Udland

Protester mod Trump kan blive en vindersag for præsidenten, mener Steinmetz

Trods hundredevis af demonstrationer rettet mod Donald Trumps immigrationspolitik er der folkelig opbakning.

Det vinder ikke mange hjerter at blive holdt ansvarlig for børn, der skilles fra deres forældre. Og det har præsident Donald Trump også i høj grad måttet sande på en dag, hvor der alene i USA var 600 demonstrationer fra metropolen New York til en republikansk højborg som Wyoming.

Ikke desto mindre er billedet mere end det, demonstranterne under sloganet 'Families Belong Together' (Familier hører sammen, red.), der også manifesterede sig foran den amerikanske ambassade i København, lader ane.

Det siger TV2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz, der på længere sigt tror, Donald Trump kan vende den ophedede debat om flygtninge og flygtningebørn til sin fordel.

- Det kan ende med at blive en vindersag for Trump, hvis han spiller kortene rigtigt. Når man ser på, hvordan sammensætningen er i demonstrationerne, er der jo ingen republikanere iblandt. Trumps vælgere er ikke uenige med ham, men ser tværtimod det her som en klassisk konflikt mellem rød og blå blok. Trumps vælgere vil gerne have en hård immigrationspolitik og det var det, han vandt valget på i 2016, siger Steinmetz.

Den mest ømfindtlige del af den standende debat har været billeder af børn, der skilles fra deres forældre ved den mexicansk-amerikanske grænse. Der er tale om cirka 2000 børn, som stadig er spredt over store dele af USA under forhold, som har fået verdenssamfundets bevågenhed.

Alligevel mener Jesper Steinmetz, at de amerikanske vælgere ikke vil være i deres følelsers vold, men også kunne se problemerne med de 40.000 illegale flygtninge, der sidste år kom ind i USA via Mexico.

- Der er jo ingen, der synes, det er i orden at skille børn fra deres forældre. Men demokraterne fejler ved ikke at kunne levere nogen svar på, hvad man så gør i forhold til flygtningeproblematikken. Når man siger, at der er tale om folk på flugt fra bandekriminalitet og vold i hjemmet, er det heller ikke hele sandheden.

Nultolerance adskiller familier

Adskillelserne af familiemedlemmer er et resultat af den amerikanske regerings beslutning om at indføre nultolerance over for immigranter.

Derfor retsforfølges alle voksne, der fanges i forsøget på at krydse den amerikanske grænse ulovligt.

Hvis familierne har børn, har det de seneste måneder været praksis, at de er blevet fjernet. Børnene er sat i børnecentre uden kontakt til deres forældre, hvilket har vakt stor opstandelse både i og uden for USA.

Donald Trump har på baggrund af kritikken meddelt, at han ikke længere vil adskille familierne. Samtidig blev det tidligere på ugen afgjort af en føderal dommer i San Diego, at de over 2000 separerede børn skal genforenes med deres familier inden for en periode på 30 dage.

- Man skal behandle disse asylansøgere ordentligt. Det vil sige, at de personer, der er kommet ind i USA, skal have ret til at blive stillet for en dommer og have mulighed for at opnå statsborgerskab på et tidspunkt, siger David S. Miller, talsmand for foreningen 'Democrats Abroad Denmark'.

Problemet er, at man ikke har nogen kontrol med de flygtninge, der kommer ind i USA. Og mange af dem forsvinder, inden de kommer for en dommer, vurderer USA-analytiker Mirco Reimer-Elst.

- Det er faktisk samme problematik som Barack Obama også var ude for i 2014, da han forsøgte at kontrollere flygtningestrømmen, hvor man var nødt til at løslade folk, inden den kunne stilles for en dommer for så ikke at se dem igen, siger han.