Udland

EU-ledere kommer Merkel til undsætning

Lars Løkke Rasmussen (V) og andre europæiske regeringsledere har rakt hånden ud mod en presset Merkel på flygtningespørgsmålet.

Torsdag har indtil videre været en god dag for den ellers pressede tyske forbundskansler, Angela Merkel. 

Da EU's stats- og regeringschefer landede i Bruxelles til topmøde, udtrykte adskillige nemlig vilje til at justere på reglerne for tilbagesendelse af asylansøgere mellem de enkelte EU-lande - de såkaldte Dublin-regler.

En slet skjult henvisning til at ville give Merkel en hjælpende hånd i den indenrigspolitiske strid med det bayerske søsterparti CSU.

Blandt kanslerens velgørere var premierministrene fra Finland, Grækenland, Luxembourg og Spanien samt den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen Han sagde, at han allerede i søndags havde talt med Merkel om at få "strammet lidt op" og "givet maskinen lidt olie".

- Vi skal have reglerne til at fungere. Så hvis vi er nogle lande, der kan vise et eksempel i forhold til resten af Europa, bidrager vi gerne til det, sagde statsministeren på vej ind til topmødet.

Får Merkel nok med hjem?

Merkel understregede selv på vej ind til mødet, at der skal dæmmes op for denne såkaldte sekundære migration - altså at flygtninge forlader et EU-land og søger asyl i et nyt.

- De lande, der modtager mange flygtninge, skal have støtte. Men flygtninge og migranter skal ikke selv kunne vælge, hvilket land de søger asyl i, lød meldingen fra Merkel, som også talte om de mere langsigtede perspektiver såsom at oprette asylcentre i Nordafrika.

Ifølge formand for Det Udenrigspolitiske Selskab, Lykke Friis, er det dog det helt kortsigtede, som vil veje tungest for Merkels regeringspartnere CSU, når disse på søndag skal vurdere, om kansleren har fået nok med hjem fra Bruxelles.

Her vil det afgørende være, om Tyskland i højere grad vil få mulighed for at sende asylansøgere tilbage til de EU-lande, hvor de var, inden de tog til Tyskland.

- Én ting er, hvis Merkel kan komme hjem og sige, at hun har fået tilsagn om nogle aftaler. Men noget helt andet er, hvis hun kan sige, at pennen allerede er sat til papiret, siger Lykke Friis.

En vigtig dag

Et af succeskriterierne for Merkel vil være, om også Italien er villig til at indgå en aftale om tilbagesendelse af asylansøgere. Premierminister Giuseppe Conte gav et tvetydigt svar på vej ind til topmødet, da han talte om at være klar til at "tage de nødvendige konsekvenser". 

- Gennem alle disse år og møder med lederne af andre medlemslande har jeg hørt mange solidaritetserklæringer. I dag er en vigtig dag. Her håber vi, at disse ord vil blive oversat til handling. Fra den synsvinkel bliver dette møde en skillelinje. Og for mit vedkommende er jeg villig til at tage de nødvendige konsekvenser, sagde Conte.

Også den østrigske kansler, Sebastian Kurz, talte om mødet som en skillevej.

- Det virker, som om vi i dag vil se et skifte i migrationspolitikken. I årevis har vi bedt om at få reduceret antallet af mennesker, der kommer til Europa på illegal vis. Det, tror jeg, er muligt i dag, sagde Kurz.

Blandt de emner, der gør EU-lederne håbefulde, er forslaget om at oprette såkaldte "afsættelsescentre" uden for EU, hvor man kan sætte migranter i land, der reddes til søs. Noget, som ville have været usandsynligt for bare et par år siden, men som rådsformand Donald Tusk forsvarede med, at alternativet ville være værre.

- Nogle synes måske, at jeg er for hård i mine forslag om migration. Men tro mig, hvis vi ikke enes om dem, vil I se nogle virkelig hårde forslag fra nogle virkelig hårde fyre, lød det torsdag fra Tusk.