Udland

Ukendt indgang giver nyt håb for fodboldhold fanget i grotte

Mens britiske eksperter bliver sænket ned i en nyfundet grotteindgang, arbejder andre på at dræne grotten for vand, så dykkere kan komme længere ind.

Thailandske redningsarbejdere fortsætter ufortrødent i deres søgen efter de 12 drenge og deres fodboldtræner, der siden lørdag har været fanget i en grotte, der ligger i nationalparken Thaluang-Khun Nam Nang Non i Chiang Rai-provinsen i det nordlige Thailand.

Forsøg på at komme ind i grotten via hovedindgangen er blevet umuliggjort af kraftigt regnfald og oversvømmelser, men nu har redningsholdet tilsyneladende fundet en anden indgang til det seks kilometer lange tunnelsystem i en af Thailands største grotter.

Jeg er sikker på, at min søn vil komme tilbage

Sudsakorn Sutham

Ifølge CNN har trekkere nemlig fundet en indgang i junglen i Pha Mee-bjerget – et sted, der ligger nord for selve indgangen til grotten og dermed efter alt at dømme ikke er oversvømmet. Redningsmandskabet undersøger lige nu, om den nye indgang er forbundet med grotterne.

Har fundet flere indgange til tunnelsystem

De thailandske myndigheder får både hjælp af britiske eksperter og amerikanske soldater, og to britiske grotteeksperter blev fredag morgen sænket ned i den nyfundne indgang, og det lykkedes dem at nå 20 meter ned.

Ved hjælp af et kamera på deres hjelme fik de hjælp fra et hold, der opholder sig ved indgangen.

Det er ikke første gang, man har fundet andre indgange end hovedindgangen til det seks kilometer lange tunnelsystem, men indgangene har ikke været store nok til, at mennesker kunne komme igennem. Derfor nøjedes man ved den ene lille indgang at sænke mad og drikkevarer ned, hvis nu gruppen med de 12 drenge i alderen 11 til 16 år og deres 25-årige træner skulle komme forbi.

Kan være gået til højre eller venstre

Redningsaktionen har været i gang siden lørdag eftermiddag lokal tid, hvor en ansat i parken fandt drengenes cykler parkeret foran indgangen til grotten. Det er regntid i Thailand og redningsindsatsen har været hæmmet af den kraftige regn, der har fanget fodboldholdet 'Wild Boars', der betyder vildsvin, i grotten, oversvømmet grotteindgangen og gjort alt til mudder.

Redningsmandskabet har cirka tre kilometer inde i grotten fundet nogle af børnenes ejendele og friske hånd- og fodaftryk. Fra dette sted kan børnene være gået enten til højre eller venstre.

I første omgang arbejdede man ud fra teorien om, at børnene var gået til venstre sydpå for med det samme at komme højere op og væk fra de stigende vandmasser. Men nu spekulerer de britiske eksperter i, om børnene skulle være gået nordpå – til højre i tunnelsystemet – som ville føre dem højere op længere henne i stisystemet. Og det er netop i den nordlige ende, at trekkere nu har fundet en anden indgang til grotterne.

Alt imens der bliver arbejdet på alternative indgange, forsøger dykkere lige nu at bore huller i bjerget for at kunne dræne lidt af det mudrede vand, der bliver ved med at oversvømme grotteindgangen, og som besværliggør dykkernes søgen gennem hovedindgangen.

Drengene har stadig kun været væk i en uge

Josh Morris

Samtidig har redningsarbejdere ifølge den britiske avis The Standard smidt overlevelsespakker ned i et andet hul, der er blevet boret i bjergsiden.

Tro på at finde drengene i live

Situationen er alvorlig, og de over 600 mennesker, der deltager i redningsaktionen, arbejder om kap med tiden, men ifølge Josh Morris, der har grundlagt et klatrefirma på bjerget, Chiang Mai Rock Climbing Adventures, er der grund til at være optimistisk.

- Drengene har stadig kun været væk i en uge, og drengene har, sådan som jeg forstår det, været i grotten mange gange, så det er sandsynligt, at de på en eller anden måde vidste, hvor de skulle hen og har formået at nå et sikkert sted, siger han til CNN.

Uden for grotten har drengenes familier og hundredvis af andre, herunder flere munke, samlet sig. Også her er der en tro på, at drengene vil blive fundet i live.

- Jeg føler (at situationen, red.) bliver bedre og bedre. Jeg er sikker på, at min søn vil komme tilbage. Der er så meget hjælp her. Jeg er overbevist. En million procent, for min søn er stærk. Han er en atlet. Han er fodboldspiller, siger Sudsakorn Sutham, der er fader til en af de savnede drenge Prachak.

Den thailandske premierminister, Prayuth Chan-ocha besøgte fredag morgen grotten og bad familiemedlemmer om ikke at miste modet:

- I må bevare troen. Tro gør alting til en succes. Tro på myndighedernes handlinger. Tro på vores børn, der er stærke og energiske. Alting vil blive normalt igen, lød det blandt andet fra premierministeren ifølge The Standard.