Udland

Trump rækker hånden frem til nyvalgt præsident i Mexico

Den amerikanske og den nye mexicanske præsident havde mandag en lang og 'virkelig god' telefonsamtale - trods de to landes anstrengte forhold.

På forhånd så det ud til, at de ville blive hinandens værste fjender – den nyvalgte, venstreorienterede mexicanske præsident Andres Manuel Lopez Obrador og hans amerikanske - og væsentlig mere konservative - kollega Donald Trump.

Men ikke så snart var Obrador valgt søndag, før Donald Trump overraskende bød ham hjerteligt velkommen på posten.

- Tillykke til Andres Manuel Lopez Obrador med hans valg som Mexicos næste præsident. Jeg ser meget frem til at arbejde sammen med ham. Der er meget, der skal gøres, og det vil gavne både USA og Mexico, skrev Donald Trump søndag på Twitter.

Obrador, der ellers under valgkampen har kaldt Trump for en ’nyfascist’, kvitterede for det venlige tweet, som han kaldte ’meget respektfuldt’.

Og allerede mandag talte de to i telefon i omkring en halv time.

En samtale, som Donald Trump ifølge nyhedsmediet Politico efterfølgende kaldte ’virkelig god’.

- Vi havde masser af god samtale. Jeg tror vores forhold vil blive vældig godt. Vi må se, hvad der sker, men jeg tror virkelig, at det bliver godt, sagde Donald Trump.

Trumps grænsemur

Lige siden starten af sin præsidenttid har Donald Trump ellers haft et anstrengt forhold til USA’s sydlige nabo.

Han gjorde det til et fast talepunkt, at der skulle bygges en mur langs hele den lange grænse mellem USA og Mexico for at forhindre illegale, mexicanske immigranter i at snige sig over grænsen til USA.

Og ikke nok med det – Donald Trump lovede også sine tilhængere, at han ville tvinge Mexico til at betale for grænsemuren.

Senere fulgte han op med hårde angreb på frihandelsaftalen Nafta mellem Mexico, Canada og USA og lovede nye toldsatser på mexicanske varer.

'Hør efter, Trump'

Det gjorde hans forhold til den nuværende mexicanske præsident Enrique Peña Nieto noget køligt – og ingen havde forventet, at det ville ændre sig stil det bedre med valget af den venstreorienterede Obrador, der officielt afløser centrumpolitikeren Peña Nieto den 1. december.

Den 64-årige Obrador er en veteran på den mexicanske venstrefløj, der to gange tidligere – uden held – har stillet op til præsidentvalget. Under valgkampen er han blevet sammenlignet med Venezuelas antiamerikanske præsident Hugo Chavez, og han har faktisk skrevet sin egen bog om Trump med titlen ’Oye, Trump’ (’Hør efter, Trump’).

Ifølge det amerikanske politiske magasin Townhall er bogen en hvas kritik af Trumps planer om en grænsemur og en anklage mod Trump for at fremme racisme og anti-latinamerikanske følelser i USA.

Men nu er begge parter tilsyneladende venligheden selv overfor hinanden.

De ligner hinanden

Donald Trump har fortalt pressen, at deres samtale mandag morgen handlede netop om de betændte emner mellem de to lande – grænsesikkerhed, handel og Nafta-aftalen, som både Trump og Obrador i Mexico tidligere har kritiseret.

Nogle politiske iagttagere har da også noteret sig, at selv om de politisk står langt fra hinanden, så ligner de også hinanden i deres selviscenesættelse som politiske outsidere og anti-establishment kandidater.

- Obradors nationalisme, stædige natur og latterliggørelse af sine rivaler har ført til mange sammenligninger med den amerikanske præsident, skriver nyhedsbureauet Reuters om den nye mexicanske præsident.