Udland

Trump langer ud efter Harley Davidson for at flytte produktion ud af USA

Harley Davidson lukker fabrikker i USA og nedlægger arbejdspladser for at undgå høj told. Men det er en dårlig undskyldning, mener Trump.

Det gik ellers lige så godt.

Roserne strømmede fra Donald Trump, da han sidste år fik besøg af Harley Davidson i Det Hvide Hus. Præsidenten hyldede virksomheden som "et ægte ikon" og symbolet på "alt, der er rigtigt i amerikansk produktion". 

Nu er tonen imidlertid blevet anderledes bitter.

Mandag meddelte Harley Davidson, at virksomheden flytter sin produktion af motorcykler, der skal sælges på det europæiske marked, ud af USA. Det skyldes den igangværende toldkrig mellem USA og Europa, som kan give virksomheden store økonomiske problemer.

Og dén udmelding har fået Trump til tasterne:

- Overrasket over, at Harley Davidson af alle virksomheder ville være de første til at vifte med det hvide flag, skriver præsidenten på Twitter.

- Jeg kæmpede hårdt for dem, men i sidste ende vil de ikke betale told til EU, hvilket har gjort ondt på vores handel, skriver han videre og påstår, at Harley Davidson bruger tolden som en undskyldning for at rykke sin produktion.

Toldkrig vil koste 640 millioner kroner om året

Da USA - med Donald Trump i spidsen - i marts valgte at indføre øget told på stål og aluminium fra blandt andet EU, var unionen hurtig til at svare igen med højere told på en række amerikanske produkter.

Det gælder blandt andet de ikoniske motorcykler fra Harley Davidson.

Og ifølge virksomheden selv vil det nu koste op mod 640 millioner kroner om året at sende motorcykler over Atlanterhavet.

Flere fabrikker i USA lukkes

Allerede tidligere på året meddelte Harley Davidson, at den har planer om at lukke en fabrik i delstaten Missouri og bygge en ny i Thailand, skriver amerikanske Bloomberg. Det skete, da Trump hev USA ud af TTP-handelsaftalen, som inkluderer en række asiatiske lande, hvor Harley Davidson de senere år har haft stor succes.

Denne gang fremgår det, at Harley Davidson vil nedlægge arbejdspladser i Wisconsin.

- Øget international produktion er ikke selskabets præference, men det er den eneste bæredygtige måde at gøre selskabets motorcykler tilgængelige for kunder i EU og have en fornuftig forretning, skriver virksomheden i en meddelelse til den amerikanske børs.

Hvor mange arbejdspladser der i alt bliver nedlagt, er endnu uvist. Harley Davidson har flere end 6000 ansatte på globalt plan.