Udland

Mexicos nye præsident varsler kamp mod korruption

I sin sejrstale lover Andrés Manuel López Obrador markante ændringer i Mexico og opfordrer til forsoning.

Den venstreorienterede Andrés Manuel López Obrador bliver Mexicos næste præsident.

Det viser et foreløbigt resultat fra det nationale valginstitut i Mexico, Instituto Nacional Electoral (INE), mandag morgen dansk tid.

Således står Andrés Manuel López Obrador til at få mellem 53 og 53,8 procent af stemmerne.

Hans to nærmeste rivaler, den konservative Ricardo Anaya Cortés fra midterkoalitionen Partido Acción Nacional (PAN), og José Antonio Meade, der stiller op for regeringspartiet Partido Revolucionario Institucional (PRI), får henholdsvis omkring 22 og 16 procent af stemmerne. 

Allerede natten til mandag var både Ricardo Anaya Cortés og José Antonio Meade ude at erkende deres nederlag. 

Sejrstale varsler opgør

I sin sejrstale opfordrer Andrés Manuel López Obrador til forsoning efter det, han ifølge nyhedsbureauet AP kalder "en historisk dag". 

Han lover, at der vil ske markante ændringer i Mexico, samtidig med at hans regering vil opretholde finanspolitisk disciplin. 

Han varsler også, at kontrakter, som er indgået under energireformer, vil blive undersøgt for korruption. Dog vil der ikke blive tale om konfiskering eller ekspropriation af ejendomme, understreger han. 

- Vores nye nationale projekt søger et autentisk demokrati. Vi ønsker ikke at opbygge et diktatur - åbenlyst eller i skjul, siger Andrés Manuel López Obrador ifølge nyhedsbureauet AFP. 

Han lover samtidig at beskytte mexicanernes privilegier samt den private sektor og arbejde mod et "venskabeligt forhold og samarbejde" med USA. 

Præsident Enrique Peña Nieto siger i en tv-tale til nationen, at han har lykønsket Andrés Manuel López Obrador med sejren.

Tredje gang var lykkens gang

Obrador har forsøgt at blive præsident i 12 år og kom på andenpladsen ved præsidentvalget både i 2006 og 2012.

Han har i årevis ført kampagne på, at han er den eneste mand, der kan genoprette troen på demokrati i Mexico.

Hans popularitet er vokset støt i takt med vreden blandt Mexicos 90 millioner vælgere over de traditionelle partier og ikke mindst den omfattende kriminalitet og korruption.

Hård tone over for Trump

Andrés Manuel López Obrador ventes at ville føre en hård linje over for USA's præsident, Donald Trump, der vil bremse strømmen af migranter til USA ved at bygge en grænsemur til Mexico.

Trump har dog indledt med en diplomatisk lykønskning på yndlingsmediet, Twitter. 

- Tillykke til Andrés Manuel López Obrador med at blive den næste præsident i Mexico. Jeg ser frem til samarbejdet. Der er meget arbejde forude, som både Mexico og USA vil drage nytte af.