Britisk vrede efter ny forgiftning: - Rusland skal forklare præcis, hvad der er sket

Rusland afviser alle beskyldninger fra britisk side om indblanding i giftangrebet i Amesbury og mener, at Storbritannien bør sende en undskyldning.

Britisk antiterrorpoliti offentliggjorde onsdag aften, at et engelsk par i byen Amesbury var blevet kritisk syge af nervegiften novichok, og det har vakt vrede i Storbritannien.

Torsdag eftermiddag kunne myndighederne desuden ifølge nyhedsbureauet Reuters oplyse, at parret blev forgiftet efter at have håndteret en genstand, der var forurenet med nervegiften.

Det er naturligvis dybt foruroligende at se yderligere to personer være udsat for novichok i Storbritannien.

Theresa May, Storbritanniens premierminister

Der er ifølge de britiske myndigheder tale om den samme nervegift, som den russiske eks-spion Sergej Skripal og hans datter blev ramt af i marts i år.

Storpolitisk er der derfor kommet gang i beskyldningerne mellem Storbritannien og Rusland.

Uacceptabelt

Den britiske indenrigminister, Sajid Javid, siger torsdag i parlamentet, at Storbritannien kræver svar fra Rusland om landets mulige indblanding i de nyeste giftangreb på engelsk jord.

- Verdens øjne hviler i øjeblikket på Rusland, siger Sajid Javid og opfordrer den russiske regering til at forklare "præcis, hvad der er sket".

Han tilføjer samtidig, at Storbritannien ikke vil acceptere angreb på engelsk jord fra fremmed hold:

- Vi vil bekæmpe de handlinger, der truer vores lands og vores allieredes sikkerhed. Det er uacceptabelt, at folk enten bevidst eller ubevidst er et mål, og hverken vores gader, parker eller byer skal være en dumpingplads for gift, siger indenrigsministeren.

Det skriver det britiske medie The Guardian.

Han præciserer, at den britiske regering ikke er sure på det russiske folk, men at det i stedet er den russiske regering, som er genstand for vreden.

Rusland nægter indblanding

Fra russisk side fyger det tilbage med beskyldninger mod den britiske regering.

Ifølge nyhedsbureauet AFP siger den russiske regering torsdag, at det britiske antiterrorpoliti ikke skal involvere sig i et "beskidt politisk spil".

Fra Kreml lyder den officielle udtalelse, at man håber, at ofrene snart kommer sig, men at Rusland ikke har nogen rolle i sagen.

- Rusland har kategorisk afvist og fortsætter kategorisk med at benægte muligheden for nogen form for involvering i, hvad der er sket i Amesbury, siger præsident Vladimir Putins talsmand, Dmitry Peskov, torsdag.

Desuden bemærkede Dmitry Peskov, at Storbritannien har afvist Ruslands tilbud om at hjælpe med opklaringen af sagen og tilføjer, at den britiske side ikke har fremlagt noget bevis for Ruslands engagement i sagen, ud over ubegrundede beskyldninger.

Rusland mener derfor, at den britiske regering i stedet bør sende en undskyldning. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Dybt foruroligende

Storbritanniens premierminister Theresa May tager ligesom sin indenrigsminister afstand til giftangrebet i Amesbury.

På et møde i Berlin med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har hun reageret med at sige: 

- Det er naturligvis dybt foruroligende at se yderligere to personer være udsat for novichok i Storbritannien.

Theresa May tilføjer, at hun ved, politiet vil vende hver en sten i efterforskningen.

100 britiske antiterrorbetjente arbejder i øjeblikket med efterforskningen af sagen, hvor et britisk par lørdag den 30. juni fra byen Amesbury i det sydlige England blev indlagt med symptomer på forgiftning.

Deres tilstand betegnes torsdag som værende kritisk.