Udland

Dansk dykker tror på redning af drenge i grotte - men det bliver ikke nemt

Den danske huledykker Ivan Karadzic er blandt de frivillige redningsaktører, som har været helt tæt på det nødstedte fodboldhold.

Det har til tider lignet en vanvittig historie, en umulig mission og en decideret tragedie. Men nu er der omsider lys for enden af tunnelen i bestræbelserne på at få reddet det thailandske drengefodboldhold og deres træner ud af et langt og snørklet grottesystem.

Den danske huledykker Ivan Karadzic er blandt de mange frivillige, der har meldt sig for at bistå de lokale myndigheder med ekspertise og udstyr de sidste par dage.

Til stede har også været thailandske og amerikanske rangere, som har arbejdet dag og nat på at udvikle en plan for, hvordan de i alt 13 personer kan bugseres ud i live fra det vidtforgrenede grottesystem, der er delvist oversvømmet.

- Et af usikkerhedsmomenterne har været, hvor mange lufttanke der er nødvendige for at få drengene hjulpet ud under vandet. Der er tale om en 2 kilometer lang strækning med en vanddybde på otte-ni meter, og der er ikke mulighed for at komme til overfladen undervejs, fortæller Ivan Karadzic, der er indehaver af Koh Tao Tec Divers, til TV 2.

Lang tur fra findested til frihed

Redningsarbejdet er blevet besværliggjort af, at der er faldet store mængder regn i området omkring Tham Luang-klippehulen. Det har betydet, at teenagedrengene og deres 26-årige træner reelt har været spærret inde bag oversvømmede skakter, siden fodboldholdet den 23. juni tog den skæbnesvangre beslutning om at gå ind i det enorme grottesystem.

Netop den lange tur fra fodboldholdets findested til friheden gør redningsaktionen spektakulær og risikofyldt.

Da ingen af drengene har nogen erfaring som dykkere og ifølge den engelske avis The Guardian heller ikke kan svømme, skal man sørge for konstant ilttilførsel uden panikreaktioner for hver enkelt, hvis missionen skal lykkes uden tab af liv. Og så skal hver enkelt af de 13 nødstedte have et livsvigtigt grundkursus i at dykke med maske, iltflaske samt udstyr, som er specielt for netop huledykning.

- De dykkerhold, som har været inde i hulesystemet, har foreløbig placeret et sted mellem 200-300 luftflasker for at sikre sig, at der er nok til at få drengene ud. Da de ikke er vant til at dykke, vil det kræve ekstra mængder. Der er kun én vej ud af hulesystemet, og det er ikke noget stort dyk for en trænet dykker, men det vil det være for drengene her, forudser Ivan Karadzic.

Nybegyndere har det ekstra svært med dykning af den karakter

Flere passager i grottesystemet, der strækker sig svimlende 10 kilometer ind under bjergene i Khun Nam Nang Non Forest Park, er særdeles snævre og derfor krævende.

Enkelte steder er pladsen så trang, at man skal afføre sig iltflasken for at kunne smyge sig igennem. Et faktum, der selvklart gør det anderledes vanskeligt for et hold grønne og trætte nybegyndere at komme problemfrit ud.

- Drengene har heldigvis høj moral og sidder nede i hulen sammen med et hold frømænd, der instruerer dem i, hvad de skal gøre. Det er ikke nogen nem opgave, men jeg tror på, at man kan få dem sikkert ud, siger Ivan Karadzic.

De thailandske specialstyrker har frigivet video fra grotten, hvor man ser de 12 børn vente på at blive reddet. Video: Malene Sørensen

Når redningsaktionen går i gang, ventes drengene, som er i alderen 11-15 år, at blive eskorteret ud en for en og med assistance af to frømænd. Ifølge Ivan Karadzic kommer det til at vare op mod tre timer per dreng.

Redningsaktion i kamp med tiden

Den globalt opsigtsvækkende redningsaktion i Thailand er ude i en kamp med tiden. Regnsæsonen nærmer sig med hastige skridt, og fredag har meteorologerne talt om en storm, som ville kunne oversvømme nye dele af hulen helt eller delvist.

Det siger Ruengrit Changkwanyuen, der er koordinater for det thailandske kontingent af huledykkere på stedet til The Guardian.

- Hvis regnen kommer, vil det være nærmest umuligt at sende yderligere forsyninger ind eller holde kontakt med dem, siger han.

Siden drengene blev opdaget mandag aften efter ni dage uden andet livstegn end en samling efterladte fodboldstøvler og lidt tøj, har de fået varmefolie og nogle nødforsyninger ind, så de kunne få energiniveauet op igen.

Der har også været samaritter på stedet for at lave helbredsundersøgelser, og der meldes om god form på holdet, både fysisk og psykisk, trods det knugende scenario og savnet af familie.

Holdets træner har adviseret drengene om at spare på energiressourcerne - ikke tale for meget og lave meditationsøvelser i de mange dage i mørke.

Ifølge Claus Rasmussen, en anden dansk huledykker på stedet, har drengene fortalt, at de har hørt lyde fra hunde og høns i de 11 dage. Det har givet næring til en teori om, at man måske kunne komme ind i hulesystemet ad en mere direkte vej. Men foreløbig arbejder man målrettet med muligheden for at bringe fodboldholdet i sikkerhed ved hjælp af det lange dyk under vandet.