Højesteretsdommer i USA meddeler sin afgang

16x9
Anthony Kennedy Foto: Carlos Barria / Ritzau Scanpix

Anthony Kennedy har været svingstemmen i den amerikanske højesteret. Han har både stemt for liberale tiltag om abort, men også Trumps indrejseforbud.

Højesteretsdommer Anthony Kennedy i USA skriver i et brev til den amerikanske præsident Donald Trump, at han vil trække sig tilbage.

- For et medlem af den juridiske profession er det den største ære at tjene denne ret (højesteret, red.). Tillad mig at udtrykke min dybe taknemmelighed for at have haft det store privilegium for at fortolke og forsvare vores forfatning fra sag til sag, lyder det blandt andet i brevet til præsidenten.

Donald Trump får dermed sin anden chance for at nominere en dommer, og ifølge flere amerikanske medier vil præsidenten ikke lade den forpasse, da han nu har mulighed for at dreje højesteret i en mere konservativ retning - til Demokraternes store frustration.

Anthony Kennedy har selv været kendt som lidt af et wild card blandt de ni siddende højesteretsdommere, siden han i 1988 blev udnævnt af den daværende præsident Ronald Reagan.

Nogle gange stemmer han sammen med de liberale dommere. Men i andre, mere kontroversielle, sager har han stemt sammen med de konservative.

Hvis Trump lykkedes med at få endnu en konservativ dommer godkendt, vil han ændre magtbalancen i højesteretten på lang sigt, potentielt i generationer frem. Den afgående dommer Anthony Kennedy blev udnævnt af præsident Reagan for tredive år siden og var ofte den afgørende svingstemme blandt de ni dommere. Hvor vigtigt det er at have et flertal i højesteretten, så vi så sent som i går, da højesteretten voterede, hvorvidt Trumps indrejseforbud skulle stadfæstes eller ej.

Gav Trumps indrejseforbud medhold

Blandt Anthony Kennedys største bedrifter kan nævnes hans stemme for seksuelle mindretals rettigheder samt retten til abort.

Flere af Kennedys seneste beslutninger er dog blevet mødt med modstand fra store dele af USA. Tirsdag stemte han - sammen med fire andre af de i alt ni dommere - for at opretholde Donald Trumps indrejseforbud mod borgere fra syv overvejende muslimske lande.

Dommen fra højesteret lød, at det ikke er bevist, at forbuddet er i strid med amerikansk immigrationslov eller forfatningens første tillæg.

Domstolens fire liberale dommere stemte imod indrejseforbuddet og mente, at det var et udtryk for diskrimination og en uheldig præcedens for USA's højeste domstol.

Han har ligeledes forsøgt at lægge Obamas sundhedsreform i graven, og han stemte desuden også for, at rige enkeltpersoner og virksomheder kan bruge enorme pengebeløb under valgkampe, så længe pengene ikke går direkte til en politisk kandidat.

Magten til at udnævne dommere er præcis årsag til, at mange republikanske kernevælgere stemte på Trump, efter han var blevet partiets præsidentkandidat. Ikke fordi de brød sig om personen Trump, tværtimod, men fordi han kunne sikre dem et konservativt højesteretsflertal i generationer frem

Under en pressebriefing i Det Hvide Hus siger præsident Trump, at han nu skal sige farvel til en "storslået og velrespekteret" dommer.

- Han har både haft visioner og mandsmod, siger præsidenten og uddyber:

- Nu begynder vores søgen efter en ny højesteretsdommer. Vi håber at finde en lige så storslået erstatning.

Blokerede Obamas kandidat

Republikanerne blokerede i et helt år for, at Senatet kunne stemme om præsident Barack Obamas kandidat, Merrick Garland, til en ledig post i højesteret.

Trump fik i stedet chancen fra starten af 2017 til at nominere og få godkendt den konservative dommer Neil Gorsuch.

Kennedy, som bliver 82 år i juli, er den næstældste af de i alt ni dommere i højesteret.