Udland

Indespærrede drenge kan måske gå ud af grotte

Det er et kapløb med tiden, at få de 12 drenge og deres fodboldtræner ud fra grotten inden monsunen rammer, lyder det fra myndighederne.

De 12 drenge, der sidder indespærret i en grotte i Thailand, behøver måske alligevel ikke at dykke ud, som der ellers har været forlydender om indtil nu.

Drengene var ellers begyndt på deres dykkertræning, som skulle gøre dem i stand til at dykke ud af den kilometerlange grotte, hvor de har siddet fanget i 11 dage.

Men nu forlyder det fra det thailandske indenrigsministerium, at vandstanden i store dele af grotten er faldet så meget, at drengene måske vil kunne gå ud i stedet for at dykke.

Skal dræne grotte for vand

Ifølge det britiske medie The Guardian er redningsmandskabet nu i stand til at nå frem til kammer tre - omkring 1,5 kilometer inde i grotten - uden at bruge dykkerudstyr.

- Vandmasserne i grotten er reduceret med 40 procent, siger Poonsak Woongsatngiem fra det thailandske indenrigsministerie.

Ifølge ministeriet er der dog stadig så meget vand i kammer tre, at man vil blive nødt til at dræne kammeret og den 2,5 kilometer lange passage til det sted, hvor drengene sidder, for vand.

- Vi vil forsøge at dræne så meget vand, som vi kan, siger Poonsak Woongsatngiem og tilføjer:

- Jeg kan dog ikke sige noget om dybden på vandet i grotten. Det varierer, og nogle områder kan være meget dybe. Lige nu går vi efter at dræne vandet i kammer tre, fordi det er der, vi kan komme til uden dykkerudstyr. Vi vil forsøge at dræne vandet, så det kun når til for eksempel maven, og alle kan gå ud iført redningsveste.

Ifølge Khao Khiewpakdi, chef for Bangkoks brand- og redningsvæsen, kan hver af de pumper, som bliver brugt, dræne 13.000 liter i timen. Myndighederne er nu i gang med at installere flere pumper og har bedt elektronikingeniører om at finde muligheder for at levere mere strøm.

Kan blive hentet ud på forskellige tidspunkter

Hvis de 12 drenge og deres træner alligevel skal dykke ud, så er det langt fra sikkert, at de alle vil komme ud på samme tid. Det afhænger af den enkelte, hvor hurtigt det kan ske.

- Hvis omstændighederne er rigtige, og personen er 100 procent parat, så kan han komme ud, siger Narongsak Osatanakorn, som er guvernør i Chiang Rai provinsen.

Men der er et smalt tidsvindue for at få drengene ud, inden regntiden for alvor rammer. Hvis det ikke lykkes myndighederne at få drengene ud inden lørdag, hvor metrologerne forudser, at regnen for alvor begynder at falde, kan grotten oversvømme yderligere, hvilket kan indespærre drengene i flere måneder.

- Det er et kapløb med tiden, siger Narongsak Osatanakorn.

Frivillige har pumpet vand tilbage i grotten

Redningsarbejdet er besværliggjort af en række frivillige, der har forsøgt at pumpe vandet væk fra grotten, hvilket redningsarbejdere også er i gang med.

Men de frivilliges metode har medført, at der er pumpet vand tilbage i den delvist oversvømmede grotte. 

- De har muligvis en tro på, at deres teknik er effektiv til grundvandsdræning, men alt, som ikke er en del af redningsplanen, skal diskuteres med os først, siger Narongsak Osatanakorn ifølge Bangkok Post.