Udland

Justin Trudeau ’mindes ikke’ at have taget på kvindelig journalist for 18 år siden

En gammel anklage mod den canadiske premierminister er dukket op igen. Det påståede offer vil intet sige, mens Trudeau ikke selv mindes episoden.

Anklagerne dukkede første gang op i år 2000 i lokalavisen Creston Valley Advance.

I en leder i avisen blev det beskrevet, at en 28-årig lærer skulle have taget på en ung, kvindelig journalist fra avisen ved en musikfestival i Creston, hvor der blev samlet ind til en stiftelse.

Læreren skulle, ifølge avislederen, dagen derpå have undskyldt sin ”upassende handling” overfor journalisten og sagt, at han aldrig ville have gjort det, hvis han havde vidst hun arbejdede på en avis.

Den 28-årige lærer, der omtales ved navn i avisen, er Canadas nuværende premierminister, Justin Trudeau.

Han var allerede i 2000 et kendt navn i Canada som søn af landets tidligere premierminister Pierre Trudeau, og derfor blev anklagen mod ham fremsat i den canadiske avis.

Den unge Trudeau var dengang ikke selv gået ind i politik, og sagen fik ingen større betydning.

Men nu er avislederen dukket op igen, og denne gang har omtalen været massiv, skriver Washington Post.

Kendt som feminist

Anklagerne mod Justin Trudeau fik nyt liv, da en politisk kommentator og Trudeau-kritiker, Warren Kinsella, delte et billede af den 18 år gamle avisleder på Twitter den 6. juni.

Billedet blev ledsaget af hashtagget #MeToo med henvisning til bevægelsen, der har sat fokus på overgreb mod kvinder verden over.

Historien blev efterfølgende samlet op af adskillige medier, hvilket ifølge Washington Post har været til skade for Justin Trudeaus image i offentligheden, hvor han er kendt som selverklæret feminist og forkæmper for kvinders rettigheder.

Tidligere kollegaer husker upassende episode

Den pågældende kvindelige journalist har oplyst til det canadiske medie CBC, at hun ikke ønsker sit navn frem eller at udtale sig om den gamle sag.

I stedet har mediet kontaktet flere tidligere ansatte på avisen Creston Valley Advance. Blandt andet en kvindelig kollega, der dengang talte med den kvindelige journalist om mødet med Trudeau.

- Som jeg husker samtalen med hende, kom hun til mig fordi hun var uafklaret omkring det. Hun vidste ikke, hvordan hun skulle gå videre med det, fordi der var tale om en offentligt kendt person, fortæller Valerie Bourne til CBC.

- Det var en kort berøring. Jeg vil ikke klassificere det eller betegne det som et seksuelt overgreb, tilføjer hun.

Også den daværende redaktør på avisen, Brian Bell, har kommenteret på episoden.

- Jeg mindes ikke, at journalisten fremstod traumatiseret eller rystet over det. Men i situationen var det, uanset hvad det var for en berøring, eller hvad der skete, bestemt ikke velkomment og helt sikkert upassende, siger han til CBC.

Trudeau mindes ikke hændelse

Nu har Justin Trudeau selv kommenteret sagen. Det skete søndag, da en journalist konfronterede premierministeren med de gamle anklager, der igen har set dagens lys.

- Jeg husker den dag i Creston godt. Det var en begivenhed for lavinestiftelsen for at støtte lavnesikkerheden. Jeg havde en god dag. Jeg mindes slet ikke at have haft nogle negative interaktioner den dag, fortalte han.

Budskabet blev gentaget den efterfølgende dag i en udtalelse fra premierministerens kontor:

- Som premierministeren tidligere har sagt, har han altid været meget bevidst om at behandle alle med respekt. Hans første oplevelser med aktivisme var indenfor emnet om seksuelle overgreb, og han kender betydningen af at være betænksom og respektfuld, lød det ifølge CNN.