Russisk regeringsrådgiver: Topmøde mellem Trump og Putin

Tid og sted for topmødet er endnu ikke fastlagt.

En russisk regeringsrådgiver, Jurij Usjakov, siger, at USA og Rusland er enedes om at holde topmøde mellem præsidenterne Donald Trump og Vladimir Putin.

Ifølge nyhedsbureauet Associated Press (AP) er tid og sted endnu ikke fastsat.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, holder i øjeblikket møder i Rusland med USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, skriver blandt andet NBC.

Ifølge Reuters er det kommende møde mellem Putin og Trump et af resultaterne af dette møde. Det skal desuden være aftalt, at mødet hverken finder sted i USA eller i Rusland - men i et tredje, endnu ukendt, land.

Under mødet mellem John Bolton og Putin skal Putin ifølge Usjakov have forsikret Bolton om, at Rusland ikke blandede sig i den amerikanske valgkamp i 2016. Det fastslog USA's efterretningstjenester ellers i en rapport fra januar 2017. 

Topmøde kan finde sted i juli

Ifølge Reuters bekræfter John Bolton beslutningen om et topmøde mellem de to. Han siger, at det planlagte møde "vil forbedre forholdet mellem landene".

Putin og Bolton har også drøftet en topmødeerklæring om et forbedret forhold mellem USA og Rusland. Men de har ifølge Usjakov ikke talt om de sanktioner, som både USA og EU opretholder over for Rusland efter den russiske anneksion af den ukrainske halvø Krim i 2014.

Kilder i Det Hvide Hus har antydet, at Trumps møde med Putin kan finde sted lige før eller efter et Nato-topmøde 11.-12. juli i Bruxelles. Trump er på officielt besøg i Storbritannien 13. juli. Her skal han mødes med premierminister Theresa May og drikke te hos dronning Elizabeth.

Telefonsamtale mellem Putin og Trump

Aftalen om topmødet er endnu et tegn på opblødning i forholdet mellem de to statsoverhoveder.

I december sidste år blev Trump og Putin i en telefonsamtale enige om at samarbejde for at løse den "meget farlige situation i Nordkorea".

Donald Trump takkede ved den lejlighed sin russiske modpart for at "anerkende USA's stærke økonomiske formåen ved hans årlige pressekonference".

Det var Det Hvide Hus, der offentliggjorde nyheden om den telefonsamtale, men den blev bekræftet fra Putins hovedkvarter i Kreml, hvor han kunne oplyse, at Trump og Putin havde diskuteret situationen i flere kriseområder.

Særligt var der fokus på, hvordan de to lande kan løse spændingerne på den koreanske halvø, blev det oplyst fra Kreml.