Thailandske fodbolddrenge fundet i live - nu skal de have dykkertræning

Strandet fodboldhold befinder sig fortsat i oversvømmet grotte. Sent mandag holdt thailandske myndigheder krisemøde.

PĂĄrørende til de 12 thailandske drenge og deres fodboldtræner, som i ni dage har været fanget i et oversvømmet grotte-system i den nordlige Chiang Mai-provins, troede næsten ikke deres egne ører.

Men den var god nok. Drengene fra fodboldholdet og deres 26-årige træner er mandag fundet i live, stående på en lille afsats langt inde i grottesystemet, der strækker sig 10 kilometer ind under bjergene i Khun Nam Nang Non Forest Park

Nu begynder dog det komplicerede arbejde med at fĂĄ det strandede fodboldhold ud af grotten. Vejen ud er nemlig blokeret af oversvømmelser fra voldsom styrtregn, og det er derfor endnu uvist, hvor længe det vil tage at fĂĄ de 13 personer ud af grotten.

Skal have dykkertræning

Derfor vil drengene, der er i alderen fra 11 til 16 ĂĄr, og deres 26-ĂĄrige fodboldtræner hurtigst muligt modtage dykkertræning og madrationer, som kan holde sig i fire mĂĄneder. 

Det oplyser Anand Surawan, der er kaptajn i den thailandske flĂĄde, ifølge en officiel melding fra Thailands militær. 

- Samtidig med at vi arbejder pĂĄ at dræne grotten for vand, vil vi sende mad ind, der kan holde sig i mindst fire mĂĄneder. Og sĂĄ vil vi undervise alle 13 personer i at dykke, siger Surawan. 

Redningsmandskab og dykkerhold kæmper desuden for at udvide en passage, sĂĄ de 12 fodbolddrenge og deres træner kan komme ud. 

Den farligste løsning

Anmar Mirza, der er ekspert i redningsaktioner, siger til CNN, at dykning med de 12 drenge er den farligste løsning.

- Det kan udsætte dykkerne for fare, men den største risiko er for børnene selv.

- Grottedykning er utroligt farligt for personer, der har stor erfaring, og her taler vi om, at tage mennesker, der slet ikke har erfaring eller meget lidt erfaring med dykning og sætte dem i en situation, hvor de ikke kan se noget, hvor de er afhængige af en regulator (mundstykket som man trækker vejret, når man dykker, red.) og en luftflaske for at kunne trække vejret. Hvis de mister den regulator i bare et minut eller to, kan det være fatalt.

Drak vand fra grottens tag

Det er højst usandsynligt, at gruppen vil kunne forlade grotten indenfor de næsten 48 timer, da redningsfolkene bliver nødt til at undersøge deres helbredstilstand og behandle eventuelle skader, der kan forhindre en succesfuld evakuering.

Drengene har ikke fĂĄet noget mad, men har været i stand til at fĂĄ vand fra grottens tag, hvor igennem der siver naturligt filtreret vand.

Kommunikerer med britisk dykker

I en video, som er lagt ud pĂĄ en officiel Facebook-side, der tilhører den thailandske flĂĄdes frømandskorps, ser man de første levende billeder af de strandede drenge. 

Drengene sidder sammenkrøbne på et lille område med deres fodboldtrøjer trukket ud over knæene.

En dykker, som er den første, der når frem til drengene, taler til dem på engelsk.

- Vi er alle i live, siger en af drengene, som så spørger om dykkerne kommer helt ind i grotten og redder dem ud.

- Nej. Ikke i dag, svarer dykkeren.

- Der kommer mange, mange mennesker. Vi er de første, men der kommer mange, mange mennesker, fortsætter han til drengene, der virker ved godt mod.

Pludselig oversvømmet

Drengene, der er i alderen fra 11 til 16 ĂĄr, gik sammen med deres 26-ĂĄrige træner ind i grotterne i nationalparken Khun Nam Nang Non Forest Park den 23. juni.

Grotten er kendt for at blive oversvømmet i regntiden i Thailand, der varer fra juni til oktober, ligesom store skilte ved indgangen advarer om fare ved at gå ind.

Lørdag morgen spillede drengene kamp pĂĄ en nærliggende fodboldbane. Efterfølgende inviterede drengenes træner Ekapol 'Aek' Chanthawong dem med pĂĄ en udflugt til grotten.

En ansat i nationalparken fandt søndag drengenes cykler parkeret foran grottens indgang, hvorefter vedkommende slog alarm. Det samme gjorde drengenes familier, da de ikke havde hørt fra dem.

1000 mand med i eftersøgningen

Over 1000 mand har deltaget i eftersøgningsoperationen, og dykkere fra den thailandske flĂĄde, samt internationale specialister, har været med i aktionen.

Dykkernes fremdrift er blevet forsinket bĂĄde af meget dĂĄrlig sigtbarhed i det mudrede vand og af snævre adgangsforhold, sĂĄ de har været nødt til at udvide dele af en 100 meter lang strækning, som de ikke kunne passere igennem, uden at deres luftflasker kom i klemme.

Samtidig pumper redningsholdet mere end 1,6 millioner vand ud af grotten i timen i et forsøg på at kontrollere vandstanden.

Grotten ligger i kammeret, der i spøg kaldes Pattaya Beach, og er et af de fĂĄ højtliggende steder i det store og vidtforgrenede grottesystem, som fodboldholdet forsvandt i for ni dage siden.

Der blev sent mandag holdt krisemøde om den nye situation, og der er oprettet et operationscenter i grottens tredje kammer - omkring 1,7 kilometer fra grottens indgang. 

Lykkelige pårørende

Guvernøren i regionen, som ligger cirka 1000 kilometer nord for Bangkok nær grænsen til Myanmar, hedder Narongsak Osottanakorn. Han udtaler sent mandag, at redningsoperationen ikke er slut, før alle i grotten er blevet reddet ud.

- Vores opgave er at lede, redde og vende tilbage. Lige nu har vi blot fundet dem. Næste skridt er at fĂĄ dem ud af grotten og siden sende dem hjem, siger Narongsak Osottanakorn pĂĄ et pressemøde. 

Channel News Asia har talt med flere pĂĄrørende til de strandede drenge og deres fodboldtræner. 

- Jeg er sĂĄ lykkelig. Jeg hĂĄber, at han er frisk, psykisk og fysisk, siger Tinnakorn Boonpiem, hvis søn er blandt de strandede. 

- Jeg fik nyheden om, at de var fundet, at vide pĂĄ tv. Jeg er sĂĄ lykkelig, at jeg ikke kan finde ord for det, siger en anden pĂĄrørende.