Udland

Tysk indenrigsminister truer med at gå af

CDU's Horst Seehofer tager konsekvensen af forbitret asylstrid med Angela Merkel.

Som konsekvens af en asylstrid med forbundskansler Angela Merkel, truer indenrigsministeren fra det bayerske parti CSU, Horst Seehofer, med at gå af.

Foran partiets hovedkvarter i München siger indenrigsministeren natten til mandag til det tyske nyhedsbureau dpa, at han er villigt til at fritstille både posten som indenrigsminister og partiformand inden for tre dage. 

Han tilføjer, at han til en start vil mødes med CDU mandag "i håbet om at nå til enighed".

CSU vil skærpe grænsekontrollen

- Det Seehofer og hans støtter vil, er at skærpe grænsekontrollen med mere politi, gerne fra i morgen. Man håber dermed at kunne styrke profilen for CSU's profil i Bayern, siger TV 2s Tysklands-korrespondent Uffe Dreesen.

Forholdet mellem Tysklands kansler Angela Merkel og Horst Seehofer har været anstrengt gennem længere tid. Som indenrigsminister og formand for det bayriske parti CSU, Angela Merkels såkaldte søsterparti, har Seehofer dels fået prædikat som rebel og dels fået jorden til at skælve under den tyske kansler ifølge flere tyske medier.

Grænsekontrol et varmt emne

Uenigheden mellem Merkel og Seehofer, eller de to politisk toneangivende partier, har mest af alt drejet sig om asylpolitik. Horst Seehofer, har truet med fra mandag at begynde at afvise asylansøgere, der er registreret i andre lande, ved grænsen, hvis Angela Merkel ikke fik et effektivt europæisk alternativ med hjem fra det topmøde, der fredag fandt sted i Bruxelles.

Det modsætter Merkel sig. Hun insisterer på et samarbejde i Europa. EU-aftalen indeholder en plan om at undersøge muligheden for at oprette centre uden for EU, hvor migranter, der reddes udenfor europæisk farvand, kan blive bragt hen og få deres status afklaret.

- For øjeblikket er der ikke permanent paskontrol ved grænserne i Tyskland. Merkel har fremhævet, at man kan sende flygtninge tilbage, hvor de har søgt asyl, er der indviklede regler og kansleren vil have en fælles aftale for EU, så man ikke går enegang, siger Uffe Dreesen.

Flygtningepolitikken har også i Tyskland været et varmt emne. Horst Seehofer har sammen med ministerpræsident i Bayern Markus Söder, Alexander Dobrindt og CSU-veteranen Edmund Stoiber stået for "strammerkursen" i koalitionsregeringens asylpolitik. 

Der er delstatsvalg i Bayern til oktober og netop flygtningetemaet forventes at blive centralt.