Udland

Fodboldhold forsvundet i grotte på fjerde døgn - kæmper mod iltmangel og regn

Myndighederne kæmper fortsat for at dræne grotten for vand i søgen efter 12 forsvundne drenge og deres fodboldtræner.

Cyklerne holder stadig ved indgangen, mens fodboldstøvler og tasker ligger spredt på jorden ved siden af. 

Siden lørdag har myndighederne banet sig vej gennem en grotte i det nordlige Thailand i søgen efter 12 drenge og deres fodboldtræner. 

De kæmper mod tiden, for ilten er knap i grotten, og tilbagevendende regnskyl bliver ved med at fylde de snævre gange med vand.

Men de pårørende håber stadig på, at drengene, der er i alderen 11-16 år, bliver fundet i live. Så de lader cyklerne stå.

- Vandet er den største udfordring. Der er mange løse sten og sand, der sætter sig fast, når vi forsøger at dræne grotten, siger Kresada Wanaphum, sergent i det thailandske militær, til Reuters.

- Vi må hele tiden skifte eftersøgningsenhederne ud, da der ikke er nok ilt derinde, fortsætter han og fortæller, at både dykkere, soldater, en maritim specialenhed og et hold af frivillige deltager i eftersøgningen.

Holdkammerat venter - og håber

Grotten ligger i nationalparken Thaluang-Khun Nam Nang Non i Chiang Rai-provinsen.

Lørdag morgen spillede drengene kamp på en nærliggende fodboldbane. Efterfølgende inviterede drengenes træner, den 25-årige Ekapol 'Aek' Chanthawong, dem med på en udflugt til grotten.

- Træner Aek brugte meget tid på holdet. Han stod altid og ventede på drengene efter skole. Det var en god måde for dem at holde sig aktive på og få venner - langt væk fra computerskærme. De var alle meget tætte, fortæller Noppadon Kanthawong til AP.

Hans 13-årige søn spiller på holdet, men deltog ikke i den efterfølgende udflugt i lørdags.

Sammen med de pårørende har Noppadon Kanthawong og sønnen slået lejr foran grotten. Den 13-årige forsøgte at gå i skole mandag, men han kunne ikke koncentrere sig, fordi han var bekymret for sine venner, fortæller faren.

Derfor sidder de her og venter. Og håber.

- Jeg vil bare gerne se mine venner igen, siger den 13-årige til AP og får tårer i øjnene. 

Kan være fanget af vandmasser

Grotten er flere kilometer lang og har flere større kamre, som drengene kan have søgt tilflugt i.

Eftersøgningsholdet har fundet nogle af drengenes ejendele så langt inde i grotten, at noget kunne tyde på, at de har forsøgt at komme væk fra de stigende vandstande. Den eneste trøst er, at drengene havde taget lommelygter og en smule mad med på turen.

Selv hvis myndighederne finder drengene i live, kan det tage lang tid at få dem ud. Ligger vandet højt, skal de lære basale dykkefærdigheder, før de kan komme ud i sikkerhed.