Udland

Canada går til modangreb på amerikansk straftold

Handelskrigen mellem USA og Canada er blevet skærpet, efter at nabolandet mod nord lægger told på både aluminium og en lang række andre produkter.

Europa har gjort det. Kina og Mexico med. Og nu har også Canada meldt sig ind i den handelskrig, USA's præsident, Donald Trump, har indledt for at beskytte især den amerikanske stål- og aluminiumsindustri.

Søndag bekræftede den canadiske regering at have pålagt amerikanske varer og stålbaserede produkter for et beløb på sammenlagt 80 milliarder kroner.

Den canadiske respons er ifølge nyhedsbureauet Reuters økonomisk på niveau med det beløb, man har tabt, siden den amerikanske særtold trådte i kraft den 1. juni.

Canadas præsident, Justin Trudeau, begrunder landets kontrahug med, at man ikke har et andet valg. 

- Jeg har gjort det meget klart over for præsidenten (Trump, red.), at det ikke er noget, vi nyder at gøre, men at det er noget, vi så absolut vil føre ud i livet. Som canadiere er vi normalt venlige og høflige, men vi vil ikke finde os i at blive skubbet rundt med, erklærer han.

Canada er proportionalt blandt de hårdest ramte

Canada er proportionalt et af de lande, der er blevet hårdest ramt af den verserende handelskrig mellem USA og de lande, man mener er med til at dumpe priser og dermed koste amerikanske arbejdspladser.

I EU har man lagt særtold på en række amerikanske produkter som motorcykler, juice, denim, cigaretter og whisky.

- EU-landene er måske lige så slemme som Kina, når det gælder handel, siger Donald Trump ifølge Reuters om det efterhånden kølige handelsklima mellem amerikanerne og store del af verden.

Det har dog ikke været uden omkostninger indenlands, at USA har indledt en handelskrig. Stik imod intentionerne har det kostet arbejdspladser fra firmaer, der frygter at miste markedsandele internationalt.

For nylig tog motorcykelvirksomheden Harley Davidson konsekvensen af de nye tider og varslede, at man vil flytte dele af produktionen til Europa for at imødegå de prisstigninger, der er blevet pålagt det berømte motorcykelfabrikat.

Ironisk nok var netop Harley Davidson et af de firmaer, Trump gerne ville beskytte med den verserende handelskrig.