Udland

Merkels nye asylaftale kan blive slået tilbage til start

Om aftalen mellem Merkel og Seehofer kan blive til virkelighed, afhænger blandt andet af Østrigs og de tyske socialdemokraters velsignelse.

- Vi har en klar løsning til, hvordan illegal migration skal stoppes ved den østrigsk-tyske grænse.

Sådan lød meldingen fra lederen af det konservative bayerske CSU, Horst Seehofer, da det mandag aften lykkedes at ende en bitter strid om den tyske asylpolitik med en aftale mellem ham og Tysklands kansler, Angela Merkel.

Men om aftalen vil virke efter hensigten, eller om den overhovedet bliver til noget, står ikke helt klart. For at få det til at lykkes skal socialdemokraterne i SPD og den Østrigske regering være med på ideen. Lykkes det ikke, er det et problem for Merkel og Seehofer. 

- Så kunne man teoretisk set godt blive slået tilbage til start, siger Tysklandskender og formand for Det Udenrigspolitiske Selskab, Lykke Friis. 

Måske handler diskussionen slet ikke om, at det skal virke i praksis

Lykke Friis, formand for Det Udenrigspolitiske Selskab

På tysk jord, men ikke i Tyskland

Aftalen mellem Merkel og Seehofer går ud på, at der skal oprettes såkaldte transitcentre for migranter tæt ved den østrigske grænse.

- Man vil indrette centrene lige ved grænsen, for at opretholde en illusion om, at de ikke er kommet ind i Tyskland. Ifølge aftalen vil de i juridisk forstand ikke befinde sig på tysk territorium, forklarer TV2's korrespondent i Tyskland, Uffe Dreesen.

Fra centrene skal de asylansøgere, der tidligere er blevet registreret i andre EU-lande, sendes tilbage til de pågældende lande. Men kun hvis landene har sagt ja til det. Merkel har sagt, at Spanien og Grækenland er klar til at indgå sådan en aftale, men Italien har afvist det.

Ingen aftale med Østrig

Dem, der har været registreret i lande, der ikke har sagt ja til at tage folk tilbage, skal bare afvises og sendes tilbage ind i Østrig. Det skal ske efter aftale med den østrigske regering. Og sådan en aftale er langt fra på plads.

- Problemet er, at i aftalen er man afhængig af, at man kan sende folk tilbage til Østrig. Østrig har sagt indtil videre, at de ikke vil tage imod flygtninge, som bliver sendt tilbage fra Tyskland, siger Lykke Friis.  

Og for den østrigske kansler, Sebastian Kurz, er det ikke nemt at sige ja til at tage imod flere asylansøgere.

- Han er under massivt pres, for han er blevet valgt på at sige: Der kommer ikke flere flygtninge til Østrig, siger hun.

Man skal huske på, at det her med at lave centre - også kaldet lejre af nogle - det i Tyskland giver rigtigt dårlige minder.

Lykke Friis, Formand for Det Udenrigspolitiske Selskab 

Risiko for dominoeffekt

Aftalen lægger indtil videre låg på uenighederne mellem Merkels konservative CDU og det bayerske søsterparti, CSU, som ellers har truet med at splitte Tysklands regering ad.

CSU’s leder Horst Seehofer ville afvise asylansøgere ved grænsen, hvis de tidligere var blevet registreret i et andet EU-land. Merkel ville ikke tage sådan en beslutning, fordi hun frygtede, at det ville sætte gang i en dominoeffekt, hvor EU-landene handlede på egen hånd i stedet for at finde fælles løsninger på flygtninge- og migrationsområdet. For eksempel ved at indføre grænsekontrol.

Men aftalen mellem CDU og CSU kan meget vel sætte gang i en dominoeffekt.

- Østrigs regering har sagt, at hvis aftalen mellem CDU og CSU skal føres ud i livet, så vil den tage forholdsregler for at beskytte østrigerne. Det kan for eksempel være grænsekontrol ved Østrigs sydlige grænse. Og så er dominoeffekten allerede i gang, siger Uffe Dreesen.

SPD har før været skeptisk

En anden afgørende betingelse for, at aftalen mellem Merkel og Seehofer kan blive til virkelighed, er, at de får opbakning fra deres regeringspartnere i det tyske socialdemokrati, SPD. Og SPD har tidligere på det kraftigste afvist et forslag fra CSU om transitcentre.  

- I 2015 diskuterede man forslaget om transitcentre. Og der sagde SPD klart nej. Man skal huske på, at det her med at lave centre - også kaldet lejre af nogle - det i Tyskland giver rigtigt dårlige minder. Jeg siger ikke det er koncentrationslejre, men det er bare nogle minder, der kommer op i hovederne på tyskerne. Så derfor har SPD været kritiske fra starten, siger Lykke Friis.

SPD har ikke interesse i et valg

På den anden side er det et meget dårligt tidspunkt for SPD at gøre noget, der kan sætte regeringens liv over styr.

- Hvis de siger nej, kan de udløse et nyvalg på et tidspunkt, hvor de står historisk dårligt i meningsmålingerne. Så derfor er det virkelig et dilemma, de befinder sig i. Men mon ikke de lader sig presse over mod en eller anden form for kompromis, siger Lykke Friis.   

Ekspert: Merkel og Seehofer har dårlig kemi

I skal ikke komme hos os

I forhold til, at der de seneste år er kommet mange hundredetusinde asylansøgere til Tyskland, er det ikke mange, der kan blive påvirket af den nye aftale mellem CDU og CSU.

- De her transitcentre er jo nogen, der kun skal bruges til asylansøgere der er registreret i et andet EU-land. Det drejer sig, når vi ser på tallene fra januar til maj måned i år, om 18.000 mennesker. Så det er jo altså ikke hele Tysklands flygtningepolitik, der laves om med den aftale, siger Lykke Friis.  

Men det handler ikke kun om at bringe antallet af asylansøgere i Tyskland ned, mener hun.

- Måske handler diskussionen slet ikke om, at det skal virke i praksis – måske handler det bare om at sende signaler: At være hård og vise, at I skal ikke komme hos os, siger hun.

Men hun vurderer samtidig, at det handler om at få regler på plads, som kan hjælpe Tyskland, hvis der igen skulle komme et større antal asylansøgere til Europa, som der gjorde i 2015, hvor 1,1 million asylansøgere kom til landet.