Udland

Drenge i grotte er endnu ikke klar til at blive forsøgt reddet

Lokalguvernør ved den oversvømmede grotte siger, at de indespærrede drenge skal ud samme vej, som de kom ind.

Guvernøren i den thailandske Chiang Rai-provins, hvor 12 fodbolddrenge og deres træner er spærret inde i et oversvømmet grottekompleks, siger, at drengene er ved at lære at dykke.

På en pressekonference fredag kort før midnat lokal tid siger han ved grotten, at drengene "kom ind ved grottens indgang, og de kommer ud af grottens indgang".

Avisen The Guardian rapporterer fra pressekonferencen. Flere medier har rapporteret om, at myndighederne ville forsøge at få drengene ud af grotten i nat. Men det har Guvernør Narongsak Osottanakorn afvist.

Guvernør, Narongsak Osottanakorn, taler til pressen med nyt om fodboldholdet i grotten

Kan endnu ikke dykke

Forlydenderne om et natligt redningsforsøg kan skyldes dels rapporter om, at der bliver mindre og mindre ilt i grotten, dels frygt for monsunregnen, der vil gøre oversvømmelsen værre.

Guvernør Narongsak Osottanakorn blev på pressemødet direkte spurgt, om de vil prøve at få drengene ud i nat, hvis det begynder at regne.

Han svarede nej.

- De kan endnu ikke dykke.

Men han siger også ifølge den britiske avis, at drengene er ved at lære at dykke.

Fundet i mandags

De 12 drenge og deres fodboldtræner har befundet sig omkring fire kilometer inde i grotten i 13 dage. De løb ind i grotten og blev overrasket af buldrende regn, der oversvømmede grotten.

De blev fundet mandag, og siden har dykkere og redningsfolk hjulpet dem dybt inde i mørket, hvor de sidder på en mudderbanke.

Det menes, at myndighederne vil forsøge at lære drengene så mange dykker-egenskaber, at de kan komme ud med hjælp fra de uddannede dykkere.

Vandet ventes først at trække sig tilbage om fire måneder, når regntiden slutter.

Inviteret til VM-finale

Drengenes indspærring har nu også fået Fifas opmærksomhed.

Det internationale fodboldforbunds præsident, Gianni Infantino, har inviteret drengene til finalen på Luzhnijki stadion i Moskva den 15. juli, forudsat at de er kommet ud af grotten til den tid.

- Hvis, som vi alle håber, de er blevet genforenet med deres familier de næste par dage, og deres helbred tillader det, vil Fifa glædeligt invitere dem til at deltage i finalen som vores gæster, siger Gianni Infatino ifølge The Mirror. 

Gianni Infantinos brev til det thailandske fodboldforbunds præsident.