Nervegiftangreb ville ramme København hårdt

Storbritannien har været ramt af kemiske angreb i år. Men hvor store vil konsekvenserne af lignende angreb være i Danmark?

Et britisk par er lige nu i kritisk tilstand, efter de er blevet forgiftet med nervegift.

Tidligere på året lå den tidligere russiske spion Sergej Skripal også på hospitalet. I 75 dage var han indlagt. Han var ligesom sin datter, Julia Skripal, også blevet udsat for nervegiften Novichok i byen Salisbury i Storbritannien. Blot få millimeter af giften kan slå ihjel.

Og spørger man en ekspert, er det et held, at eks-spionen og hans datter overlevede.

- Der findes flere typer Novichok. Men fælles for dem er, at der kun skal få milligram til, før en person bliver syg af stoffet, og en lille smule mere til, før man kan dø af det, fortæller Jan Steen Jensen, som er specialkonsulent ved Beredskabsstyrelsen.

Et lignende angreb skaleret til eksempelvis Nørreport ville have fatale konsekvenser

Erik Juel Ellinghaus, direktør for Bruhn NewTech

I Storbritannien var over 130 personer i kontakt med nervegiften under angrebet i marts, og 48 personer blev undersøgt på hospitalet. Herhjemme kan konsekvenserne ved et lignende angreb dog blive meget værre. Det fortæller Erik Juel Ellinghaus, som er direktør for selskabet Bruhn NewTech, der udvikler software, der har til formål at øge antallet af mennesker, der er beskyttet mod luftbåren terror og trusler.

- Et lignende angreb skaleret til eksempelvis Nørreport ville have fatale konsekvenser, siger han.

Men hvordan ville et lignende giftangreb med Novichok se ud, hvis det ramte København?

Faren ved giftangreb er usynlig

I grafikken herunder skruer vi tiden tilbage til den 4. marts, hvor giftangrebet mod Sergej og Julia Skripal fandt sted.

Omkring klokken ni forlod de farens hjem i Salisbury og blev kort tid efter set i en bil. Den højeste koncentration af Novichok blev fundet på hans hoveddør, hvilket også er årsagen til, at det britiske politis antiterrorkorps mener, at de meget vel blev forgiftet i huset.

Sergej og Julia Skripal parkerede klokken 13.40 bilen på en parkeringsplads, hvorefter de først tog på pubben The Mill for senere at besøge restauranten Zizzi. Klokken 15.35 forlod de spisestedet, og kort tid efter blev de begge fundet bevidstløse og i meget kritisk tilstand på en bænk i Salisbury.

I tidsrummet fra klokken 13.40 til 15.35, hvor Sergej og Julia Skripal parkerede deres bil, besøgte pubben The Mill og restauranten Zizzi, havde op til 500 personer også besøgt stederne i samme periode. 131 personer havde været i mulig kontakt med dem, og 48 personer blev efterfølgende undersøgt på hospitalet, oplyser BBC.

Hvis samme tilfælde skete i Danmark, ville tallene i et tænkt eksempel være anderledes.

I stedet for at offeret for nervegas parkerede sin bil et sted i København, ville personen i eksemplet tage et tog fra Nørreport til Københavns Hovedbanegård. I tidsrummet fra klokken 13.40 til 15.35 ville op til 16.922 personer have opholdt sig på stederne i den samme periode. Op til 4433 personer ville have været i kontakt med offeret, og 1614 ville blive sendt på hospitalet til en undersøgelse. 

Det viser tal fra Bruhn NewTech. Tallene er baseret på estimater ud fra passagertal fra Nørreport St. og Københavns Hovedbanegård i det givne tidsinterval, som er vægtet op imod udfald fra Salisbury-angrebet.

- Hvis man sammenligner med masseskyderier eller en lastbil, der kører ind i en menneskemængde, er kilden til fare identificeret og neutraliseret hurtigt, hvilket ikke vil være tilfældet ved sådan en hændelse, da kilden til fare typisk er usynlig, har høj spredning og er ekstremt svært at neutralisere, siger Erik Juel Ellinghaus.

Giftangreb har sat sine spor 

Syv uger efter hændelsen i Salisbury var pubben The Mill, spisestedet Zizzi, parkeringspladsen, hvor deres bil holdt, og området ved bænken, hvor de blev fundet bevidstløse, afspærret eller lukket.

I dag er bænken fjernet. Restauranten og pubben er stadig lukket - de er endnu ikke sikre nok til at genåbne. Sergei og Julia Skripal har begge forladt hospitalet og er ved at komme sig, men deres hjem i udkanten af byen ligner fortsat et gerningssted med afspærringer og politi på gaden. 

Regeringen har lovet, at stederne senest vil være renset op og genåbnet i juni 2019.

- Det her er ikke et quick fix. Det er en ordentlig oprensning, og det bør berolige, sagde Alistair Cunningham, der leder den gruppe, som koordinerer oprensningen, tilbage i april til The Independent.