Udland

Fotos afslører Nordkorea - her udvider Kim Jong-un sit atomanlæg

Der bliver opført flere nye bygninger ved Nordkoreas eneste kendte atomreaktor. Byggeriet ser ud til at fortsætte trods aftale med USA.

På et atomanlæg i Nordkorea har en gruppe håndværkere og ingeniører den seneste tid været travlt beskæftiget.

De har bygget huse, gravet en kanal og lagt rør ned i jorden, viser nye satellitbilleder.

Efter landets diktator, Kim Jong-un, mødtes med USA's præsident, Donald Trump, var der ellers håb om, at det stalinistiske diktatur ville opgive sit atomprogram, men det ser ikke ud til at være tilfældet.

Tværtimod er nordkoreanerne i færd med at udbygge Yongbyon-anlægget, der bruges til at udvinde plutonium og beriget uran. Det oplyser gruppen 38 North, der overvåger Nordkorea via billeder fra rummet.

Gruppen er tilknyttet den amerikanske tænketank Stimson Center og har i årevis holdt øje med Nordkoreas aktiviteter. 

Gruppen har analyseret fotos fra den 21. juni - altså bare ni dage efter at Kim Jong-un skrev under på, at Nordkorea ønsker atomnedrustning på Den Koreanske Halvø.

Samme dag, som billederne blev taget, sagde USA's præsident, Donald Trump, at Kim Jong-un holdt ord og var i færd med at nedruste.

- Den totale atomnedrustning er allerede gået i gang, sagde præsidenten.

Men satellitbillederne af Yongbyon-anlægget viser ifølge 38 North altså noget andet.

Kølesystemet til den atomreaktor, som Nordkorea bruger til at udvinde plutonium, er blevet ombygget, og der er opført tre bygninger, der sandsynligvis skal huse besøgende og ingeniører på anlægget.

Desuden er nordkoreanerne i færd med at bygge flere andre ting på stedet.

Kanaler og damp

Blandt andet er der blevet gravet en kanal til kølevand fra den nærliggende Kuryong-flod, og der holder lastbiler ved det radiokemiske laboratorium, hvor Nordkorea efter al sandsynlighed udvinder plutonium, der kan bruges til kernevåben.

Det anlæg, hvor Nordkorea beriger uran, ser også ud til at være i drift. Det kan ses på billedet herover. Se øverst på bygningen, hvor vanddamp har misfarvet en del af taget.

Dampen stammer ifølge 38 North fra kølesystemet til de centrifuger, hvor Nordkorea fremstiller beriget uran.

Satellitbillederne kan normalt også sige noget om, hvor højt blusset er på anlæggets reaktorer.

Aftalen med Kim Jong-un

Den 21. juni kunne der imidlertid hverken ses damp fra skorstenene eller større udledning af kølevand fra reaktorerne, så ifølge analysen fra 38 North er der ikke synlige tegn på, at anlægget var i drift, da billederne blev taget.

Alligevel vil analytikerne ikke udelukke, at reaktorerne er aktive, da der kan være flere årsager til, at kølevand og damp ikke kan ses på billederne.

Jenny Town, der er redaktør på 38 Norths hjemmeside, skriver på Twitter, at Nordkoreas fortsatte aktiviteter understreger, at der er et behov for en mere konkret aftale end den, som Donald Trump indgik med Kim Jong-un.

Afsnittet om nedrustning lød således:

- Nordkorea bekræfter Panmunjon-erklæringen af 27. april 2018 og forpligter sig til at arbejde hen imod at gøre Den Koreanske Halvø helt fri for atomvåben.

Efterfølgende blev aftalen kritiseret for at være ukonkret og uden en tidsfrist, så Nordkorea i princippet kan fortsætte med at udvinde plutonium og beriget uran uden at overtræde den.