Tysk regeringskrise afblæst efter langvarigt topmøde

Angela Merkel skal mødes med det socialdemokratiske SPD-parti senere mandag aften, hvor migrationsforslaget endeligt skal godkendes.

Forbundskansler Angela Merkel og hendes indenrigsminister, CSU-lederen Horst Seehofer, er nået frem til et kompromis i asylstriden.

Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Horst Seehofer oplyser, at han derfor fortsætter som indenrigsminister i den tyske regering, selv om han de seneste dage har truet med at tage sin afgang som følge af en strid om flygtningspolitik og migrationsspørgsmål.

- Vi har fundet frem til en holdbar løsning. Der er opnået klar enighed mellem vore to konservative partier. Jeg bliver ved med at være indenrigsminister, siger Seehofer efter maratonmøder i Berlin mandag.

- Vi har en klar løsning til, hvordan illegal migration skal stoppes ved den østrigsk-tyske grænse, siger CSU-lederen desuden.

Seehofer måtte give sig

Dermed ser den tyske regeringskrise ud til at være afblæst.

Men ifølge TV 2s korrespondent Uffe Dreesen er alt endnu ikke fryd og gammen i tysk politik. For senere mandag aften skal Angela Merkel mødes med det socialdemokratiske SPD-parti, hvor migrationsforslaget endeligt skal godkendes.

Uffe Dreesen forklarer, hvad hovedpunkterne i aftalen indeholder.

- Ved grænsen til Østrig, hvor de fleste flygtninge kommer ind i Tykland, skal der oprettes såkaldte transitcentre. Det er lejre, hvor migranterne skal opholde sig, indtil man fra tysk side har fundet ud af, om de pågældende personer allerede har en asylsag kørende i et andet europæisk land. Og har de det skal de sendes tilbage dertil, siger Uffe Dreesen.

Han mener, det er Horst Seehofer, der til sidst har måttet give sig i de langstrakte forhandlinger.

-  Det er på mange måder CSU, der har bøjet sig, for Horst Seehofer truede med, at politiet uden videre skulle kunne afvise flygtninge ved grænsen. Men Angela Merkel har stået fast på, at Tyskland ikke skulle gå enegang i udlændingepolitikken. Hun har ønsket at sikre, at den europæiske solidaritet står ved magt, mener Uffe Dreesen.

Maratonforhandlinger

Der har den seneste tid hersket uenighed om den tyske udlændingepolitik, hvilket har truet med at ødelægge alliancen mellem Merkels konservative CDU og Horst Seehofers CSU-parti, der ellers har været nært politisk forbundne igennem de seneste 70 år.

Men mandag lykkedes det alligevel de to partiformænd at komme overens i asylstriden ovenpå langvarige møder både søndag og mandag aften.

Op til mandagens møde med Angela Merkel, spillede Horst Seehofer retorisk med musklerne og sagde ifølge det tyske medie Süddeutsche Zeitung:

 - Jeg vil ikke afskediges af en kansler, der kun er kansler på grund af mig.

Vil afvise asylansøgere ved grænsen

Striden mellem de to søsterpartier har omhandlet CSU’s ønske om en strammere udlændingepolitik.

Horst Seehofer ønsker at afvise asylansøgere ved grænsen, men Angela Merkel vil ikke tage sådan en beslutning udenom de andre EU-lande.

Ifølge forbundskansleren ville man dermed risikere at sætte gang i en dominoeffekt i de øvrige europæiske lande, hvis Tyskland begyndte at gå enegang.

Horst Seehofer truede derfor med at vælte den tyske koalitionsregering, hvis ikke Merkel og CDU-partiet gik med til at skærpe den tyske asylpolitik.