Dykker død under redning af fodbolddrenge i grotte

Redningsplanen er fortsat, at drengene uden dykkererfaring skal dykke ud af grotten.

En af de dykkere, der arbejder på at redde 12 thailandske fodbolddrenge og deres træner ud fra en grotte i Thailand, er død af iltmangel under et dyk.

Der er tale om en tidligere dykker fra eliteenheden Navy Seals, som er flådens specialstyrke.

Det bekræfter de thailandske myndigheder ifølge flere udenlandske medier, heriblandt The Guardian og BBC.

 - Det er triste nyheder. En tidligere Navy Seal-dykker, der frivilligt forsøgte at redde drengene, døde i nat klokken to, oplyser guvernør i Chiang Rai, Passakorn Boonyaluck, fredag morgen lokal tid.

Dykkeren var på vej ud af grotten, efter han havde leveret iltbeholdere til det strandede fodboldhold, da han selv løb tør for ilt.

Selvom hans kolleger forsøgte at genoplive ham, lykkedes det ikke. Han blev 38 år.

En dykker, der lige havde leveret ilt til det indespærrede fodboldhold, løb selv tør for ilt på vej tilbage ud af grotten. Video: Thomas Lee Christensen

1000 personer deltager i redningsarbejdet

Det thailandske fodboldhold, som dykkeren forsøgte at redde, forsvandt ind i Tham Luang-klippehulen den 23. juni. Meldinger går på, at de formentlig søgte ind i grotten på grund af kraftig regn.

Men selvom det var meningen, at grotten skulle sikre dem mod regnen, blev udgangen i stedet blokeret, da de store mængder nedbør oversvømmede grotten. 

I alt skulle der gå 10 dage, før de første livstegn kom fra gruppen.

De 12 fodbolddrenge og deres træner, der har været fanget i en grotte i Thailand i ni dage, har det godt under omstændighederne.

Nu deltager over 1000 personer i redningsarbejdet. Der er blandt andet kommet hjælp fra Kina, Japan, Australien, Laos og Myanmar.

- Vi bliver nødt til at prøve alt

Den afdøde dykker var en del af det massive redningshold. Han havde forladt flåden, men vendte tilbage som frivillig for at hjælpe med at redde det strandede fodboldhold.

Turen ind til fodboldholdet i grotten tager seks timer for dykkerne, mens turen tilbage tager en time mindre.

Selvom han var en trænet dykker, var redningsaktionen vanskelig. Det skyldes blandt andet, at man skal passere smalle sprækker, hvor iltflaskerne skal af, og at vandet er ekstremt grumset.

Hvordan den 38-årige dykkers død vil påvirke planerne for redningsaktionen af fodboldholdet, er fortsat uklar. Det har indtil videre været planen, at drengene og deres træner på et tidspunkt selv skulle finde vej ud af grotten efter en del undervisning i dykning - også selvom nogle af drengene, der er i alderen 11 til 16 år, ikke kan svømme.

Vi bliver nødt til at prøve alt

Apakorn Yookongkaew, flådekommandør

Men er det sikkert for fodboldholdet, der ikke har nogen dykkerfaring, at dykke ud af grotten, når en erfaren dykker netop har mistet livet i dette forsøg? Det er et spørgsmål, der i timerne efter ulykken har lydt.

Et andet aspekt er, at to ud af drengene og deres 25-årige træner ifølge The Guardian lider af underernæring og udmattelse. Det kan vanskeliggøre redningsforsøget.

- Vi bliver nødt til at prøve alt, lyder svaret fra Thailands flådekommandør Apakorn Yookongkaew ifølge The Guardian.

Hvis vandniveauet i grotten stiger yderligere, kan det ende med, at man må lade drengene blive i grotten til efter regntiden. Det kan betyde, at de skal være i grotten i flere måneder.